Kategorija: Новости

Добротворни концерт “Страдалима у Сирији. Ако не ми, ко ће?!”

🇷🇸 22. фебруара у Великој сали Руског Дома у Београду одржан је велики добротворни концерт “Страдалима у Сирији. Ако не ми, ко ће?!” за пострадале од земљотреса у Сирији.
Концертни програм “Све боје Русије” припремио је хор “Александар Невски” из Бања Луке, с као специјални гост наступила је млада Павлина Радовановић из Ораховца (Косово и Метохија). Велики број гостију, њих преко 300, који су дошли да подрже акцију имали су прилику да слушају познату духовну музику и руску класику, а такође популарне савремене песме.
Концерт су организовали Регионално представништво Руске хуманитарне мисије на Балкану и Руски Дом у Београду. ​ Прикупљена средства предата су Амбасади Сиријске Арапске Републике у Републици Србији.​
#RHM #ргм #русскаягуманитарнаямиссия #rhm #russianhumanitarianmission
🇷🇺 22 февраля в Большом зале Русского Дома в Сербии прошел масштабный благотворительный концерт «Пострадавшим в Сирии. Если не мы, то кто!» в пользу жертв землетрясения в Сирии.​
Концертную программу «Все цвета России» подготовил хор «Александр Невский» из г. Баня-Луки (Республика Сербская, Босния и Герцеговина), а специальным гостем вечера стала юная исполнительница Павлина Радованович из г. Ораховац (Косово и Метохия). Многочисленные гости – более 300 человек, пришедших поддержать акцию – услышали хорошо знакомые духовные песни и русскую классику, а также популярные современные песни.
Организаторами концерта и сбора выступили Региональное представительство РГМ на Балканах и Русский Дом в Белграде. Собранные средства переданы Посольству Сирии в Республике Сербия.
#ргм #русскаягуманитарнаямиссия #rhm #russianhumanitarianmission

Потписан меморандум о сарадњи између Руске хуманитарне мисије и удружења “Народна дипломатија”

У име Руске хуманитарне мисије споразум је потписао извршни директор Бранимир Нешић, а у име удружења “Народна дипломатија” председник Иван Стефановић.

Потписивање споразума ће још више учврстити сарадњу између две организације. У протеклом периоду у заједничкој сарадњи остварени си велики резултати, организовани су хуманитарни концерти “Мирно небо за дечји осмех”, хуманитарна акција “Мобилна клиника” и промоција романа “Петар велики” по библиотекама широм Србије. За наредни период договорено је још много заједничких пројеката и акција. Настављамо са још више хуманитарних активности и догађаја који ће унапредити Српско-Руске односе 🇷🇸 🇷🇺

У Руском кутку библиотеке Стеван Сремац у Нишу, одржана промоција стрипа о Петру Великом

манова. Догађај је уприличен у „руском кутку“ библиотеке који је пре неколико година уређен и опремљен залагањем Руске хуманитарне мисије. Свечаном уручењу су присуствовали директор Руског дома Јевгениј Баранов, представници Руске хуманитарне мисије на Балкану Михаил Бондар и Бранимир Нешић, председник удружења Народна дипломатија Иван Стефановић, истакнути професори универзитета у Нишу, представници нишких институција културе, као и многи други. Посебно драги гости били су студенти универзитета у Нишу, ђаци нишких гимназија, као и основне школе у Мерошини. Ови млади људи уче руски језик и негују​ чврсте везе између српског и руског народа. Свечаним уручењем стрипова, пригодним говорима и коктелом озваничен је почетак акције током које ће се поменути стрип уручивати​ у библиотекама и школама широм Србије.

