Категорија: Руски културни кутак

РХМ отвара „Руски кутак“ у библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу

18. децембра 2017. Године у градској народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу биће одржана церемонија свечаног отварања пројекта „Руски кутак“, који је реализован у сарадњи ове установе са „Руском хуманитарном мисијом“.

Овај пројекат је од посебног значаја због тога, што ће литературни фонд ове библиотеке, након донације „Руске хуманитарне мисије“ бити највећи отворени фонд на Балкану (са преко 3.000 јединица).

Са циљем обезбеђења адекватних услова за рад „Руског кутка“ градска библиотека је дала одговарајући простор, који ће бити опремљен неопходном опремом. Надаље, „Руски кутак“ ће радити као руски центар литературе, науке и културе у овом региону.

Пројекат „Руски кутак“ Руске хуманитерне мисије, до сада је релизован у Београду, Крушевцу, Зрењанину, Белој Цркви и Медвеђи.

Церемонија свечаног отварања ће се одржати 18. децембра у 12:00 часова у градској народној бивлиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу (адреса: ул. Боривоја Гојковића, бр.9).

Улаз слободан. Представницима медија биће омогућено интервјуисање организатора и почасних гостију свечаности.

Први дечији центар руског језика почео је са радом

У Бачкој Паланци је данас почео са радом први дечији центар руског језика. Пројекат Руске хуманитарне мисије, Филолошког факултета у Београду и Предшколске установе „Младост“ из Бачке Паланке којим је свим предшколцима са територије ове општине омогућено бесплатно учење руског језика окупио је велики број малишана. На уводном часу, деца, подељена у неколико група, научила су прве речи на руском језику, упознали се са наставницима, као и својим новим књигама, играчкама и наставним средствима.

У Бачкој Паланци отворен први „Дечији центар руског језика“ у Србији

У четвртак, 23 новембра 2017 године у Предшколској установи „Младост“ у Бачкој Паланци одржана је церемонија свечаног отварања „Дечијег центра руског језика“. Церемонији су присуствовали Председник Општине Бачка Паланка, господин Бранислав Шушница, Председник Скупштине општине Бачка Паланка, господин Мита Лачански, директор Руске хуманитарне мисије Алексеј Полковников са сарадницима, представници Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, као и многобројни гости из културног и јавног живота града Бачка Паланка и Аутономне покрајине Војводине.

Пројекат „Дечији центар руског језика“ реализован је у оквиру ширег пројекта „Паметна учионица руског језика“ који Руска хуманитарна мисија реализује у Републици Србији. До сада су „Паметне учионице руског језика“ већ отворене у Гимназији „Светозар Марковић“ у Нишу и Хемијско-технолошкој школи у Крушевцу, а отварање „дечијег центра руског језика“ у Бачкој Паланци представља продужетак иницијативе и рада „Руске хуманитарне мисије“, усмерене на побољшавање квалитета изучавања и предавања руског језика у Републици Србији.
Пројекат у Бачкој Паланци „Руска хуманитарна мисија“ је реализовала у сарадњи са Филолошким факултетом Универзитета у Београду, Предшколском установом „Младост“ из Бачке Паланке, а уз подршку Општине Бачка Паланка.

Рад „Дечијег центра руског језика“ у Бачкој Паланци је усмерен на учење руског језика међу децом предшколског узраста, за шта је „Руска хуманитарна мисија“ заједно са катедром за славистику Филолошког факултета Универзитета у Београду припремила потпуно нови програм учења руског језика, намењеног деци, млађој од 7 година. Са циљем стварања јединственог простора за учење руског језика намењеног предшколцима, комплетно је реновиран и опремљен дечији вртић „Лептирић“.

„Руски кутак“ у Нишу

У Нишу је данас потписан Меморандум о сарадњи између Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану и Народне библиотеке „Стеван Сремац“ којим је постављен правни основ за изградњу „Кутка руске литературе“ при Народној библиотеци „Стеван Сремац“. Како је планирано, након опремања, „Руски кутак“ при Народној библиотеци у Нишу би требало да има један од највећих књижних фондова на руском језику на Балкану, са преко 3.000 наслова класичне и савремене литературе.

Осигурана будућност руског Лазаревом граду

Руска хуманитарна мисија уз подршку града Крушевца свечано је у Хемијско-технолошкој школи пустила у рад два пројекта Паметну учионицу руског језика и Руски кутак.

Задатак пројекта Паметна учионица има за циљ да у Републици Србији побољшања квалитет извођења наставе руског језика. Сличан пројекат већ је реализован у гимназији „Светозар Марковић“ у Нишу.

Истовремено са пројектом Паметна учионица руског језика у Крушевцу реализован је и пројекат Руски кутак који има за циљ задовољавање потреба житеља Крушевца за књигама и материјалима на руском језику, а такође стварање простора и амбијента, доступног свим љубитељима руске културе књижевности.

У Крушевац је допремљено преко 450 наслова руских аутора у издању најеминентнијих издавачких кућа Москве и Санкт Петербурга. Дистрибуција књига реализована је уз подршку амбасаде Руске Федерације у Републици Србији.

За потребе реализације овог пројекта реконструисано је готово 30 посто саме Хемијско-технолошке школе, те је као резултат изникао један од најсавременијих простора у Републици Србији, намењен учењу руског као страног језика, као и Руски кутак.