Kategorija: Технологије

Потписан уговор о донацији соларних колектора за Дечији диспанзер у Зрењанину

Након што су 10. марта ове године градоначелник Зрењанина Симо Салапура и генерални директор Руске хуманитарне мисије у Београду Сергеј Шевчук потписали Меморандум о сарадњи, данас је у Зрењанину потписан и уговор на основу ког ће Руска хуманитарна мисија донирати постављање соларних колектора и опреме на објектима Дечијег диспанзера Дома здравља “Др Бошко Вребалов”. Уговор су потписали, у име Града Зрењанина, заменик градоначелникаСаша Сантовац и у име донатора др Бранимир Нешић, извршни директор Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану. Потписивању је присуствовала и Јелена Травар Миљевић, заменик градоначелника Зрењанина.

 

 

Уговор је закључен у складу са захтевима Савезног закона Руске Федерације “О донаторству и волонтирању“, а у циљу заједничког рада на учвршћивању мира, пријатељства и слоге између народа Русије и Србије. Уговором је регулисано учешће Руске хуманитарне мисије и Града Зрењанина у реализацији тог пројекта, а како се могло чути након потписивања, очекује се да он буде реализован до краја јуна ове године.

Руска хуманитарна мисија ће о свом трошку у својству донације реализовати набавку, испоруку, инсталацију и пуштање у рад аутономног система за напајање енергијом, а након пуштања у рад, систем се бесплатно преноси у власништво Града Зрењанина.

 


Подписан Договор благотворительного пожертвования между городом Зренянином и Русской Гуманитарной Миссией – Солнечные батареи в детской поликлинике в Зренянине

После подписания Мэром города Зренянин и Генеральным директором Русской Гуманитарной Миссии Меморандума о сотрудничестве от 10 марта 2021 года, в Зренянине 9 апреля того же года состоялось подписание договора, на основании которого Русская Гуманитарная Миссия реализует проект по установке системы солнечных батарей в детской поликлинике Дома здравоохранения «Др Бошко Вребалов» в Зренянине. Договор подписали от имени администрации города Зренянина – Саша Сантовац, и от имени благотворителя – Бранимир Нешич, исполнительный директор Регионального представительства Русской Гуманитарной Миссии на Балканах. На церемонии подписания присутствовала заместитель Мэра города Зренянин Елена Травар.

Договор подписан в соответствии с нормами Федерального закона «О благотворительности и волонтерстве», в целях укрепления мира, дружбы и содружества между народами России и Сербии. Окончание реализации данного проекта запланировано на конец июня 2021 года.

Русская Гуманитарная Миссия организует закупку строительных материалов и запуск автономной системы энергоснабжения. Солнечные батареи будут безвозмездно переданы детской поликлинике города Зренянина.

Пале: Отворена учионица и фоно-лабораторија руског језика

ПАЛЕ – Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов данас је на Филозофском факултету у Палама свечано отворио најсавременију учионицу и фоно-лабораторију руског језика чиме су студенти Катедре за русистику стекли најбоље услове за учење тог језика у цијелом региону.

Иванцов је нагласио да је ријеч о најмодерној опреми која дозвољава студентима, не само да изучавају руски језик, него и праксу са носиоцима језика.

“Руска хуманитарна мисија набавила је различите материјале из руског језика и књижевности на захтјев Универзитета Источно Сарајево. Ово је још један корак напријед у сарадњи Руске хуманитарне мисије и Факултета у Палама”, рекао је Иванцов новинарима након церемоније отварања.

Он је оцијенио да се Центар за руски језик и руске студије у Палама развија и да данашње отварање фоно-лабораторије није крај сарадње са Руском хуманитарном мисијом, него само почетак, с обзиром на то да на Филозофском факултету на Палама наставу држи руски лектор.

Декан Филозофског факултета Увиверзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић нагласио је да је вриједност опреме, која подразумијева опремање учионице, књиге и превођење, износи 28.000 евра, те да је то највећа појединачна донација уопште Универзитету у Источном Сарајеву и Филозофском факултету.

Он је додао да је отворена најсавременија мултумедијална учионица и фоно-лаборатрија за учење руског језика, те да очекују да ће отварањем новог студијског програма за руски језик и међународне односе привући знатан број студената.

Мастиловић је захвалио Русији и Руској хуманитарној мисији преко које је ова опрема донирана Филозофском факултету, те подсјетио да су прошле године отворили и Центар за руске студије и имају лектора руског језика.

Он је нагласио да је мисија Катедре за русистику Филозофског факултета у Палама враћање руског језика у школски систем у Републици Српској, као и изучавање руске културе и историје, будући да је тај језик запостављен у основним и средњим школама.

Комплетну опрему за нову учионицу донирала је Руска хуманитарна мисија, чији је генерални директор Алексеј Полковников рекао да су у најбржем могућем року омогућили студентима да раде са новом опремом.

Полковников је истакао да су спремни да у сарадњи са Филозофским факултетом у Палама доводе специјалисте из Русије који ће да предају, воде радионице и помажу усавршавању студената, како на Палама, тако и у Источном Сарајеву.

Руководилац Центра за руске студије на Филозофском факултету Пале Вишња Вишњевац рекла је да су студенти катедре за русистику добили најмодернију опрему, рачунаре, интерактивну таблу и пројектор који им омогућавају кориштење учионице као фоно-лабораторије.

“Оно што је некада постојало у изолованим кабинама, данас је модернизовано и све се може радити преко рачунара. Тако се стичу најбољи услови за сјајан почетак у изучавању руског језика. Ова фоно-лабораторија омогућиће максимално усавршавање фонетике, односно изговора руског језика”, истакла је она.

