Kategorija: Мобилна клиника

РХМ донирала три генератора општинама Рума, Шид и Ириг

Нова хуманитарна акција „Мобилне клинике“, која је недавно завршена у Србији, не само да поможе обичним грађанима, већ и систематски помаже здравствене установе. Руска хуманитарна мисија је још почетком августа донирала три генератора општинама Рума, Шид и Ириг, а пре пар дана генератори су стављени на располагање локалним болницама и амбулантама🚑

Сигурни смо да лекари (који су се одлично показали у раду са руским лекарским тимом!) сада неће стрепети од изненадних нестанка струје и кварова медицинске опреме.

🇷🇺Проект «Мобильная клиника», очередной этап которого недавно завершился в Сербии, не только помогает обычным гражданам, но и системно поддерживает учреждения здравоохранения. Еще в начале августа Русская Гуманитарная Миссия передала три электрогенератора в муниципалитеты Рума, Шид и Ириг, а на днях они поступили в распоряжение местных больниц и фельдшерских пунктов🚑

Уверены, теперь врачам (которые отлично проявили себя в совместной работе!) не придется опасаться внеплановых отключений электроэнергии и связанных с этим поломок медоборудования.

Регионално представништво Руске Хуманитарне Мисије на Балкану
Русская Гуманитарная Миссия / Russian Humanitarian Mission

“Мобилна клиника” Руске хуманитарне мисије завршава са радом у три општине у Србији

Две недеље су пролетеле у даху и дошао је тренутак да се “Мобилна клиника” Руске хуманитарне мисије опрости од Србије и дивних људи који у њој живе. Екипа руских и српских доктора на челу са Виктором Белинским, лекаром из одреда “Центроспас” (иначе, најбољи лекар Министарства за ванредне ситуације РФ у 2020. години!), овог пута је радила у Сремском округу Аутономне покрајине Војводине.

За то време “Мобилна клиника” је посетила три општине – Руму, Шид и Ириг, обишла 25 насељених места и обавила преко 450 прегледа.

Готово петсто људи је искористило прилику да им потпуно бесплатно буде указана стручна медицинска консултативна помоћ, и то без обзира имају ли код себе књижицу, личну карту или неки други документ. Као и обично, најчешће су нам се јављали старији људи, слабо покретни, са хроничним обољењима и старосним деформацијама. Поред тога, на молбу чланова породица непокретних пацијената, наши лекари су обавили и неколико кућних посета.

Резултати рада “Мобилне клинике” добијају највише оцене, што од пацијената, што од представника здравствених установа. Српски лекари ће у првом лицу поделити своје утиске, и то у нашој финалној репортажи.

Захваљујемо свима који су нам помогли да реализујемо и ову фазу пројекта: удружењу “Народна дипломатија”, лекарима и медицинском особљу, као и становницима све три општине! Желимо вам добро здравље, па се гледамо у неким новим сусретима!

“Мобилна клиника” РХМ, стигла је у Општину Шид

Град Шид и његова околина су чувени по својим невероватно живописним пејзажима, а на дохват руке одавде налази се Фрушка гора, најстарији национални парк у Србији. Туристи долазе овамо због свежег ваздуха, тишине и локалних знаменитости. “Мобилна клиника” Руске хуманитарне мисије је стигла у Општину Шид, практично на границу са Хрватском, како би помогла онима који стално живе овде.

Нажалост, треба још и те како порадити на приступачности здравствене заштите у општини, те су се стога мештани веома обрадовали што имају могућност да искористе указану прилику. Руско-српска лекарска екипа је за три дана обишла девет насељених места, где је укупно примљено преко 150 људи. Поред уобичајених тегоба, овог пута смо имали посла и са посебним случајевима, где су се упити тицали хроничних и урођених обољења. Лекари су успешно обавили свој задатак, потврдивши још једном највише стандарде и ефикасност у било каквим условима.

Екипа на челу са доктором Виктором Белинским посвећује пажњу свакоме, врши дијагностику, консултује, даје све неопходне препоруке; док са своје стране пацијенти, углавном старије животне доби, желе лекарима да буду здрави као дрен!

