Kategorija: Култура

Делегација Руске хуманитарне мисије и Руског дома посетиле су Ниш

Чланове делегације угостила је Народна библиотека „Стеван Сремац“, у чијим је просторијама захваљујући Руској хуманитарној мисији (РХМ) отворен ,,руски кутак“, који већ четири године успешно ради као руски центар литературе, науке и културе у овом региону. Библиотека је проширила свој садржај, па од данас овде раде и течајеви руског језика. Овим поводом, у библиотеци је отворена пригодна изложба посвећена најлепшим књижевним делима познатих руских аутора. Окупљене су поздравили директор Националне библиотеке „Стеван Сремац“ Ниш Соња Шуковић, директор Библиотеке града Београда Јасмина Нинков, директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ Крагујевац Мирко Демић, руководилац регионалног представништва за Балкан НВО ,,Руска хуманитарна мисија” Бранимир Нешић и директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов. Догађају су присуствовали представници градских власти: председник скупштине Града Ниша Бобан Џунић и члан Градског већа Адриана Анастасов.
Растуће интересовање за руску културу, заинтересованост младих за руски језик и стицање образовања на факултетима у Русији подстакло је Филозофски факултет Универзитета у Нишу и Руски дом да потпишу Споразум о сарадњу.
Посета Нишу завршена је радним састанком градоначелника Ниша Драгане Сотировски са директором Руског дома Јевгенијем Барановим и Извршним директором Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану Бранимиром Нешићем током којег је разговарано о питањима могуће сарадње.


В Нише начались курсы русского языка при Национальной библиотеке «Стеван Серемац».
Делегации Русской Гуманитарной Миссии и белградского Русского Дома посетили Национальную библиотеку «Стеван Серемац» в городе Ниш. Здесь успешно работает Русский уголок – своеобразный центр русской литературы, науки и культуры на юге Сербии, созданный РГМ четыре года назад.
С сегодняшнего дня при библиотеке начали работать курсы русского языка. По этому поводу здесь открыли плакатную выставку, посвященную наиболее известным литературным произведениям выдающихся русских писателей.
С приветственным словом к участникам мероприятия обратились директор Библиотеки «Стеван Сремац» Соня Шукович, директор городской Библиотеки Белграда Ясмина Нинков, директор Национальной библиотеки «Вук Караджич» из Крагуеваца Мирко Демич, руководитель представительства Русской Гуманитарной Миссии на Балканах Бранимир Нешич и директор Русского Дома Евгений Баранов.
На мероприятии присутствовали председатель Скупщины Ниша Бобан Джунич и представитель Городского Собрания Адриана Анастасов.
Соглашение о сотрудничестве между Русским Домом в Белграде и философским факультетом Университета в Нише стало результатом растущего интереса к российской культуре, заинтересованности молодежи южного сербского региона в изучении русского языка, в том числе получении образования в высших учебных заведениях России.
Посещение Ниша завершилось рабочей встречей директора Русского Дома Евгения Баранова и представителя Русской Гуманитарной Миссии на Балканах Бранимира Нешича с мэром города Драганой Сотировски. Во время встречи обсудили вопросы дальнейшего сотрудничества.

#ргм #русскаягуманитарнаямиссия #ruskahumanitarnamisija #rhm #russianhumanitarianmission #сербия #србија #ргм_балканы #дружба #сотрудничество #Rossotrudnichestvo #Россотрудничество #РГМ #russianhumanitarianmission #RHM #rsgov #РусскийДомБелград #РускиДомБеоград

 

Нова помоћ Центру за руске студије Факултета политичких наука Универзитета у Београду

7 априла предали смо литературу на руском језику Центру за руска истраживања Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Центар се бави систематским и научним изучавањем Руске Федерације и представља основу за продубљивање сарадње између две државе.


7 апреля мы передали литературу на русском языке в Центр российских исследований на факультете политических наук Белградского государственного университета.

Центр занимается систематическим и научным изучением Российской Федерации и является основой для укрепления сотрудничества между двумя странами.

