Категорија: Руски културни кутак

Почињу радови на новој „Паметној учионици“, у Бачкој Паланци

Регионално Представништво Руске хуманитарне мисије на Балкану, у понедељак 09.10.2017. године, у сарадњи са Предшколском установом „Младост“ из Бачке Паланке, започела је реализацију пројекта „Паметна учионица“. Циљ овог пројекта је стварање бољих услова за рад и боравак деце, као и омогућавање приступа све деце у Општини Бачка Паланка, најновијим програмима учења страног језика. Пројект укључује реконструкцију објекта вртића „Лептирић“, као и његово опремање најсавременијим училима и методичким материјалима. Поред тога, у овом објекту је у сарадњи са Катедром за славистику, Филолошког факултета Универзитета у Београду, предвиђено да у оквиру „Паметне учионице“ отпочне са радом и дечији центар за руски језик, који би свој деци предшколског и основношколског узраста из овог региона омогућио бесплатно упознавање и учење руског језика.
У овом моменту, у току је прва етапа овог пројекта, која предвиђа потпуну реконструкцију вртића „Лептирић“, а чији завршетак се очекује крајем месеца октобра. Након тога, предвиђено је опремање објекта училима, књигама и методичким средствима, док је за другу половину новембра месеца планиран почетак рада „Паметне учионице“ и Дечијег центра руског језика.

Руска хуманитарна мисија у посети Хемијско-технолошкој школи у Крушевцу

Представници Руске хуманитарне мисије, протеклог викенда посетили су једну од школа учесница пројекта „Паметна учионица“ – Хемијско-технолошку школу у Крушевцу.
Након реконструкције дела школе и њеног опремања најсавременијим помагалима за наставу руског језика, као и изградње и опремање библиотеке, које је изведено у јуну месецу, овога пута је дониран комплет наставних и методичких материјала. Овај вредан поклон, професору руског језика, Златани Петровић испред Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану уручио је Ненад Симоновић.

Осигурана будућност руског Лазаревом граду

Руска хуманитарна мисија уз подршку града Крушевца свечано је у Хемијско-технолошкој школи пустила у рад два пројекта Паметну учионицу руског језика и Руски кутак.

Задатак пројекта Паметна учионица има за циљ да у Републици Србији побољшања квалитет извођења наставе руског језика. Сличан пројекат већ је реализован у гимназији „Светозар Марковић“ у Нишу.

Истовремено са пројектом Паметна учионица руског језика у Крушевцу реализован је и пројекат Руски кутак који има за циљ задовољавање потреба житеља Крушевца за књигама и материјалима на руском језику, а такође стварање простора и амбијента, доступног свим љубитељима руске културе књижевности.

У Крушевац је допремљено преко 450 наслова руских аутора у издању најеминентнијих издавачких кућа Москве и Санкт Петербурга. Дистрибуција књига реализована је уз подршку амбасаде Руске Федерације у Републици Србији.

За потребе реализације овог пројекта реконструисано је готово 30 посто саме Хемијско-технолошке школе, те је као резултат изникао један од најсавременијих простора у Републици Србији, намењен учењу руског као страног језика, као и Руски кутак.

Књига „871 дан“ у Библиотеци града Београда

Након успешне промоције књиге „871 дан“ Нинел Корибске, одржане 05.јуна 2017. године у Руском дому у Београду, ова књига ће се наћи и пред широм читалачком публиком у Београду и околини.
Захваљујући сарадњи Руске хуманитарне мисије и Библиотеке града Београда, преко 80 примерака књиге „871 дан“ на српском језику ће се наћи на полицама Библиотеке града Београда и њених одељења на ширем подручју града.
На тај начин, прича 10-годишње девојчице о почетку рата у опседнутом Лењинграду, поткрепљена фотографијама из Националног архива Русије биће доступна свим искреним љубитељима руске књижевности и културе.
Донацију из руку Др Бранимира Нешића, руководиоца Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану у име Библиотеке града Београда примио је господин Маријан Маринковић, помоћник директора.

Одржана промоција књиге „871 дан“ у Руском дому

Поводом 71. годишњице пробоја поморске минске блокаде Лењинграда, на иницијативу Центра за подршку ветерана и патриотског васпитања младих – „Повезаност између генерација“ и уз подршку Руске хуманитарне мисије и Руског дома у Београду, 5. јуна 2017. године у РУСКОМ ДОМУ (Београд, Србија), одржана је промоција српског издања књиге о блокади „871 дан“ ауторке Нинеле Корибске.

Ауторка књиге је као 10-годишња девојчица доживела почетак рата и у опседнутом Лењинграду проживела читаву блокаду од првог до последњег дана. На ћеркину молбу, она је своја сачувана сећања из детињства која сведоче о ратним страхотама тог времена пренела на папир, поткрепивши их фотографијама из централних руских архива.

У овом тренутку књига је преведена на енглески, француски, немачки, јерменски, естонски, мађарски, арапски и српски језик. Арапско издање поклоњено је читаоцима у Либану и Сирији у марту ове године за време посете представника претходно поменутих организација тим земљама.

 

 

Гостима промоције је био приказан књижевно – музички програм припремљен на основу књиге уз учешће победника међународног конкурса „Романсијада“, солисткиње Државног ансамбла „Русија“ Наталије Кирилове и музичара и композитора Дмитрија Маљцева. Аутор књижевно – музичког програма и главни руководилац пројекта НВО – „Повезаност између генерација“ је глумица Јулија Рудакова. По први пут представљен у Паризу у мају 2012. године, пројекат Јулије Рудакове изазвао је велико интересовање код гледалаца у иностранству и био предложен за промоцију од стране „Россотрудничества (Федералне Агенције за питања Заједнице Независних Држава, сународника у расејању и међународну друштвену сарадњу)“.

Други део промоције је био посвећен руско – српском дружењу. Представљена су музичка дела две земље у извођењу Наталије Кирилове и српског ансамбла КУД „Љубомир Ивановић – Геџа“ (руководилац Немања Радојковић).