Kategorija: Мобилна клиника

Завршен је РХМ пројекат “Мобилна клиника” у селима општине Србац

Пре три недеље завршена је још једна фаза једног од најтраженијих и најдуговечнијих пројеката Руске хуманитарне мисије “Мобилна клиника”. Подсећамо да је овог пролећа руско-српска лекарска екипа, на челу са незамењивим Виктором Белинским, пружала стручну медицинску помоћ у удаљеним селима општине Србац (Босна и Херцеговина).

Представници Општине и лекари који су пратили рад својих руских колега су поделили са нама своје утиске о пројекту “Мобилна клиника”. Баците поглед!

Такође вас подсећамо да ће у Москви, од 17. до 19. јуна, Виктор Белински одржати курс “Медицина за ванредне ситуације” за волонтере и новинаре! Пријаве се примају до 8. јуна, тако да не пропустите прилику да стекнете животно важна знања и вештине од водећег лекара руског Министарства за ванредне ситуације!

Три недели назад завершился очередной этап одного из самых востребованных и продолжительных проектов Русской Гуманитарной Миссии “Мобильная клиника”. Напомним, этой весной бригада русско-сербских врачей во главе с бессменным руководителем Виктором Белинским (https://journal.rhm.agency/interview/mobilnaya-klinika-eto-poznanie-drugogo-mediczinskogo-opyta-intervyu-s-viktorom-belinskim-anesteziologom-i-reanimatologom-otryada-czentrospas/) оказывала безвозмездную медицинскую помощь в отдаленных селах муниципалитета Србац (Босния и Герцеговина).

Своими впечатлениями о проекте «Мобильная клиника» с нами поделились представители муниципалитета и медики, которые наблюдали за работой коллег. Смотрим!

А также напоминаем, что с 17 по 19 июня в Москве Виктор Белинский проведет курс «Медицина чрезвычайных ситуаций» для волонтеров и журналистов! Заявки принимаются до 8 июня включительно (https://t.me/rgmagency/3034) – не упустите возможность получить жизненно важные знания и навыки от ведущего медика МЧС!

 

Становници Српца са задовољством користе услуге “Мобилне клинике”

Акција “Мобилна клиника” Руске хуманитарне мисије у Српцу избија на циљни правац. У току 10 дана више од 200 грађана на подручју општине је добио медицинску помоћ руско-српског медицинског тима. Рад екипе се наставља.

Нажалост, доступност медицинских услуга у појединим удаљеним мјестима регије још има простора за усавршавање, тако да локални становници са задовољством користе прилику која се појавила. Захваљујући паметној организацији руте стигли смо још једном обићи села која смо посјетили у почетку акције “Мобилна клиника” и поново примити пацијенте који су се већ обраћали нама, овај пут са резултатима анализа које смо наручили.

Осим жалби које чујемо често овог пута суочили смо се са посебним случајевима кардиолошких и гастроентеролошких обољења.

Екипа на челу са доктором Виктором Белинским посвећује пажњу свакоме пацијенту спроводећи дијагностику, дајући консултације и све неопходне препоруке. Заузврат и пацијенти, а то су углавном старији људи, желе љекарима прије свега добро здравље!”


«Мобильная клиника» Русской Гуманитарной Миссии выходит на финишную прямую! Мы продолжаем работать в муниципалитете Србац Боснии и Герцеговины, и за 10 дней помощь российской-сербской бригады медиков получили уже более 200 человек.

К сожалению, доступность медицинских услуг в отдаленных уголках региона пока оставляет желать лучшего, и местные жители были рады воспользоваться появившейся возможностью. Благодаря грамотной организации маршрута нам удалось еще раз побывать в деревнях, откуда стартовала «Мобильная клиника», и повторно принять ранее обращавшихся пациентов – теперь уже с результатами назначенных анализов на руках. Помимо распространенных жалоб, на этот раз пришлось столкнуться с особыми случаями, касающимися кардиологических заболеваний и проблем с желудочно-кишечным трактом.

Команда во главе с доктором Виктором Белинским уделяет внимание каждому: проводит диагностику, консультирует, дает все необходимые рекомендации. В свою очередь и пациенты – а в основном это люди пожилые, – желают врачам прежде всего самого крепкого здоровья!

 

„Мобилна клиника“ Руске хуманитарне мисије чак и скептицима увек улива поверење

Већ од самог почетка недеље се виде први резултати рада Мобилне клинике: тим руско-српских лекара је посетио три села – Ножичко, Разбој и Ситнеши и успео је да консултује око 70 људи са различитим тегобама. Данас радимо у Кукуљама и спремамо се за веома активан радни дан.

На руску медицину у Босни и Херцеговини гледају са великим поштовањем, а „Мобилна клиника“ Руске хуманитарне мисије чак и скептицима увек улива поверење. Томе је много допринела чињеница да су сви прегледи обављају као и у обичној стационарној клиници: долазак код доктора, објашњење разлога доласка, детаљан преглед, ако је потребно ради се детаљнија дијагностика, јер лекари имају све што је за то потребно, и на крају се дају препоруке и предлаже се план даљег лечења. Пацијенти кажу да виде са каквом пажњом врше прегледруски лекари и да им је веома важан осећај вере и сигурности са којим напуштају импровизовану ординацију доктора Белинског.

