Преминуо Виталиј Чуркин, представник Русије у УН

Виталиј Чуркин, који је изненада преминуо у Њујорку, словио је за искусног дипломату који је током своје последње дужности – шефа руске Мисије при УН – оштро улазио у вербалне сукобе са, пре свега, америчким колегама о кључним светским питањима.

Српска јавност памтиће га као политичара који је на седницама Савета безбедности УН оштро критиковао институције у Приштини због положаја Срба и неалбанаца на Косову, не либећи се да стане на страну Србије.

Учестовао је као специјални представник председника Русије на преговорима о бившој Југославији. Чуркин се родио 21. фебруара 1952. у Москви, а дипломатску каријеру је започео 1974. године.

Дипломирао је на Московском институту за спољне послове 1974. и ту је почео да ради, а докторирао је историју на Дипломатској академији Совјетског савеза 1981. године.

Између осталог, био је директор Одсека за информисање Министарства за спољне послове Совјетског Савеза и Русије, а такође је био представник руског Министарства спољних послова и заменик министра спољних послова Русије од 1992. до 1994. године.

Био је представник за штампу некадашњег министра спољних послова СССР Едуарда Шеварнандзеа, амбасадор у Чилеу, Белгији, Канади, као и представник Русије при НАТО.

Од 1992- 1994. је био заменик некадашњег шефа дипломатије Русије Андреја Козирјева. Тада је био и специјални представник председника Руске Федерације на преговорима о Југославији.

Од 8. априла 2006. обављао је дужност амбасадора Русије при УН, заменивши на том месту Андреја Денисова, преноси Танјуг.

Саучешће Вучића поводом смрти Чуркина

Премијер Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа председнику Русије Владимиру Путину и премијеру Дмитрију Медведеву поводом изненадне смрти руског амбасадора у УН-у Виталија Чуркина, истакавши да је био почаствован сарадњом са њим.

У телеграму се каже:

„Са великом тугом сам примио вест да је преминуо амбасадор Виталиј Чуркин, стални представник Руске Федерације у Уједињеним нацијама у Њујорку, на радном месту, док је својим великим дипломатским знањем доприносио бољем разумевању земаља и народа. Ово је велики губитак не само за породицу и пријатеље, већ и за све оне који су имали прилику да га познају. Лично сам био почаствован срдачном сарадњом са амбасадором Чуркином, који је био вољан да кроз искрене и мудре савете подели своје велико дипломатско искуство.  У име Владе Србије и своје име породици и пријатељима амбасадора Чуркина, вама и Влади Русије упућујем искрено саучешће”, преноси Танјуг.

Дачић: Србија изгубила пријатеља

Министар спољних послова Ивица Дачић упутио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову телеграм саучешћа поводом смрти амбасадора Русије при УН Виталија Чуркина, истакавши да је Србија изгубила искреног пријатеља.

„Затекла нас је вест о изненадној и прераној смрти амбасадора Русије при Уједињеним нацијама Виталија Чуркина. Русија је изгубила врхунског дипломату и великог патриоту, а Република Србија искреног пријатеља и колегу. Амбасадор Чуркин био је врстан дипломата и прави представник високе школе руске дипломатије”, наводи се у телеграму, саопштило је Министарство.

Дачић је у име Министарства спољних послова Србије и своје лично име Лаврову и руском МИП упутио изразе дубоког и искреног саучешћа, а породици Чуркин речи подршке и утехе у тешким тренуцима за њих – Танјуг

 

Николић о Чуркину: Знаменити дипломата, пријатељ Србије

Председник Србије Томислав Николић је поводом смрти амбасадора Русије при УН Виталиј Чуркина изразио најдубље саучешће председнику РФ Владимиру Путину, министру спољних послова Сергеју Лаврову и члановима његове породице.

За Чуркина је рекао да је знаменити дипломата Руске Федерације и велики пријатељ Србије и српског народа.

„Остаће нам у трајном сећању као врсни бранитељ међународног права и личност од великог угледа, поштован од свих у Уједињеним нацијама”, поручио је Николић, саопштила је Прес служба председника Србије – преноси Танјуг.

 

Амбасада САД у Русији упутила саучешће породици Чуркина

МОСКВА – Амбасада САД у Москви упутила је саучешће поводом смрти сталног представника Русије при УН Виталија Чуркина, а неименовани званичник америчке владе изјавио је да је Чуркин наизглед умро од срчаног удара.

„Наше мисли и молитве су са породицом и пријатељима Виталија Ивановића Чуркина”, наведено је на званичном Твитер налогу америчке амбасаде у Русији, преноси Тасс.

Ројтерс преноси да је званичник владе САД, који није био овлашћен да јавно говори о смрти Чуркина, казао је да је руски амбасадор при УН наизглед умро од срчаног удара.

Руско Министарство спољних послова саопштило је да је шеф руске мисије при УН Виталиј Чуркин изненада преминуо у Њујорку, само дан пре свог 65. рођендана, не наводећи шта је узрок смрти, пренели су руски медији.

У саопштењу Министарства се наводи да је реч о „изузетном руском дипломати”, који је пре него што је постављен на место амбасадора Русије у УН у мају 2006. године био амбасадор Русије у Белгији и Канади, као и амбасадор за везе са НАТО и Западноевропском Унијом – преноси Танјуг.

 

Могерини:Русија изгубила једног од најеминентнијих дипломата

БРИСЕЛ – Висока представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је, поводом смрти амбасадора Русије при УН Виталија Чуркина, у писму упућеном руском министру спољних послова Сергеју Лаврову, упутила саучешће и навела да је са Чуркином Русија изгубила једног од својих најеминентнијих дипломата.

„Ја сам лично ценила његово огромно искуство и његову отвореност, исказане у разним приликама… Као стални представник Русије у Њујорку играо је водећу улогу у Савету безбедности УН више од 10 година. Био је важан саговорник и за ЕУ у многим питањима која су од кључног интереса за Унију у УН, укључујући и она око којих се ЕУ и Руска Федерација нису овек слагале”, саопштила је прес служба Могеринијеве њене речи, а јавља Тасс а преноси Танјуг.

Руско Министарство спољних послова саопштило је јуче да је шеф руске мисије при УН Виталиј Чуркин изненада преминуо у Њујорку, само дан пре свог 65. рођендана, пренели су руски медији.

У саопштењу Министарства се наводи да је реч о „изузетном руском дипломати”, који је пре него што је постављен на место амбасадора Русије у УН у мају 2006. године био амбасадор Русије у Белгији и Канади, као и амбасадор за везе са НАТО.

Извор:
ПОЛИТИКА