Категорија: Новости

Свечана предаја архива и отварање изложбе посвећене Олегу Гребеншчикову

У Историјском архиву града Београда је у оквиру манифестације „Дани Београда“ свечано отворена изложба докумената из живота великана балетске сцене Народног позоришта у Београду, Олега Гребеншчикова. Отварање изложбе је уприличено у галерији Истријског архива града Београда, а том приликом је извршена и примопредаја архивске грађе од стране Руске хуманитарне мисије Историјском архиву града Београда. У свечаном делу говорили су мр Драган Гачић директор Историјског архива града Београда, Др Бранимир Нешић, директор Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану, Василији Галактионов, заменик директора Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду, који је указао на историјски значај руске емиграције на развој кулутре и уметности у Београду, као и ауторка изложбе Проф.др Ирина Антанасијевић, која је говорила непосредно о животу и делу Олега Гребеншчикова. Скупу се путем видео-линка обратила и Дарија Гребеншчикова, ћерка прослављеног уметника и научника, која се у посебно емотивном говору захвалила Србији што памти живот и дело њеног оца и изразла велико жаљене због тога, што из здравствених проблема није могла и лично да присуствује догађају, изразивши наду да ће ипак за живота успети да посети Београд. Свечаном отварању изложбе присуствовао је и велики број личности из културног и јавног живота нашег главног града.

Олег Сергејевич Гребеншчиков (1905–1980) био је руски емигрант, солиста балета Народног позоришта у Београду, кореограф, композитор и геоботаничар. Његов научни рад обухватао је еколошка истраживања Кавказа и балканског полуострва, био је директор ботаничког одељења Природњачког музеја Србије. Био је магистар биологије и доктор географије, један од пионира Геоботанике у Совјетском Савезу.

Изложба – Олег Сергејевич Гребеншчиков (1905-1980)

„Руска хуманитарна мисија“ предаје на чување Историјском архиву Београда документе и вредне фотографије из личног архива Олега Гребеншчикова. 

 У оквиру манифестације „Дани Београда”, у среду 18. априла 2018. године у 13 часова, у Галерији Историјског архива Београда биће отворена изложба „Олег Сергејевич Гребеншчиков (1905–1980)”. Изложба је реализована у сарадњи Руске хуманитарне мисије и Историјског архива Београда, а приликом отварања Архиву ће на чување бити предата вредна архивска грађа из Гребеншчикове личне заоставштине.

Олег Сергејевич Гребеншчиков (1905–1980) био је руски емигрант, солиста балета Народног позоришта у Београду, кореограф, композитор и геоботаничар. Његов научни рад обухватао је еколошка истраживања Кавказа и Балкана. Био је директор ботаничког одељења Природњачког музеја Србије, магистар биолошких наука и доктор географских наука.

Посетиоци ће бити у прилици да на 14 изложбених паноа виде документа из историје Нaродног позоришта у Београду. Сачуване су и ретке фотографије балерина Тамаре Карсавине и Нине Кирсанове, као и фотографијe чувене Ане Павлове.

Архивска документа, драгоцене фотографије, многобројне плакате са представа изведених у Народном позоришту у периоду између два светска рата, предала je Руској хуманитарној мисији Дарија Гребеншчикова, кћерка Олега Сергејевича.

„Сребрни век“ руске књижевности

Вечерас је у Руском кутку Народне библиотеке „Стеван Сремац“ отворена Недеља руске културе у Нишу. „Сребрни век“ руске књижевности представили су нам студенти Департмана за руски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу. Правци руске књижевности с краја 19. и почетка 20. века илустровани су стиховима и видео материјалом. На овој књижевној вечери говориле су Милица Ђорђевић, Милица Петровић, Марија Ристић, Наталија Станковић и Милијана Митић. Стихове, поред Милице Ђорђевић казивала је и Анђелка Оровић уз пратњу на гитари Андреје Ђекића, такође студента Департмана за руски језик и књижевност.

Недеља руске културе у Нишу

У уторак 27. марта 2018. у 19.00 сати у Руском кутку Народне библиотеке „Стеван Сремац“ одржаће се Вече поезије сребрног века. О књижевним правцима и струјама овог познатог периода историје руске књижевности говориће студенткиње Департмана за руски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу: Милица Ђорђевић, Милица Петровић, Марија Ристић, Наталија Станковић и Милијана Митић, док ће стихове, поред Милице Ђорђевић, казивати и Анђелка Оровић, уз пратњу гитаре Андрејe Ђекића, такође студента Департмана за руски језик и књижевност.
Департман за руски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу, у сарадњи са мрежом наставника руског језика нишавског округа и Гимназијом „Светозар Марковић“, организује Недељу руске културе. Реч је о низу манифестација, које ће се од 27. до 30. марта 2018. године, одржати у Руском кутку Народне библиотеке „Стеван Сремац“, у Гимназији „Светозар Марковић“ и на Филозофском факултету. У програму ће учествовати студенти Департмана за руски језик и књижевност, ученици нишких и алексиначке гимназије и нишких основних школа.

Добро дошли!

Потписан Меморандум о сарадњи Факултета политичких наука и Руске хуманитарне мисије

Факултет политичких наука и Руска хуманитарна мисија потписали су 21. марта у Београду Меморандум о сарадњи.

Меморандум предвиђа партнерство две институције у развоју Центра за руске студије ФПН-а. Потписе на документ, у Деканату ФПН, ставили су декан проф. др Драган Р. Симић и руководилац регионалног представништва РХМ на Балкну, др Бранимир Нешић. У делегацији ФПН-а, поред декана, био је и руководилац Центра за руске студије ФПН проф.др Синиша Атлагић, а у гостујућој делгацији извршни директор Регионалног представнштва РХМ на Балкану др Михаил Бондар, директор Медија центра Руски експрес Горан Шимпрага и професор руског језика Филолошког факултета у Београду проф.др Ирина Атанасијевић.

У поздравној речи, декан Симић се захвалио Руској хуманитарној мисији на подршци у развоју Центра за руске студије, а нарочито на томе што је омогућила да се на ФПН поново изучава руски језик.

„Језик је оно преко чега осетимо душу неког народа“ – оценио је декан Симић и додао да без наставе руског језика није било могуће планирати ни увођење мастер програма, као циљ ка коме тежи ФПН.

,,Руска хуманитарна мисија ће обезбедити и потребну литературу за библиотечки фонд Центра за руске студије, као и помоћи да еминентни предавачи из Русије гостују у ЦРС и пренесу своја стручна знања српским студентима” – рекао је Бранимир Нешић, захваљујући професорима Симићу и Атлагићу на прилици да Мисија узме учешће у научном прегнућу, које ће српским студентима и научној заједници на прави начин приближити руску мисао и културу.

После потписивања Меморандума, гости су посетили и просторије ЦРС на Факултету политичких наука.