Српско – руска мобилна клиника у Крагујевцу

Захваљујући Меморандуму о сарадњи између Града Крагујевца и Руске хуманитарне мисије током јула у оквиру пројекта Српско-руска мобилна клиника биће прегледани мештани 14 месних заједница на сеоском подручју. Меморандум о сарадњи данас су потписали градоначелник Крагујевца Радомир Николић и руководилац представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану др Михаил Бондар. Пројектом су, у циљу превенције и ране дијагностике болести, предвиђени превентивни здравствени прегледи мештана села у околини Крагујевца која немају здравствену амбуланту. У специјализованом комби возилу прегледе ће обављати лекар из Русије у сарадњи са лекарима и медицинским техничарима Дома здравља Крагујевац.

Споразумом који је потписан са руском хуманитарном организацијом договорено је, не само да помогнемо грађанима којима је због удаљености амбуланте здравствена услуга мање доступна, већ ће бити прилика да наши лекари размене знања и искуства са лекарима из Русије, успоставе сарадњу и сагледају могућност примене таквог вида здравствене заштите и на подручју Крагујевца, рекао је градоначелник Радомир Николић. Он је истакао да је ово само почетак сарадње која ће се развити и на друге области и изразио наду да ће се успешно остварити и сарадња руске хуманитарне организације и Клиничког центра.

Говорећи о мисији и програмима које спроводе, Михаил Бондар, руководилац представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану је рекао да су први пут у Крагујевцу и да је Меморандум платформа за даљи развој сарадње. Уз заједничка ангажовања руске и српске стране чинимо нешто корисно за најстарије и најугроженије категорије становништва Крагујевца и околине, рекао је др Бондар и додао да је у плану да се поред здравства сарадња оствари и у области образовања и науке а да је хуманитарни рад добар старт.

Са члановима делегације представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану о пројекту и могућим новим програмима и активностима сарадње разговарали су др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и Василије Антић, директор Дома здравља Крагујевац са сарадницима.

Након потписивања Меморандума у згради Градске управе, екипа лекара и медицинских техничара отишла је на први терен у село Букоровац. До 15. јула бесплатне лекарске прегледе у периоду од 9, 00 до 15, 00 сати ће обављати на територији још 13 месних заједница и то Велика Сугубина, Влакча, Дреновац, Драча, Добрача, Дулене, Љубичевац, Маслошево, Трмбас, Церовац, Рогојевац, Цветојевац и Каменица.

https://www.kragujevac.rs/srpsko-ruska-mobilna-klinika/