Категорија: Новости

„Руски кутак“ у Ковину

У библиотеци „Вук Караџић“ у Ковину данас је у присуству многобројних званица, отворен седми, по реду, „Руски кутак“ у Републици Србији. Донацијом Руске хуманитарне мисије од преко 800 наслова дечије књижевности, руских класика и савремене руске литературе, библиотека у Ковину се сврстала у ред библиотека у Србији и на Балкану са највећим фондом књига на руском језику. Специфичност овог „кутка“ је та, да преко 80% књига чине дела савремене дечије литературе на руском језику, по чему ће ова библиотека бити јединствена на овим просторима.

Церемонији свечаног отварања „Руског кутка“ у библиотеци „Вук Караџић“ претходила је, ништа мање свечана церемонија потписивања Меморандума о сарадњи између Општине Ковин и Руске хуманитарне мисије. У присуству представника Амбасаде Руске Федерације, Руског центра науке и културе у Србији „Руски дон“, као и руководства Општине Ковин, Председница Општине Ковин Сања Петровић и Руководилац Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану Др Бранимир Нешић потписали су оквирни документ, који би требало да трасира будуће активности Руске хуманитарне мисије у овом делу Републике Србије.

 

Руска хуманитарна мисија отвара „Руски кутак“ у Библиотеци „Вук Караџић“ у Ковину

У Библиотеци „Вук Караџић“ у Ковину 06. фебруара 2018. године, биће одржана церемонија свечаног отварања пројекта „Руски кутак“, реализованог у сарадњи ове установе са „Руском хуманитарном мисијом“.

После отварања „руских кутака“ у Београду, Нишу, Зрењанину, Крушевцу, Белој Цркви, Медвеђи и Ковин ће се сврстати у ред градова обухваћених великим пројектом Руске хуманитарне мисије „Руски кутак“, усмереним на увећавање и оплемењивање књижног фонда на руском језику у Републици Србији.

Специфичност пројекта у Ковину је та, да ће „Руски кутак“ при Библиотеци „Вук Караџић“ имати један од највећих фондова дечије књиге на руском језику у Републици Србији и на Балкану.

Осим тога, књижни фонд ове библиотеке ће бити обогаћен и делима класичне и савремене руске литературе, који ће бити на располагању свим грађанима Ковина и Јужнобанатског округа.

Почетак свечаности поводом отварања „Руског кутка“ у Ковину планиран је за 06.02.2018. године у 11:00 часова у свечаној сали Скупштине општине Ковин, ЈНА бр.5, док је церемонија свечаног отварања „Руског кутка“ планирана за 12:00 часова у Библиотеци „Вук Караџић“, Цара Лазара бр.100 у Ковину.

Улаз слободан.

Представницима медија биће омогућено интервјуисање од организатора и почасних гостију свечаности.

Хиљаде верника на литургијама у Москви и Санкт Петербургу

Хиљаде верника окупило се на литургијама у Москви и Санкт Петербургу. Патријарх московски и целе Русије Кирил служиo je божићну литургију у Храму Христа Спаситеља у Москви. Председник Русије Владимир Путин дочекao je један од главних хришћанских празника у цркви Светог Симеона и Ане у Санкт Петербургу.

Руски патријарх Кирил позвао је вернике, да Божић буде испраћен добрим делима.

„Да бисмо поштовали ово Божије чудо које нам је дато рођењем његовог јединог сина, требало би да одговоримо способношћу не само да разумемо шта је он (Исус Христос) људима донео, него и вером и добрим делима“

РХМ отвара „Руски кутак“ у библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу

18. децембра 2017. Године у градској народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу биће одржана церемонија свечаног отварања пројекта „Руски кутак“, који је реализован у сарадњи ове установе са „Руском хуманитарном мисијом“.

Овај пројекат је од посебног значаја због тога, што ће литературни фонд ове библиотеке, након донације „Руске хуманитарне мисије“ бити највећи отворени фонд на Балкану (са преко 3.000 јединица).

Са циљем обезбеђења адекватних услова за рад „Руског кутка“ градска библиотека је дала одговарајући простор, који ће бити опремљен неопходном опремом. Надаље, „Руски кутак“ ће радити као руски центар литературе, науке и културе у овом региону.

Пројекат „Руски кутак“ Руске хуманитерне мисије, до сада је релизован у Београду, Крушевцу, Зрењанину, Белој Цркви и Медвеђи.

Церемонија свечаног отварања ће се одржати 18. децембра у 12:00 часова у градској народној бивлиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу (адреса: ул. Боривоја Гојковића, бр.9).

Улаз слободан. Представницима медија биће омогућено интервјуисање организатора и почасних гостију свечаности.