РХМ сакупила средства за санитетско возило у Дому здравља Медвеђа

«Руска хуманитарна мисија» је у Русији организовала сакупљање средстава за куповину и опремање санитетског возила намењеног Дому здравља у Медвеђи.

Потешкоће у организовању транспорта лекара на територији општине Медвеђа везани су за тешку конфигуравцију терена, велику разуђеност насеља, као и њихову удаљеност. Возни парк Дома здравља чини свега неколико возила, махом марке ЛАДА НИВА-2131 из 2008, 2009 и 2013 године, од којих две нису у возном стању, те се ни не користе. Осим тога, у возилима такве конфигурације није могуће превозити пацијенте у лежећем положају.
Дом здравља у Медвеђи није једина медицинска установа у овом региону, међутим како се медицински пунктеви у Равној Бањи, Бучумету, Туларама, Лецу, Редкоцеру не снабдевају регуларно медицинским препаратима и лековима, брига о пацијентима из овог краја, поготово тежим болесницима, поверена је лекарима у Медвеђи и амбуланти у Сијаријској Бањи.

Ново санитетско возило неопходно је не само ради повећања квалитета и нивоа здравствене заштите у граду Медвеђи, већ је то животна потреба оних људи, који живе у тешко доступним, удаљеним деловима општине, са неразвијеном транспортном и путном инфраструктуром.

Средства за куповину возила хитне помоћи пристигла су од грађана Русије. Основни део средстава за опремање возила добијен је је од Фонда Алишера Усманова “Уметност, наука и спорт”.

Свечана предаја возила руководству и запосленима у Дому здравља Медвеђа одржаће се 27 јула 2017 г.

Додатна информација:

Након оружаних сукоба 90-их, Србија по многим параметрима квалитета живота заостаје за својим европским комшијама. Општина Медвеђа је једна од најнеразвијенијих општина у Србији. По површини, општина Медвеђа је једна од највећих у држави са 524 км2, са веома брдовитим и неприступачним тереном. Општина има 10 760 становника. Дом здравља у Медвеђи ( Ул. Николе Тесле бр.4) пружа медицинску помоћ становништву и суседних административних територија Централне Србије (Секирача, у општини Куршумлија) и северног дела Косова (Медреговац у општини Подујево и Порошица у општини Приштина). У болници је стално запослено 63 радника.