Kategorija: Технологије

“Мобилна клиника” Руске хуманитарне мисије почиње са радом у три општине у Србији

Првог августа отпочела је нова етапа хуманитарног пројекта РХМ “Мобилна клиника”. Екипи руских и српских лекара су се у Градској кући у Руми пригодним речима обратили представници општина и здравствени радници локалних домова здравља, као и директор Руског дома Евгениј Баранов.

Руска хуманитарна мисија по први пут ради у Сремском округу, конкретно у општинама Шид, Ириг и Рума. За дванаест дана предвиђен је обилазак преко 15 насељених места, на чијој територији борави око 130 хиљада људи, укључујући стара и тешко покретна лица, инвалиде, породице са троје и више деце и др. Начелно је планирано да се обави око 200 прегледа, међутим, њихов број може бити и далеко већи, јер помоћ мора бити пружена свакоме, као и обично.

“Мобилна клиника” представља 4х4 возило високе проходности, које је снабдевено неопходном дијагностичком апаратуром, укључујући ултразвук и ЕКГ. Захваљујући томе, лекари су у стању да стручно консултују и укажу хитну медицинску помоћ чак и у најнеприступачнијим крајевима овог округа. Медицинско особље са собом има у пратњи и преводиоца, што омогућава Русима да брзо успоставе контакт с пацијентима и да убрзају прецизно поставање дијагнозе.

Поред тога, узимајући у обзир отежано снабдевање електричном енергијом услед недавне олује, Руска хуманитарна мисија је у оквиру пројекта “Мобилна клиника” уручила на поклон три бензинска агрегата домовима здравља у Руми, Шиду и Иригу. Агрегати ће обезбедити неометан рад удаљених амбуланти, где неретко због кварова на мрежи или лоших временских услова долази до потешкоћа са испорукама електричне енергије.

Пројекат Руске хуманитарне мисије “Мобилна клиника” се успешно реализује у разним крајевима Републике Србије и Босне и Херцеговине од 2018. године. За све то време укупно је примљено преко 5000 људи с разним тегобама и упитима.

Пројекат “Мобилна клиника” реализује АНО “Руска хуманитарна мисија” у сарадњи са представницима општина и домова здравља у Руми, Шиду и Иригу, а такође и у сарадњи са Удружењем “Народна дипломатија”.

РХМ Часопис о међународној хуманитарној сарадњи

Пријатељи, прешли смо дуг пут и најзад смо успели! Сада РХМ не представља само важне и нужне пројекте, сложну екипу и озбиљне планове за будућност, већ и прави-правцати медиј – https://journal.rhm.agency/

РХМ Часопис о међународној хуманитарној сарадњи доноси вести и репортаже о догађајима повезаним с учешћем руске бизнис-сфере и НВО у међународним хуманитарним пројектима, најаве значајних догађаја из непрофитног сектора, интервјуе са стручњацима, анализе, корисне информације о правним темељима рада руских НВО, укључујући и оне у иностранству.

Контактирамо с ауторима који пишу о међународној хуманитарној сарадњи, корпоративној друштвеној одговорности и концепцији одрживог развоја. Подржавамо наше колеге и партнере, односно друштвено оријентисане НВО и медије који су посвећени социјалном новинарству. Радимо за све оне који желе да свет постане бољи!

Можете поделити са нама вест, најаву или материјал, а уједно и предложити опције информативног партнерства на следећу адресу: journal@rhm.agency.

Увек смо спремни за сарадњу и отворени за нове пројекте!


Друзья, мы долго к этому шли и, кажется, у нас получилось! Теперь РГМ – это не только важные и нужные проекты, дружная команда и серьезные планы на будущее, но и самое настоящее СМИ – https://journal.rhm.agency/!

РГМ. Журнал о международном гуманитарном сотрудничестве – это новости и репортажи о событиях, связанных с участием российского бизнеса и НКО в международных гуманитарных проектах; анонсы заметных событий некоммерческого сектора, интервью с экспертами, аналитика, полезная информация о правовых основах деятельности российских НКО, в том числе за рубежом.

Мы дружим с авторами, пишущими о международном гуманитарном сотрудничестве, корпоративной социальной ответственности и концепции устойчивого развития. Мы поддерживаем коллег и партнеров – социально ориентированные НКО и СМИ, посвященные социальной журналистике. Мы работаем для всех, кто хочет, чтобы мир стал лучше!

Вы можете поделиться с нами новостью, анонсом или материалом, а также предложить варианты информационного партнерства – по адресу: journal@rhm.agency.

Мы всегда рады сотрудничеству и открыты новым проектам!

РХМ завршила пројект соларне електране на дечијем диспанзеру у Зрењанину

У суботу, 3.јула, Руска Хуманитарна Мисија завршила је пројекат инсталирања система соларне електране на дечијем диспанзеру Дома здравља “Др. Бошко Вребалов” у граду Зрењанину.

