Помоћ угроженима

Руски и српски народ везује многовековно пријатељство. Русија је увек помагала Србији у тешким временима. Руска хуманитарна мисија сматра својим дугом наставак те традиције.

У јулу 2015. године, добивши благослов од Патријарха Српског Иринеја, РХМ је отворила Регионално представништво на Балкану (у г.Београду) које има задатак да прати актуелну ситуацију, вести и има могућност  оперативног  учествовања у решавању проблема кризних ситуација, помоћи угроженом становништву, а такође и учестовања у решавању свакодневних проблема граћана и побољшања квалитета живота у Региону. У овој области, РХМ је започела, односно већ реализовала неколико пројеката:

Надаље РХМ планира:

  • редовну испоруку хуманитарне помоћи избеглицама у колективном центру;
  • довођење лекара у сврху потпуног медицинског надзора над децом;
  • организацију активности намењених деци (дечији вртић, радионице, учење страних језика);

Помоћ избеглицама у београдском насељу Ресник (Србија)

Ресник – београдско насеље у коме последњих 15 година живе избеглице са Косова. До сада нису добијали занчајнију помоћ од државе, велики број њих нема могућност приступа здравственом систему Србије, а један број деце ни услове за нормално школовање. РХМ је заједно са београдским медиа-центром „Руски Експрес“ покренула реализацију пројекта подршке људима, који живе у центру за привремени колективни смештај у Реснику.

Реализација пројекта је започела у јулу 2015 године. Сва деца, ученици основних и средњих школа из колективног центра су добила нове торбе,перонице, свеске, књиге. За породице са малом децом били су припремљени и предати пакети са средстава за хигијену деце. (пелене, влажне марамице, креме…).