“Мобилној клиници” РХМ-а јавило се преко 150 људи у румској општини

Села у румској општини представљају полазне тачке хуманитарне маршруте “Мобилне клинике” кроз Србију. За два и по дана рада руско-српска лекарска екипа обишла је шест насељених места.

Од 1. до 3. августа посетили смо села: Хртковци, Платичево, Витојевци, Жарковац, Путинци и Доњи Петровци; при чему се ниједно од њих не може назвати малим, јер у сваком живи од 800 до три хиљаде људи. Мештани по потреби одлазе у локалне здравствене установе, међутим, њихове услуге су крајње лимитиране. Услед недостатка ресурса јављају се дуге листе чекања, немогућност одласка код уско профилисаних специјалиста, лакше тегобе које временом прерастају у хронична обољења. У случају озбиљнијих тегоба потребно је ићи у градске болнице, а многи пацијенти немају довољно средстава за то.

И управо зато, свако се може обратити екипи наших стручних лекара потпуно бесплатно, не напуштајући притом своје село. Питања и тегобе могу бити најразличитије природе – од проблема са срцем и болова у зглобовима до баналних повреда и кожних обољења. Неки долазе са већ урађеним налазима, док је неке потребно прегледати “од нуле”, постављати им дијагнозу и на лицу места вршити неопходне захвате.

Пројекат је користан и важан не само за пацијенте, већ и за саме докторе. Према речима лекара из одреда “Центроспас” Министарства за ванредне ситуације РФ – Виктора Белинског (који, узгред буди речено, проводи свој одмор на раду у Србији), ово је јединствено искуство, будући да руски и српски специјалисти током рада размењују процедуре лечења, праксе примене медицинских препарата, сазнају много нових ствари једни од других и знатно подижу своје професионалне квалификације.

“Мобилна клиника” Руске хуманитарне мисије почиње са радом у три општине у Србији

Првог августа отпочела је нова етапа хуманитарног пројекта РХМ “Мобилна клиника”. Екипи руских и српских лекара су се у Градској кући у Руми пригодним речима обратили представници општина и здравствени радници локалних домова здравља, као и директор Руског дома Евгениј Баранов.

Руска хуманитарна мисија по први пут ради у Сремском округу, конкретно у општинама Шид, Ириг и Рума. За дванаест дана предвиђен је обилазак преко 15 насељених места, на чијој територији борави око 130 хиљада људи, укључујући стара и тешко покретна лица, инвалиде, породице са троје и више деце и др. Начелно је планирано да се обави око 200 прегледа, међутим, њихов број може бити и далеко већи, јер помоћ мора бити пружена свакоме, као и обично.

“Мобилна клиника” представља 4х4 возило високе проходности, које је снабдевено неопходном дијагностичком апаратуром, укључујући ултразвук и ЕКГ. Захваљујући томе, лекари су у стању да стручно консултују и укажу хитну медицинску помоћ чак и у најнеприступачнијим крајевима овог округа. Медицинско особље са собом има у пратњи и преводиоца, што омогућава Русима да брзо успоставе контакт с пацијентима и да убрзају прецизно поставање дијагнозе.

Поред тога, узимајући у обзир отежано снабдевање електричном енергијом услед недавне олује, Руска хуманитарна мисија је у оквиру пројекта “Мобилна клиника” уручила на поклон три бензинска агрегата домовима здравља у Руми, Шиду и Иригу. Агрегати ће обезбедити неометан рад удаљених амбуланти, где неретко због кварова на мрежи или лоших временских услова долази до потешкоћа са испорукама електричне енергије.

Пројекат Руске хуманитарне мисије “Мобилна клиника” се успешно реализује у разним крајевима Републике Србије и Босне и Херцеговине од 2018. године. За све то време укупно је примљено преко 5000 људи с разним тегобама и упитима.

Пројекат “Мобилна клиника” реализује АНО “Руска хуманитарна мисија” у сарадњи са представницима општина и домова здравља у Руми, Шиду и Иригу, а такође и у сарадњи са Удружењем “Народна дипломатија”.