 

🇷🇺 7 ноября в библиотеке им. Стевана Сремаца (г. Ниш, Сербия) состоялась торжественная презентация комикса, изданного к 350-летию великого российского императора Петра I. Мероприятие прошло в Русском уголке, оборудованном несколько лет назад Русской Гуманитарной Миссией.​

Почетными гостями стали студенты Нишского университета, учащиеся школы г. Ниша и младшеклассники из г. Мерошины – именно они получили первые экземпляры исторического (во всех смыслах!) комикса. Ребята изучают русский язык и дружат с ровесниками из России. Также на встрече присутствовали директор Русского дома в Белграде Евгений Баранов, представители ​ РГМ на Балканах Михаил Бондарь и Бранимир Нешич, председатель НПО «Народная дипломатия» Иван Стефанович, преподаватели Нишского университета.​

Презентация и вручение книг, поздравительные речи и фуршет ознаменовали старт акции, в рамках которой комикс «Петар Великий» будет вручаться библиотекам и школам во всей Сербии.

#russianhumanitarianmission #RHM #education #merosina #ргм #русскаягуманитарнаямиссия #ruskahumanitarnamisija #русскийуголок #сербия #србија #ргм_балканы #русскийязык

Изненада је преминуо Михаил Софроњенко

🇷🇸Данас, 24. октобра, изненада нас је напустио Михаил Софроњенко, светски познат у круговима ватрогасаца и спасилаца. Он је гасио пожаре у солитерима у Москва Ситију и шумске пожаре у тајгама, уређивао је ватрогасне часописе и организовао професионална удружења. Свој спасилачки пут Михаил је започео 1988. године у земљотресу у Јерменији. Морски пешадинац Северне флоте, дежурни оперативац “Ватрогасно-спасилачког центра Москве”, организатор ватрогасног обезбеђења бушотина у Ираку и курсева безбедности за новинаре и волонтере у горућим тачкама Руске хуманитарне мисије. Последње место где је радио био је Руско-српски хуманитарни центар у Нишу на функцији шефа оперативне групе центра. Организатор је обуке за ватрогасце у нишком центру Министарства за изванредне ситуације. Био је човек са изузетно широким спектром интересовања, аналитичког и креативног ума, и са огромним и свестраним искуством. Није се штедио и увек је журио, као да се плашио да неће све стићи. Сада знамо да је наш херој био у праву. Отровни пожарни дим му је узео јако здравље. Његови пројекти, мада на први поглед нереални, некако су увек били добро прорачунати и успешно реализовани. Нешто више од годину дана је боравио у Србији, и за то време је успео да учини невероватно много. Био је оваплоћење “меке силе” Русије, баш тај “Рус” о коме се овде машта. Чинио је и помагао ватрогасцима и спасиоцима, инжењерима и курсистима, смишљао је, учио, делио своје богато искуство са свима коме је то било потребно. Бескрајно дарежљив и веома скроман човек, који се трудио да учини овај мир мало бољим. Безбеднијим и разумнијим.
Хвала ти, Мишо, за све и Царство ти небеско.
🇷🇺Сегодня 24 октября внезапно умер Михаил Софроненко, всемирно известный в среде пожарных и спасателей человек. Он тушил небоскребы Москвы-Сити и лесные пожары в тайге, редактировал пожарные журналы и организовывал профессиональные сообщества. Свой путь спасателя Михаил начал на армянском землетрясении 1988 г. Морпех Северного флота, оперативный дежурный «Пожарно-спасательного центра г. Москвы», организатор пожарной охраны нефтеразработок в Ираке и курсов безопасности для журналистов и волонтеров в горячих точках Русской гуманитарной миссии. Последним земным участком его работы стал Российско-Сербский гуманитарный центр в Нише. Начальник оперативной группы, организатор пожарных тренажеров в Нишском центре МЧС.
​ Человек с поразительно широкими интересами и кругозором, аналитическим и творческим умом, огромным и разносторонним опытом Михаил Юрьевич не щадил себя и явно спешил, боялся не успеть. Сейчас понятно, что этот богатырь был прав. Ядовитый дым пожаров подточил его могучее здоровье. Его проекты, на первый взгляд, нереальные почему-то всегда были хорошо просчитаны и часто удавались.
​ Чуть больше года назад он оказался в Сербии и за это время успел сделать невероятно много. Он был настоящим воплощением «мягкой силы» России, тем «русом», о каких здесь мечтают. Делал, помогал пожарным и спасателям, инженерам и курсантам, придумывал, учил, делился богатейшим опытом – со всеми, кому было нужно.
​ Безгранично душевно щедрый и очень скромный человек, старавшийся сделать этот мир немного лучше. Безопаснее и разумнее.
​ Спасибо тебе Миша за все и Царствия Небесного.