Она је указала да ће путем интерактивне табле бити могуће остварити директно часове са партнерима из Русије.

“Ријеч је о онлајн варијанти у којој студенти из Пала и из Русије уче заједно”, појаснила је Вишњевац.

Према њеним ријечима, на Факултету имају и библиотечки фонд са више од 600 књига – научне литературе, рјечника и приручника без којих студенти не би могли да изучавају руски језик.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић подсјетио је на садржајну сарадњу са универзитетима у Руској Федерацији, на потписани споразум са 11 руских универзитета, као и на то да је у посљедње три године у Вороњежу боравило 300 студената, наставника и сарадника из Републике Српске.

Кулић је најавио да ће делегација Универзитета Источно Сарајево 15. априла отпутовати у Санкт Петербург и потписати два нова уговора о сарадњи.

Отварању фоно-лабораторије руског језика присуствовали су Бошко Томић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, замјеник градоначелника Источно Сарајево Данко Вучетић, начелник општине Пале Бошко Југовић, представници Универзитета у Источном Сарајево, као и професори и студенти Филозофског факултета Пале.

Извор: Глас Српске

Пуштена у рад соларна електрана у Рашкој

У понедељак 23. септембра у Предшколској установи „Весело детињство“ у Рашкој, пуштен је у рад систем самосталног енергетског снабдевања на бази соларних панела. Овај пројекат, вредан преко 80.000,00 евра, реализован је у сарадњи Руске хуманитарне мисије и Општине Рашка. Циљ пројекта је омогућавање самосталног снабдевања електричном енергијом централног објекта ове предшколске установе, чиме би се обезбедила велика финансијска уштеда. Новац прикупљен на тај начин био би уложен у унапређење предшколског образовања у овој Општини.

Сам систем соларних панела, снаге 60 kwh покрива три објекта ове устнаове у Рашкој и у потпуности треба да задовољи потребе установе за електричном енергијом. Систем је пројектован тако да вишак произведене енергије дистрибуира у грејаче техничке воде, тако да је и у том погледу остварнена додатна уштеда. Радове на објекту ПУ „Весело детињство“ у Рашкој извела је београдска фирма „Телефон инжењеринг“

Церемонији свечаног пуштања у рад система присуствоали су руководиоци општине Рашка, делегација АНО „Руска Хуманитарна Мисија“ на челу са генералним директором Алексејем Полковниковим као и многе друге званице из јавног живота Општине Рашка и Рашког управног округа. У свом обраћању Председник општине Рашка г-дин Игњат Ракитић је изразио задовољство реализованим пројектом и најавио могућност реализације сличних пројекта и у другим установама овог града. Са своје стране, директор АНО „Руска Хуманитарна Мисија“ Алексеј Полковников је изразио захвалност својим домаћинима на изузетном пријему, професионализму и најавио и нове могуће пројекте Руске хуманитарне мисије у овој општини Рашка.

Пројекат изградње соларне електране на објекту ПУ “Весело детињство” у Рашкој улази у последњу фазу

Пројекат изградње соларне електране, коју Руска хуманитарна мисија у сарадњи са општином Рашка реализује у Предшколској установи “Радосно детињство” у овом граду, постављањем соларних панела на зграде централног објекта ове установе, ушао је у последњу фазу реализације. Постављањем соларних панела и колектора за напајање, снаге 60 kW омогућена је дневна производња и до 350 kWh, што би у највећем делу требало да задовољи потребе ове установе за електричном енергијом. Поред тога, захваљујући иновативном начину складиштења вишка електричне енергије, неутрошена електрична енергија ће се преусмеравати на електрогрејач бојлера, те ће се захваљујући томе остварити уштеда и на грејању санитарне воде за потребе објекта. На овај начин установа ће остварити уштеде на месечном нивоу и до више стотина хиљада динара, које ће бити преусмерене на побољшање услова за боравак малишана из Рашке у свим објектима установ у граду Рашкој и околним селима. Завршетак радова је планиран до краја августа месеца, док ће систем бити пуштен у рад већ с почетка септембра месеца.

Пуштен у рад систем самосталног енергетског снабдевања у Билећи

У четвртак, 04.10.2018. године у Дому здравља “Свети Лука” у Билећи, пуштен је у рад систем самосталног енергетског снабдевања. Систем соларних панела, капацитета 60 кВа, би требао да обезбеди аутономно снабдевање електричном енергијом Дома здравља. На овај начин рачуни за електричну енергију ове установе ће бити преполовљени, а у летњим месецима би производња могла и да премашује потребе Дома здравља, што значи да би пуштањем у мрежу, ова установа могла и да приходује додатна средства. Све ово је урађено са циљем побољшавања услуга медицинске заштите становништва Билеће и околине, а путем уштеде у издацима за електричну енергију. Извођач радова је била компанија Телефон-инжењеринг из Београда.

Свечаности, која је уприличена у Дому здравља “Свети Лука” у Билећи, присуствовали су и представници Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини, а окупљене званице су поздравили Начелник општине Миљан Алексић, Генерални директор Руске хуманитарне мисије Алексеј Полковников, Саветник Амбасадора Руске Федерације у БИХ Петар Фролов и директор Дома здравља “Свети Лука”, Др. Славко Бољановић, који је и пустио у рад систем самосталног енергетског снабдевања.

http://mojahercegovina.com/ruska-donacija-u-bileci-dom-zdravlja-sveti-luka-pustio-u-rad-dvije-solarne-elektran e/