#ргм #русскаягуманитарнаямиссия #ruskahumanitarnamisija #rhm #russianhumanitarianmission #сербия #србија #ргм_балканы #дружба #сотрудничество

Пријем за представнике Руског дома и Зрењанинске гимназије – сарадња у више области и подршка Града Зрењанина образовним пројектима

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, примио је данас представнике Руског центра за науку и културу (“Руски дом”), Руске хуманитарне мисије у Београду и Зрењанинске гимназије, а теме састанка и разговора биле су упознавање с активностима тих институција Руске Федерације у Србији, подршка Града Зрењанина програмима и пројектима које Руски дом реализује у сарадњи са Зрењанинском гимназијом, као и подршка нашим ученицима који желе да високошколско образовање стичу у Русији.
У делегацији Руског дома биле су Олга Голубева, начелница одељења за образовање и Олесја Бабенко, задужена за руски језик и образовне програме, док је у име Руске хуманитарне мисије састанку присуствовао Бранимир Нешић. Испред Зрењанинске гимназије, присуствовали су директор Милан Радаковић и професорка руског језика Ирина Убовић, а у име Града Зрењанина још и заменик градоначелника Саша Сантовац, члан Градског већа Славиша Влачић и начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Јелена Драгић.
Градоначелник Симо Салапура је истакао да Град Зрењанин негује историјске и културне везе с руским народом и руском државом, које се данас манифестују кроз привредну и образовну сарадњу, учешће у програмима стипендирања наших студената у Руској Федерацији, наступима наших средњошколаца на такмичењима у тој земљи и студентским разменама у оквиру факултетских програма.
– Најмање два пута годишње у посете нам долазе представници амбасаде Руске Федерације, да заједно обележимо значајне историјске датуме, али имамо у Зрењанину и значајне привредне субјекте из Русије, присутне дуже од десет година – компаније НИС, ГАСПРОМ, “Борец”. Плод сарадње с руским пријатељима је и отварање студијског програма на нашем техничком факултету – инжењерство у експлоатацији нафте и гаса, а можемо поменути и братске односе с градовима Ухта и Ногинск – навео је градоначелник неке од важнијих сегмената међусобне сарадње.

Додао је да све то некако повезује Зрењанинска гимназија, у којој 250 ученика учи руски језик, што је процентуално највише у некој школи у Србији.
– Тема данашњег састанка тицала се и могућности и начина подршке будућим зрењанинским студентима који, евентуално, добију стипендију Руске владе и државе. Наравно, са жељом да се образују у Русији, а затим да се врате у наш град и нашу земљу – истакао је Салапура.
Установа културе “Руски дом” већ готово читав век представља духовни и културни центар Русије и руског народа у Србији. Један од њихових актуелних пројеката тиче се и конкурса за добијање стипендија за бесплатне студије у Русији, који сваке године реализује у сарадњи са Министарством високог образовања и науке РФ.
Начелница одељења за образовање Руског дома Олга Голубева захвалила се градоначелнику Зрењанина на пријему и истакла да Влада Руске Федерације годишње стипендира око 15 хиљада страних студената, да их је протекле школске године из Србије било 122 и да интересовање за ту врсту подршке, као и број расположивих квота за нашу земљу, расте из године у годину. Додала је да су данас разговарали о могућностима таквог образовања у Русији и за студенте из Зрењанина.
– Надамо се наставку наше сарадње и да ће што више младих из Србије бити студенти руских факултета. Да би то и постали, морају се пријавити и испунити одређене критеријуме, а прву лествицу у избору врши управо Руски дом у Београду. Посебно напомињем да се за студирање у Русији не захтева безусловно знање руског језика, јер се за оне који долазе без тог знања организује учење током прве године. Такође, не постоји ни ограничење у избору факултета и занимања – истакла је Голубева.
Након састанка у Градској кући, делегација Руског дома и Руске хуманитарне мисије посетила је и Зрењанинску гимназију.

 

http://www.zrenjanin.rs/sr/vesti/2021/02/prijem-za-predstavnike-ruskog-doma-i-zrenjaninske-gimnazije-saradnja-u-vise-oblasti-i-podrska-grada-zrenjanina-obrazovnim-projektima

КОНКУРС ЗА БЕСПЛАТНО ШКОЛОВАЊЕ У РУСИЈИ 2021/2022

ОБРАЗОВАЊЕ У РУСИJИ

Министарство високог образовања и науке Русије и Росотрудничество објављују конкурс за пријем држављана Републике Србије и сународника који стално живе у Србији, на школовање у 2021/2022. академској години о трошку федералног буџета (квота) у образовним институцијама за високо образовање у Руској Федерацији

Студенти имају могућност да:

  • Наставе школовање одмах после стицања претходног образовања (средња школа, висока школа, факултет)
  • Студирају бесплатно
  • Добијају  новчану  стипендију (у износу од 1.300 рубља и више у зависности од региона и одређеног факултета) без обзира на академски успех
  • Буду смештени у студентском дому

 

Одабир кандидата за школовање врши  се у две етапе.

I Етапа.  Одабир кандидата за школовање врши Росотрудничество (Руски центар за науку и културу у Србији).

