Соларна електрана на згради Дечјег диспанзера већ доноси уштеде електричне енергије

Почетком јула ове године пуштена је у рад соларна електрана на згради Дечјег диспанзера Дома здравља у Зрењанину, а само два месеца касније из ове здравствене установе указују да су, захваљујући томе, већ евидентне уштеде електричне енергије.

Конкретно, рачуни за утрошену електричну енергији за јул месец мањи су за чак 50 одсто у односу на ранији период.

Иначе, соларна електрана постављена је као резултат Меморандума о сарадњи између Града Зрењанина и Руске хуманитарне мисије, која је обезбедила донаторска средства за ту инвестицију.
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је приликом свечаног пуштања у рад соларне електране да је захваљујући донацији Руске хуманиране мисије да ће поред уштеде потрошње енергије бити унапређни и обновљиви извори.

Како је тада навео, реализацијом овог пројекта наш град наставља активности које имају за циљ побољшање енергетске ефикасности и веће коришћење обновљивих извора енергије у оквиру “Зелене агенде” Републике Србије, затим електрана ће производити електричну енергију за потребе самог објекта диспанзера, за напајање свих електричних уређаја и опреме, чиме је ово инвестиција и у здравствени систем града, а да ништа мање није значајна ни успостављена сарадња између два пријатељска народа, руског и српског.

Соларна електрана на објекту Дечјег диспанзера састоји се од 146 панела, укупно инсталисане снаге 50 кW (340 W по панелу). Садржи интегрисане литијумске батерије, у иновативном систему са могућношћу да се вишак произведене електричне енергије дистрибуира према потрошачима. У случају нестанка струје постоји могућност напајања ургентних потрошача из овог система. Реч је о квалитетним компонентама соларног система и литијумске батерије имају преко 6000 циклуса пуњења и пражњења, што значи да је век експлоатације преко 20 година. Системом се може управљати и путем мобилне апликације.

Град Зрењанин наставиће са реализацијом сличних пројеката које за циљ имају повећање енергетске ефикасности на територији нашег града.

https://www.danas.rs/drustvo/zrenjanin-deciji-dispanzer-stedi-sa-solarnim-panelima/

http://www.zrenjanin.rs/sr/vesti/2021/09/solarna-elektrana-na-zgradi-decjeg-dispanzera-vec-donosi-ustede-elektricne-energije-racun-za-struju-manji-za-50-odsto