„Руски кутак“ у Нишу

У Нишу је данас потписан Меморандум о сарадњи између Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану и Народне библиотеке „Стеван Сремац“ којим је постављен правни основ за изградњу „Кутка руске литературе“ при Народној библиотеци „Стеван Сремац“. Како је планирано, након опремања, „Руски кутак“ при Народној библиотеци у Нишу би требало да има један од највећих књижних фондова на руском језику на Балкану, са преко 3.000 наслова класичне и савремене литературе.

Руска хуманитарна мисија и Славистичко друштво Србије потписали Меморандум о сарадњи

У четвртак, 2. новембра 2017. године, у просторијама Славистичког друштва Србије, потписан је Меморандум о сарадњи између ове организације и Руске хуманитарне мисије. Потписани документ има карактер оквирног споразума којим се две организације обавезују на заједнички рад на унапређивању и побољшавању услова за изучавање руског језика у Србији. Приликом свечаног потписивсња Председник Славистичког друштва Србије, Проф. др Вучина Раичевић и руководилац Регионалног Представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану Др Бранимир Нешић договорили су низ манифестација, којим ће се слова потписаног Меморандума преточити у дело. Прва активност у том смеру биће велики семинар за предаваче руског језика са територије града Београда, који ће бити организован 15-16 децембра у Београду.

Нова „Паметна учионица“ чека малишане

Пројекат Руске хуманитарне мисије, „Паметна учионица руског језика“, реализован је у још једном граду. Вртић „Лептирић“ предшколске установе „Младост“ у Бачкој Паланци, постао је први предшколски објекат у Србији, који ће у оквиру пројекта „Паметна учионица“ добити могућност да своја врата отвори свој деци, предшколског и али и основношколског узраста, која изразе жељу да бесплатно уче руски језик. У том циљу, Руска хуманитарна мисија је потпуно реконструисала објекат „Лептирић“ и опремила га најсавременијим училима, док ће у сарадњи са Катедром за славистику, Филолошког факултета у Београду, бити
обезбеђен наставни кадар, који ће реализовати наставне програме. Почетак рада „Паметне учионице“ планиран је за половину месеца новембра.

Представници града Клина у узвратној посети Бачкој Паланци

Представници Клинског муниципалног рејона Московске области, од 19-21. октобра боравили су у Бачкој Паланци а поводом свечаности посвећених прослави 20.октобра, дана ослобођења Бачке Паланке. Ова посета имала је карактер узвратне и завршне, у оквиру припрема за потписивање споразума о братимљењу између градова Клин и Бачка Паланка. Сарадња између градова и локалних самоуправа званично је отпочела у августу месецу када је делегација Општине Бачка Паланка боравила у Клину, а велику улогу у успостављању ове сарадње одиграло је Регионално представништво Руске хуманитарне мисије на Балкану.

Програм узвратне посете представника града Клина обухватао је присуствовање на свечаној седници Скупштине Општине Бачка Паланка, као и низа манифестација посвећених прослави 20. октобра. Посета представника града Клина, Заменика градоначелника госпође Неле Тимофејеве, саветнице градоначелника за културу и информисање, госпође Оксане Кутилове и члана регионалне думе, госпође Елене Хрустаљове, била је прилика за упознавање са привредим, културним и спортским потенцијалима Општине Бачка Паланка.

У официјелном делу, са представницима Општине Бачка Паланка, Председником, господином Браниславом Шушницом и господином Дарком Божовићем, директором Установе за спорт и рекреацију „Тиквара“, иначе домаћином делегације из Руске Федерације, договорени су приоритетни правци развоја сарадње, превасходно у области спорта, туризма и културе. Делегација Клинског муниципалног рејона искористила је прилику и да поводом Дана ослобођења Бачке Паланке положи венце на гроб војницима Црвене армије погинулим у ослобађању Бачке Паланке 1944. године.

 

Почињу радови на новој „Паметној учионици“, у Бачкој Паланци

Регионално Представништво Руске хуманитарне мисије на Балкану, у понедељак 09.10.2017. године, у сарадњи са Предшколском установом „Младост“ из Бачке Паланке, започела је реализацију пројекта „Паметна учионица“. Циљ овог пројекта је стварање бољих услова за рад и боравак деце, као и омогућавање приступа све деце у Општини Бачка Паланка, најновијим програмима учења страног језика. Пројект укључује реконструкцију објекта вртића „Лептирић“, као и његово опремање најсавременијим училима и методичким материјалима. Поред тога, у овом објекту је у сарадњи са Катедром за славистику, Филолошког факултета Универзитета у Београду, предвиђено да у оквиру „Паметне учионице“ отпочне са радом и дечији центар за руски језик, који би свој деци предшколског и основношколског узраста из овог региона омогућио бесплатно упознавање и учење руског језика.
У овом моменту, у току је прва етапа овог пројекта, која предвиђа потпуну реконструкцију вртића „Лептирић“, а чији завршетак се очекује крајем месеца октобра. Након тога, предвиђено је опремање објекта училима, књигама и методичким средствима, док је за другу половину новембра месеца планиран почетак рада „Паметне учионице“ и Дечијег центра руског језика.