                 У првој етапи конкурса кандидати треба да користе електронску форму  аплицирања  на  информационом  систему                   https://education-in-russia.com/

 Обраћамо вашу пажњу: нови сајт за регистрацију и пријављивање https://education-in-russia.com/ почиње да функционише од 20. 01. 2021. године.

Молимо вас да се не региструјете на сајту https://studyinrussia.ru/, пријаве са овог сајта ове школске године нису важеће!

Ако сте се већ регистровали на сајту https://future-in-russia.com/ Ваша пријава ће бити аутоматски пренета на нови сајт.

Кандидати треба да приложе  у скенираној форми уз електронску пријаву следећа документа:

1) Попуњену анкету-пријаву, са приложеном фотографијом у боји.

Анкета треба да буде  прво попуњена на сајту, затим одштампана, потписана скенирана и приложена у одговарајућем пољу пријаве

2) Копију прве стране пасоша (страница у боји која  се читко види).

Пасош треба да важи  најмање  1,5 годину од момента потенцијалног издавања визе за студирање у Русији ( март 2023.г. и дуже);

3) Копију лекарске потврде о одсуству ХИВ инфекције и болести СИДА;

4) Копију документа из медицинске установе којим се потврђује одсуство медицинских контраиндикација за школовање  у Руској Федерацији.

У Србији се потврда издаје  од стране лекара опште праксе надлежног Дома здравља, у Дому здравља   „Медицина рада“,  у студентској поликлиници или од стране приватне поликлинике. У потврди треба да буде назначено „ На основу претходних прегледа и увида у медицинску документацију закључујем да пацијент….име и презиме…је здрав и способан да настави школавање у Руској Федерацији“ (ако имате неке хроничне болести, који нису контраиндикација за школовање, потребно је то навести)

5)  Копију документа о образовању и додатак са оценама уз диплому;

6) Копију уверења о положеним испитима (оцене), ако кандидат још није завршио студирање;

7) Списак објављених научних радова (уколико постоје) и тезе за кандидате који уписују докторски студије;

8) По жељи може да се  приложи и мотивационо писмо, писмо-препорука и/или подршке (могу да буду на руском или енглеском језику, није потребан превод код судског тумача),  копије неких других захвалница, диплома, сертификата и сл.

Пажња!

У случају да кандидат нема документа о образовању, кандидат доставља последње уверење о положеним испитима са оценама из образовне установе у којој завршава своје школовање.

За ученике средњих школа потребно је приложити  сведочанства  са оценама за 3  претходно завршена разреда и такође оцене за прво полугодиште  последњег 4. Разреда (може да буде потврда из школе или фотокопија прве стране и стране са оценама за I полугодиште 4.разреда из ђачке књижице оверена печатом школе)

За студенте 4. године основних студија потребно приложити потврду о положеним испитима  и  потврду о количини преосталих испита до краја студија (до стицања дипломе).

Сва документа морају бити преведена на руски језик и оверена од стране судског тумача.

Приликом аплодовања докумената  на сајту потребно скенирати оригинал документа и превод на руски језик. Ако из било којих разлога не можете да стигнете да прикупите сву потребну документацију да би аплоудовали на сајт до 20.02.2021. потребно да се обратите  одељењу за образовање Руског дома 011  2642-178 

Кандидат има право да самостално изабере место свог будућег школовања  и има право да наведе  максимално до 6 високошколских установа, али не више од две у једном федералном округу. Не дозвољава се навођење само једне образовне установе. Препоручује се да кандидат не наводи мање од три високошколске установе.

Кандидат ће добијати информацију о току разматрања његовог захтева.  Због тога је обавезно  да се у анкети-пријави обавезно наведе исправна  електронска адреса.

Страни држављани који не владају добро руским језиком имају право на обуку на припремним одељењима или припремним факултетима државних образовних институција по додатним општеобразовним програмима који омогућавају припрему за усвајање професионалних образовних програма на руском језику, такође за рачун федералног буџета, са исплатом стипендија наведеним грађанима (у току целокупног периода школовања, независно од постигнутих резултата). Рок обуке на припремном факултету или припремном одељењу износи  једну годину, и она не улази у трајање школовања по основним стручним образовним програмима. Такви кандидати морају обавезно да наведу неопходност обуке на припремним одељењима (факултетима).

Расподелу таквих кандидата по руским образовним установама у циљу обуке на припремном одељењу (факултету) врши Министарство образовања и науке Русије у сарадњи са федералним органима власти у чијој надлежности  су образовне институције.