Заиста, на овим просторима недостаје професионална и што је најважније приступачна лекарска помоћ. Већина лекара, посебно уских специјалиста, одлази из провинције у веће градове и запошљава се у престижним медицинским центрима. Сеоске здравствене установе су празне, а људи често немају коме да се обрате за помоћ. Наша «Мобилна клиника» не може решити ове проблеме, али сигурно помаже људима да направе искорак ка свом здрављу.


Первые результаты работы «Мобильной клиники» не заставили себя ждать: с начала недели российско-сербская бригада медиков побывала в трех деревнях – Ножичко, Разбой и Ситнеши, и успела проконсультировать порядка 70 человек с самыми разными жалобами. Сегодня работаем в Кукулье и готовимся к большому насыщенному дню.

К российской медицине в Боснии и Герцеговине вообще относятся с большим уважением, а «Мобильная клиника» Русской Гуманитарной Миссии неизменно вызывает доверие даже у скептиков. Не в последнюю очередь потому, что всё происходит как в настоящей стационарной поликлинике: знакомство с врачом, выяснение повода для обращения, детальный осмотр, если нужно – диагностика (всё нужное – под рукой!), наконец, выдача рекомендаций и помощь с планом дальнейших действий. А главное – ощущение искренней заботы и уверенности, с которым пациенты, по собственным словам, покидают импровизированный кабинет доктора Белинского.

Действительно, профессиональных, а главное доступных, медицинских услуг здесь не хватает. Большая часть врачей, особенно узкопрофильных, переезжает из провинции в большие города, устраивается в престижные медцентры. Деревенские медпункты пустеют, а людям часто некуда обратиться за помощью. Наша «Мобильная клиника» не решает эти проблемы, но очевидно помогает сделать шаг навстречу своему здоровью.

 

 

 

“Мобилна клиника” у Босни и Херцеговини: почетак наредне етапе једног од кључних и најдyготрајнијих пројекта РХМ

Сваки пут приликом поласка на пут муче нас питања: да ли ћемо успети да стигнемо до свих планираних места, да ли ћемо моћи да примимо све који желе консултације, хоћемо ли имати све неопходно под руком услед непредвидивих ситуација, које су у лекарској пракси неизбежне?.. Ситуације су разне, али смо у једно сасвим сигурни – професионалност наших доктора и способност да пруже квалификовану помоћ у било којим условима и околностима нас ни овог пута неће изневерити.

У наредне две седмице ће тим српско-руских лекара обићи више од десет насељених места у Босни и Херцеговини. Практично радимо на граници са Хрватском, у општини Србац, која није густо насељена, али заузима велику површину, са десетинама села удаљених од центра.

Доктори су током првог дана обавили више од 20 прегледа, а посетили су циљано и неколико пацијента на кућној адреси.

Настављамо даље!

 

 

Свечаност у Србцу поводом почетка нове етапе пројекта “Мобилна клиника”

Пре сат времена у Србцу, завршена је свечаност поводом почетка нове етапе пројекта “Мобилна клиника”.

Током две недеље екипа руских и српских лекара предвођених заслужним лекаром Русије, доктором руског МЧС, анестезиологом-реаниматологом Виктором Белинским посетиће преко 10 насеља у општини Србац (Босна и Херцеговина). Као и увек, помоћ ће потпуно бесплатно бити пружена сваком, ко се обрати нашим специјалистима. Њих већ чекају у многим селима, удаљеним од градских медицинских установа.

На свечаности, уприличеној овим поводом, присутнима су се обратили секретар амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини Иља Гладков и Руководилац Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану Михаил Бондар. Имајићи у виду проблеме са снабдевањем електричном енергијом, који се повремено јавља на територији ове општине, посебно у време летњих суша и шумских пожара, у оквири пројекта “мобилна клиника” Руска Хуманитарна Мисија је општини Србац поклонила бензински генератор.

И тако, “Мобилна клиника” је на путу ! Желимо колегама срећан пут и свима, пре свега – добро здравље !


Буквально час назад в городе Србац завершилась встреча, приуроченная к запуску очередного этапа проекта «Мобильная клиника»!

За две недели бригада российских и сербских врачей во главе с заслуженным врачом РФ, медиком МЧС, анестезиологом-реаниматологом Виктором Белинским посетит более 10 населенных пунктов в муниципалитете Србац (Босния и Герцеговина). Как обычно, помощь будет совершенно бесплатно оказана каждому, кто обратится к нашим специалистам. И их уже ждут в многочисленных отдаленных сёлах и деревнях, откуда сложно добраться до центральных больниц.

На встрече, приуроченной к открытию очередного сезона проекта, с приветственными словами к присутствующим обратились секретарь посольства РФ в Боснии и Герцеговине Илья Гладков и Михаил Бондарь, руководитель представительства РГМ на Балканах.Учитывая сложности с электроснабжением, часто возникающие в регионе в период летней засухи и стихийных пожаров, в рамках проекта «Мобильная клиника» Русская Гуманитарная Миссия безвозмездно передала муниципалитету бензиновый генератор.

Итак, «Мобильная клиника» уже в пути! Желаем коллегам отличной дороги и всем без исключения – добро здравље!

 

#ргм #русскаягуманитарнаямиссия #rhm #russianhumanitarianmission #русскийязык #serbia