Радницима у српском здравству додељенo признањe које носи име руске милосрдне сестре

У Руском дому данас је одржана додела признања „Милосрдна сестра Дарја Коробкина“ за најбољу медицинску сестру – техничара из примарне, секундарне и терцијарне здравствене заштите.

Признање носи име по младој руској болничарки која се свесно одрекла лагодног живота и са својих 26 година самоиницијативно из Санкт-Петербурга дошла у Србију, најпре у Ваљево, а потом на Гучево, где се одиграла једна од најтежих битака Првог светског рата. Као припадник Дринске дивизије неговала је српске рањенике на првој линији фронта. Погинула је 1914. године на Еминим водама, на Гучеву.

Године радног стажа, искуство, пожртвованост, емпатија, искрена брига о пацијентима – били су неки од критеријума за доделу признања. Одлуком комисије признање „Милосрдна сестра Дарја Коробкина“ додељено је Слободанки Зелић из Одељења за трансплантацију клинике за хематологију Универзитетског клиничког центра Србије, Савети Бајић из Службе интензивног лечења и неге Опште болнице Кикинда и Радославу Светозаревићу из Службе кућне неге и лечења Дома здравља „др Љубинко Ђорђевић“ из Сврљига.

Догађајем, који је организовала Фондација „Заједно за осмех“ у сарадњи са Руском хуманитарном мисијом, српским одељењем Међународног јавног фонда јединства православних народа и Руским домом у Београду, жели да се оживи сећање на младу болничарку и укаже на значај медицинских сестара – техничара у Србији, који представљају неизоставну карику у мултидисциплинарном тиму.

🇷🇺Медицинским работникам Сербии вручена награда имени русской сестры милосердия

Лучшим медицинским работникам Сербии, медсестрам и медбратьям, сегодня в белградском Русском Доме вручена награда им. Сестры милосердия Дарьи Коробкиной.

Награда носит имя русской медсестры, которая, отказавшись от беззаботной жизни, в возрасте 26 лет по зову сердца приехала из Санкт-Петербурга в Сербию, сначала в Валево, а затем в Гучево – место, где развернулось одно из самых кровопролитных сражений Первой мировой войны. В составе Дринской дивизии Дарья оказывала помощь сербским раненым на первой линии фронта. Дарья Александровна погибла в 1914 году на Эминых Водах в Гучево.

Годы службы, опыт, самоотверженность, милосердие, искренняя забота о пациентах стали главными критериями для предоставления к награде. Решением комиссии она присуждена Слободанке Зелич (отделение трансплантации Гематологической клиники Университетского клинического центра Сербии), Савете Байич (служба интенсивной терапии и ухода Центральной больницы города Кикинда) и Радославу Светозаревичу (служба ухода и лечения на дому Центра здоровья «Доктор Любинко Джорджевич» в Сврлиге).

Мероприятие, организованное фондом «Вместе – ради улыбки» совместно с Русской гуманитарной миссией, Сербским отделением Международного общественного фонда единства православных народов и Русским Домом в Белграде, призвано возродить память о Дарье Коробкиной и указать на важную роль медсестер – незаменимого звена многопрофильной команды медицинских работников.

#RussianHumanitarianMission#RHM#РГМ#Россотрудничество #Rossotrudnichestvo #rsgov #RussianHouse #РусскийДом #РусскийДомБелград #Россия #Сербия