РХМ учествује у пројекту издрадње пута ка селу Путинову

септембра у сарадњи Општине Медвеђа и Руске хуманитарне мисије биће одржана свечаност поводом отварања јавног пута Медвеђа – Путиново. Пројекат изградње реализовао се током 2018. Године и има велики змачај, како за становнике села Путиново, тако и за целокупну општину Медвеђа. Захваљујући овом путу тешко доступни делови општине Медвеђа имаће директну везу са центром ове Општине.

У финансирању овог пројекта осим Општине Медвеђа и Руске хуманитарне мисије учешће су узели и сами житељи Путинова, као и суседних заселака општине Медвеђа. Побољшање услова живота становника села Путиново и суседних заселака општине Медвеђа био је основни разлог и мотив учешћа Руске хуманитарне мисије у овом пројекту. Захваљујући овом путу, више од стотину људи ће имати директан приступ школама и Дому здравља у Медвеђи.

Церемонија свечаног отварања биће одржана у Медвеђи и селу Путиново 25.09.2018. године.

Донација мобилне клинике РХМ, Дому Здравља у Пожеги

„Руска хуманитарна мисија“ (РХМ) уз подршку Општине Пожега и Дома здравља Пожега 25.07.2018 године започиње хуманитарни пројекат – покретни медицински пункт „Мобилна клиника“. Руски и српски лекари ће у току две недеље посетити преко 40, махом тешко доступних насеља у Западној Србији. Медицинска екипа се састоји од два лекара, преводилаца и помоћног медицинског особља. По окончању пројекта „мобилна клиника“ ће бити предата на трајно коришћење Дому здравља Пожега и наставиће са радом у Златиборском округу. У плану РХМ – је да реализује ову иницијативу и у другим деловима региона. Ово није први заједнички пројекат „Руске хуманитарне мисије“ и Добротоворног фонда „Уметност, наука и спорт“. У јулу 2017 године, возило хитне помоћи, опремљено свом неопходном медицинском опремом, је било предато као поклон Дому здравља у Медвеђи (Србија).

Пројекат „Мобилна клиника“ ближи се крају

Пројекат „Мобилна клиника“ који на територији општине Пожега реализију Руска хуманитарна мисија и Дом здравља Пожега уз подршку Општине Пожега и техничку помоћ компаније Галеника Фармација доо Београд, ушла је у другу недељу активности.
Током досадашњег рада обиђено је преко двадесет насеља Пожешке општине и прегледано више од 500 пацијената што увелику премашује планирани број. Такође, дијагностикован је велики број обољена и повреда код становништва, а извршено је и неколико хитних интервенција.
Пројекат се завршава у четвртак, 09.08.2018. свечаном предајом возила, „Мобилне клинике“, Дому здравља у Пожеги.

Превентивни медицински прегледи у пожешким селима

Руско-српски медицински тим у специјално опремљеном санитетском возилу, спроводи превентивне прегледе сеоског становништва у Општину Пожега. „Мобилна клиника“ стигла је и до најудаљенијих крајева.

Први пут, од села до села и оних који живе и 60 км од матичног Дома здравља, медицински пункт и руско-српски тим, кога предводи лекар руског Министарства за ванредне ситуације, стижу до свих пацијената.

„Мислим о здрављу, али немам времена да идем код лекара и пре три године сам била задњи пут код лекара. Пијем редовно терапију што ми је дао лекар. Ово, ко је предложио је одлично“, каже Сава Јовићевић из Гугаља.

„Чим не осећаш неки проблем немаш навику ни да идеш, а кад осетиш онда је то већ, знам ја то и касно, али ето то је тако код нас. Ово значи пуно јел има ту и оних који не могу да оду“, каже Милан Новаковић из Гугаља.

Превентивним прегледима обухваћени су сви, пре свега стари, слабо покретни и непокретни житеља пожешких села, без обзира на то да ли имају или не здравствено осигурање.

„Много ми значи, много. Требало је да дођу јуче, али нису дошли. Нисам ишла код лекара одавно, долазе, дођу, па не могу да стигну, има доста, узимам лекове и шта ће они мени старој“, објашњава Савка Марковић из Пријановића.

Са свега четири сеоске амбуланте на територији општине, од којих ни једна не ради сваки дан, овако свеобухватна акција била би немогућа.

„Ниво помоћи коју пружамо одговара датој ситуацији на терену. Спроводим контролне прегледе који нам омогућавају да пратимо развој болести и да правилно консултујемо пацијенте који су нам се обратили за помоћ“, каже Др Виктор Белински, интерниста реуматолог.

„Поседовањем овог возила мислим да ћемо успети да стигнемо до најудаљеније тачке и да пацијете који раније нису имали прилику да дођу у Дом здравља, а ни могућност да дођу до удаљених сеоских амбуланти“, објашњава Тања Луковић, заменик координатора пројекта „Покретни медицински пункт“.

По завршетку двонедељног хуманитарног пројекта, током кога ће лекарски тим обићи више од 40 сеоских месних заједница, специјално санитетско возило, биће предато на коришћење а потом и у трајно власништво Дому здравља и пожешкој Општини.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/3218829/preventivni-medicinski-pregledi-u-pozeskim-selima.html

„Мобилна клиника“ Руске хуманитарне мисије испуњава очекивања

Пројекат Руске хуманитране мисије и Општине Пожега, „Моблина клиника“ већ у првих неколико дана проведених на терену оправдава очекивања. Према плану посета, који је саставио Дом здравља Пожега, до сада су прегледани мештани шест села Пожешке општине: Тометиног поља, Љутицце, Душковаца, Мршеља, Добриње и Јежевице. Заједничке, српско-руске медицинске екипе, предвођене др. Виктором Белинским обавиле су до сада преко 150 прегледа и издале преко 100 терапија становницима ових села у општини Пожега.