Категорија: Образовање

Донација књига Центру за руска истраживања ФПН

Нова донација Центру за руска истраживања Факултета политичких наука.

Руска хуманитарна мисија је у оквиру сарадње са Факултетом политичких наука Универзитета у Београду, на пројекту Центра за руска истраживања, у петак, 06.07. донирала још један контигент књига.
Овога пута предмет донације је била стручна и научна литература, намењена полазницима курсева у оквиру Центра, али и свим студентима ФПН.
Директору Центра за руска истраживања Факуктета политичких наука Др Синиши Атлагићу, овај вредан поклон уручили су представници РХМ на Балкану Др Бранимир Несић и Михаил Бондар.

Семинари на Универзитетима Сарајеву и Источном Сарајеву

„Руска хуманитарна мисија“ је у сарадњи и при подршци Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини, 21. i 22. маја 2018. организовала и одржала дводневни семинар чија је тема била „Лингвокултуролошки аспект изучавања и предавања руског језика“.
Семинар је водио академик, професор, шеф катедре руског језика и методике његовог предавања Универзитета РУДН у Москви, Виктор Михајлович Шаклеин.

Током два дана у Сарајеву су биле разматране такве теме, као што су „Лингвистички аспекти предавања руског језика као иностраног“, „Научни и уметнички текстови на часовима руског језика у иностраној учионици“, „Методичка школа РУДН“.

Семинар је одржан на Катедри за славистику, Филозофског факултета Универзитета у Сарајеву, као и на Катедри руског и српског језика и литературе, Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.


«Русская гуманитарная миссия» провела в Боснии и Герцеговине мастер-классы на тему «Лингвокультурологический аспект изучения и преподавания русского языка». Занятия вел заведующий кафедрой русского языка и методики его преподавания филологического факультета РУДН, профессор, доктор филологических наук Виктор Михайлович Шаклеин. Были рассмотрены такие темы, как «Лингвострановедение в преподавании русского языка как иностранного», «Учебные и художественные тексты на занятиях по русскому языку в иностранной аудитории», «Методическая школа РУДН». Занятия проводились 21. и 22. мая 2018. на базе философского факультета Сараевского Университета (кафедра славянских языков и литературы, г. Сараево) и на базе философского факультета Университета Восточного Сараево (кафедра русского и сербского языков и литературы, г. Пале). Помощь в подготовке и проведении мероприятия оказало Посольство Российской Федерации в Боснии и Герцеговине.

Oтворена међународна научна конференција на ФПН

Међународна научна конференција на тему „Култура, нација, држава- проблеми идентитета у контексту савремене политике“ отворена је на Факултету политичких наука у Центру за руске студије уз подршку Руске хуманитарне мисије. Конференцију организују Институт за политичке студије у Београду, Белгородски национални истраживачки универзитет (Руска федерација) и Центар за руске студије ФПН-а. Учеснике су поздравили Владислав Анатољевич Кучмистиј (Владислав Анатолъевич Кучмистый), Синиша Атлагић и Живојин Ђурић.
Професор Факултета политичких наука у Београду Синиша Атлагић изразио је посебну захвалност проректору Белгородског универзитета на подршци при организацији овог међународног скупа. „Ми као релативно млад центар још увек немамо капацитете да самостално организујемо овакве конференције и због тога нам је изузетно драго што смо добили прилику да угостимо наше колеге са руског Универзитета“, истакао је Атлагић.
Директор Института за политичке студије Живојин Ђурић указао је на то да је идентитет комплексна психолошка појава која захтева интердисциплинарни приступ. „Вештачки се стварају нове нације и идентитети што додатно компликује политичку ситуацију савременог света“, рекао је Ђурић.
Проректор за међународну сарадњу Белгородског државног национлног истраживачког универзитета Владислав Анатољевич Кучмистиј навео је да живимо у епохи глобализације где је међународна сарадња од изузетне важности. „Испуњени су сви предуслови да отпочнемо заједничку сарадњу и нађемо адекватан приступ за решавање постојећих проблема“, закључио је Кучмистиј.

Позив на предавање

Част нам је и задовољство обавијестити вас да ће Одсјек за славенске језике и књижевности ФФУНСА, у сарадњи са Руском Хуманитарном Мисијом и Амбасадом Руске Федерације у БиХ, угостити еминентног професора и академика Виктора Шаклеина (Руска Федерација), једног од најзначајнијих стручњака из области лингводидактике, методике предавања руског као страног језика (РКИ) и лингвокултурологије.

Предавање ће се одржати у понедељак и уторак, 21. и 22.5.2018. од 15 до 18 сати, на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву (соба 80 – свечана сала Деканата Филозофског факултета).

Позив на предавање

Част нам је и задовољство обавестити вас да ће Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, у сарадњи са Руском Хуманитарном Мисијом и Амбасадом Руске Федерације у БиХ, угостити еминентног професора и академика Виктора Шаклеина (Руска Федерација), једног од најзначајнијих стручњака из области лингводидактике, методике предавања руског као страног језика (РКИ) и лингвокултурологије.

Предавање ће се одржати у уторак, 22.5.2018. у 11 сати, на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву (Амфитеатар).