Кандидати који конкуришу на смер групе „Уметност и култура“ морају да прођу додатна тестирања креативних способности директно у образовним институцијама на које желе да се упишу. При томе  о конкретним роковима и начину одржавања додатних тестирања креативних способности у образовним институцијама треба да се распитају и закажу сами и о свом трошку полажу  додатне испите и тестирања у Русији (ако није предвиђен други начин полагања испита).

Детаљније информације о списку смерова на којим се при пријему на основне и специјалистичке студије могу спроводити додатна тестирања креативних способности и (или) професионалне оријентације налазе се на сајту http://минобрнауки.рф и у информационом систему

Кандидати који аплицирају за програме специјализације у медицини (ординатура) морају обавезно да владају руским језиком у обиму који је довољан за праћење  наставе на образовном програму (Б2). Такви кандидати се  не распоређују  на припремна одељења.

Држављани Србије, који су се и раније школовали у Руској Федерацији, а који завршавају школовање у текућој школској години и желе да га продуже на следећи ниво стручног образовања, за продужење школовања у оквиру опште квоте за Србију за 2021. годину треба да прођу избор у складу са захтевима наведеним у овом огласу.

Рок  за предају документације је  20. фебруар 2021. године.

II Етапа. У складу са резултатима конкурса и према условима, који утврђује комисија која се састоји од представника  Россотрудничества у Србији, амбасаде Руске Федерације у Србији, и представника Министарства образовања, науке и технолошког развоја Србије, а такође на основу анализе и обрађивања  података, списак одабраних кандидата  Россотрудничество шаље Министарству образовања и науке Русије у циљу спровођења друге етапе конкурса.

Одабир страних држављана, које је препоручила Србија у 2021/2022. академској години,  врши  Министарство образовања и науке Русије у сарадњи са  руским образовним установама уз помоћ Информационо-аналитичког система формирања и распоређивања квота.

Страним држављанима (специјалистима са високим образовањем) који се уписују на школовање по програму додатног стручног образовања (повећавање професионалних квалификација) државна академска стипендија се не исплаћује.

Трошкове превоза кандидата до места школовања, добијања полисе добровољног здравственог осигурања сноси сам кандидат и (или) спонзор.

Детаљне информације  о условима конкурса на сајту www.ruskidom.rs   

или на  тел. број : 011  2642-178, e-mail: kvota@srb.rs.gov.ru

 

Консултације можете да добијете у «Руском дому», ул. Краљице Наталије 33, Београд

 обавезна је претходна пријава на тел.број 011  2642-178               

21 јануара од 10.00           01.фебруара    од 14.00                  11.фебруара    од 10.00

  1. јануара од 16.00           04.фебруара    од 10.00                   17.фебруара    од 16.00
  2. јануара од 10.00           09.фебруара    од 16.00                   19.фебруара    од 10.00

 

Распоред он-лајн консултација преко Zoom платформе 

22.jануара у 10.00

https://zoom.us/j/94283747899?pwd=VXRCa0gxUTRMMEtERFNuZFgxYUhSZz09

Идентификатор конференције: 942 8374 7899

Код приступа: 201588

 

28.jануара у 15.00

https://zoom.us/j/94625408575?pwd=bk8xdXhDdTc3NHkrNms2RnFvT1FIUT09

Идентификатор конференции: 946 2540 8575

Код доступа: 337592

 

02.фебруара    од 15.00

https://zoom.us/j/93872489212?pwd=T2pMYm5vT2U2SmZoU1pUMjAvbmo2dz09

Идентификатор конференции: 938 7248 9212

Код доступа: 735316

 

10.фебруара    од 10.00

https://zoom.us/j/92610829354?pwd=MmVSOWpydjFOaUI2VkdIK2hET3BOQT09

Идентификатор конференции: 926 1082 9354

Код доступа: 495201

 

18.фебруара    од 15.00

https://zoom.us/j/98226342710?pwd=MlRmRGVnUzZIYTlIZVE2V3p6K21mQT09

Идентификатор конференции: 982 2634 2710

Код доступа: 888555

Руска хуманитарна мисија наставља подршку Центру за руска истраживања Фалултета политичких наука Универзитета у Београду

Програм подршке и помоћи Центру за руска истраживања Факултет политичких наука Универзитета у Београду, као једином те врсте у Србији, настављен је уручењем наставних материјала и књига. Шеф логистике Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану, Ненад Симоновић уручио је директору Центра за руска истраживања, Проф.др Синиши Атлагићу у понедељак, 21.12.2020. године неколико десетина најновијих издања из области које представљају предмет интересовања Центра. Ово је само један у низу пројеката подршке развоју Центра, који ће се наставити и у годинама пред нама.