Категорија: Новости

Средњошколском центру Источна Илиџа поклоњене књиге на руском језику


Дипломате Амбасаде Русије у БиХ су 6. децембра 2018. посетили Средњошколски центар Источна Илиџа и предали особљу Центра књиге на руском језику. Књиге су поклоњене од стране Руске хуманитарне мисије.


Одржан је концерт – вече песама српских композитора „Српска елегија“.

У организацији Фондације РХМ, уз подршку Секретаријата за културу града Београда и Поште Србије, у уторак 4.12.2018. године у КЦ Чукарица у Београду, одржан је концерт – вече песама српских композитора „Српска елегија“.

У дворани Културног центра Чукарица публика је уживала у делима Маринковића, Бајића, Коњовића, Биничког, Станковића, уз бриљантно извођење Првакиње опере, сопрана Јасмине Трумбеташ-Петровић, као и младих певача, тенора Горана Шимпраге и сопрана Марије Јелић и клавирску пратњу Зарифе Али-Заде, пијанисткиње из Азербејџана која годинама сарађује са нашим уметницима. Живећи на нашам тлу, ова пијанисткиња усвојила је српску соло песму и тиме показала да музика нема границе. Поред ње, истакнуте вокалне уметнике, на клавиру је пратила и Мина Ристић, млада пијанисткиња, као представних младе генерације која ће кроз дирке српску соло песму преносити долазећим генерацијама и тиме је сачувати од заборава.

https://youtu.be/uGeMHS-CRrk

„Српска елегија“ у Културном центру Чукарица

У уторак, 4.12.2018. године у КЦ Чукарица у организацији Фондације РХМ одржаће се концерт класичне музике „Српска елегија“. Концерт је замишљен као вече соло песама српских композитора, на коме ће нас наши истакнути уметници Јасмина Трумбеташ – Петровић, Марија Јелић и Горан Шимпрага, уз клавирску пратњу Зарифе Али Заде, провести кроз дела Коњовића, Маринковића, Крстића, Бајића, Биничког, Манојловића. Подршку овом пројекту пружили су Секретаријат за културу града Београда и Пошта Србије.

 

У општини Житиште отпочео пројект „српско-руске мобилне клинике“ у Средњебанатском округу

У општини Житиште, као првој од три општине на рути „српско-руске мобилне клинике“ у Средњебанатском округу, 02.12.2018 почео је са реализацијом пројекат у коме учествују Руска хуманитарна мисија, Средњебанатски управни округ, општине Житиште, Нова Црња и Сечањ, уз техничку подршку компаније Галеника фармација ДОО Београд. Пројекат је намењен првенствено најугроженијим категоријама становништва, старима и лицима без здравствене заштите у насељима ове три општине. У току две недеље планирано је да се обави преко 300 прегледа. Од 2.-6. децембра „српско-руска мобилна клиника“ ће ординирати по општини Житиште, затим од 7.-10 децембра у општини Нова Црња, да би пројекат био завршен од 11.-14. децембра у општини Сечањ.

„Руска хуманитарна мисија“ реализује у Србији нови пројекат заједничких руско-српских лекарских тимова

У сарадњи Средњебанатског управног округа, општина Житиште, Нова Црња и Сечањ, њихових домова здравља и „Руске хуманитарне мисије“ 2. децембра почиње реализација пројекта „Српско-руска мобилна клиника“ у оквиру кога ће руски и српски лекари у току две недеље посетити 28 насеља у Средњебанатском округу. Овај пројекат је један од најважнијих пројеката Руске хуманитарне мисије у 2018 години, а посебно је значајан за најстарију популацију овог краја, која живи далеко од медицинских установа. Захваљујући овом пројекту све структуре социјално угрожених могу проћи лекарске прегледе и добити квалитетну медицинску помоћ.

Важним  аспектом овог пројекта јавља се и коришћење новог возила „мобилне клинике“ опремљеног специјално за овакве пројекте и припремљеног за пријем и пружање медицинске помоћи у тешко доступним крајевима. Захваљујући карактеристикама „мобилне клинике“ у току две недеље руско—српска лекарска екипа ће посетити 28 насеља у општинама Житиште, Нова Црња и Сечањ и урадити преко 300 прегледа. Састав овакве екипе ће чинити преводилац, два лекара и помоћно медицинско особље.

Извршни директор балканског представништва РХМ је подвукао, да ово није прва акција оваквог типа. У августу ове године, у Златиборском округу, у општини Пожега, са великим успехом је реализован пројекат „српско-руске мобилне клинике“ када је урађено преко 600 прегледа.

Свечани почетак пројекта планиран је у Дому здравља у Житишту, 02.децембра у 9:00. часова.

 


«Русская гуманитарная миссия» запускает новый проект совместных русско-сербских бригад врачей в Сербии

2 декабря в сотрудничестве Среджнебанатского административного округа, Муниципалитетов Житиште, Новая Црня и Сечань их Домов здравоохраненния и «Русской гуманитарной миссии» (РГМ), стартует гуманитарный проект «Сербско-русская мобильная клиника» в рамках которого российские и сербские врачи в течение двух недель посетят 28  населенных пунктов в Среднебанатском округе. Данный проект является одиним из крупнейших проектов РГМ в 2018 году и является особенно важным для пожилых людей, живущих вдали от крупных медицинских учреждений данного региона. Благодаря ему они смогут пройти обследование и получить качественную медицинскую помощь.

Важной особеностью проекта является использование нового автомобиля «мобильной клиники» сделанного специально для подпбных проектов, полностью оборудованного и подготовленного для приема и оказания медицинской помощи в удаленных и недоступнных краях.  Благодаря характеристикам «мобильной клинике» в течение двух недель российско-сербская бригада объедет 28 населеных пунктов в  муниципалитетах Житиште, Новая Црня и Сечань и сделает более 300 приемов.  В состав группы войдут переводчик, двух врачей и медперсонал.

Исполнительный директор балканского отделения РГМ подчеркнул, что это не первая акция подобного типа. В августе нынешнего года, в златиборском округе, муниципалитиет Пожега, уже с большим успехом реализован проект «сербско-русской мобильной клинике», в котором сделано больше 600 приемов.

Торжествено начало проекта планировано в Доме здравоохранения в г.Житиште – 2 декабря 2018 г.