Реализујући овај пројекат, ми смо једновремено решили два задатка.
Први: створили смо у дечијем диспанзеру услове за самостално и стабилно снабдевање електричном енергијом.
Други: умањили смо сталне расходе Дома здравља на име коришћења бесплатне електричне енергије. Средства која ће услед ове уштеде остати Дому здравља, моћи ће да се искористе за куповину лекова или побољшање материјално-техничке базе.
Примопредајне акте та соларну електрану потписали су Сергеј Шевчук, генерални директор Руске Хуманитарне Мисије и Симо Салапура, Градоначелник Зрењанина. На свечаности, поводом пуштања у рад соларне електране, присуствовали су и заменик директора Россотрудничества, Алексеј Полковников, директор Руског Дома у Београду, Јевгениј Баранов и руководиоци Регионалног представништва Руске Хуманитарне Мисије на Балкану, Михаил Бондар и Бранимир Нешић

В субботу, 3 июля, Русская Гуманитарная Миссия завершила проект по установке комплекса солнечных батарей в детской поликлинике Дома здравоохранения «Др. Бошко Вребалов» в городе Зренянин.

Реализуя данный проект, мы решили сразу две задачи.
Первая: создали в детской поликлинике условия для бесперебойного потребления электроэнергии.
Вторая: снизили постоянные расходы на коммунальные услуги за счет возможности потреблять электроэнергию бесплатно. Сэкономленные средства поликлиника сможет направлять на закупку медикаментов и укрепление материально-технической базы.

Акт приема-передачи комплекса подписали генеральный директор Русской Гуманитарной Миссии Шевчук Сергей Григорьевич и Мэр города Зренянин Симо Салапура. На торжественном мероприятии присутствовали заместитель главы Россотрудничества Полковников Алексей Михайлович, директор Русского Дома в Белграде Баранов Евгений Александрович и руководители представительства РГМ на Балканах Бондарь Михаил и Бранимир Нешич.

http://www.zrenjanin.rs/sr/vesti/2021/07/predstavnici-grada-zrenjanina-i-ruske-humanitarne-misije-svecano-pustili-u-rad-solarnu-elektranu-na-zgradi-decjeg-dispanzera-doma-zdravlja-u-zrenjaninu

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11816711

 

#ruskahumanitarnamisija #русскаягуманитарнаямиссия #russianhumanitarianmission #РоссияСербия #ргм #rhm #ргм_солнечныебатареи #сербия #србија #ргм_балканы #дружба

Руска Хуманитарна Мисија завршава још један пројект у Србији

Град Зрењанин доследан је у коришћењу обновљивих извора енергије, о чему сведочи и реализација пројекта градње соларне електране на објектима дечјег и школског диспанзера Дома здравља “Др Бошко Вребалов”. У току је монтажа соларних панела и опреме, као резултат Меморандума о сарадњи између Града Зрењанина и Руске хуманитарне мисије, која је обезбедила средства за ту инвестицију.

Уговор је закључен у циљу заједничког рада на учвршћивању мира, пријатељства и слоге између народа Русије и Србије. Руска хуманитарна мисија, у својству донатора, реализује набавку, испоруку, инсталацију и пуштање у рад аутономног система за напајање енергијом, а након пуштања у рад систем ће се бесплатно пренети у власништво Града Зрењанина. Вредност инвестиције је око 55 хиљада евра.

Претходних дана постављена су 63 соларна панела, од пројектованих 146, који ће заједно чинити малу соларну електрану, укупно инсталисане снаге 50 кW (340 W по панелу). Електрана ће производити електричну енергију за потребе самог објекта диспанзера, за напајање свих електричних уређаја и опреме. Пројектант и извођач радова је предузеће “Телефон – инжењеринг” из Земуна.

Град Зрењанин тако наставља активности које имају за циљ побољшање енергетске ефикасности и веће коришћење обновљивих извора енергије, након отварања прве “паметне” зграде у Банату и успостављања Регионалног центра за енергетску ефикасност, првог такве врсте у Србији. У завршној су фази радови у основној школи “Јован Јовановић Змај”, где је извршена замена комплетне дотрајале столарије и постављено 144 нових прозора и 5 улазних врата, а након тога и обновљена фасада, чиме ће се постићи значајне енергетске уштеде. Ови радови у потпуности су финансирани из буџета Града Зрењанина, средствима у износу од 7 милиона динара.

“Зелена агенда” и “Енергетска ефикасност” теме су које ће бити актуелне не само у наредним годинама, већ и деценијама, те ће за пројекте у тим областима међународна заједница, Република Србија и локалне самоуправе и убудуће издвајати значајна средства.

Завршен је Јавни позив за доделу средстава за финансирање Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова који спроводи Министарство рударства и енергетике Републике Србије, и Град Зрењанин очекује информацију о могућности укључења у тај програм. Потом ће уследити и даљи кораци, усмерени ка крајњим корисницима, о чему ће јавност бити обавештена. Познато је да ће трошкови реализације бити субвенционисани у односу 50:50, што значи да ће половину укупног износа енергетске санације финансирати држава, односно локалне самоуправе, а половину грађани.

http://www.zrenjanin.rs/sr/vesti/2021/06/montaza-solarne-elektrane-na-zgradi-decjeg-dispanzera-uz-podrsku-ruske-humanitarne-misije-doslednost-u-koriscenju-obnovljivih-izvora-energije

Потписан уговор о донацији соларних колектора за Дечији диспанзер у Зрењанину

Након што су 10. марта ове године градоначелник Зрењанина Симо Салапура и генерални директор Руске хуманитарне мисије у Београду Сергеј Шевчук потписали Меморандум о сарадњи, данас је у Зрењанину потписан и уговор на основу ког ће Руска хуманитарна мисија донирати постављање соларних колектора и опреме на објектима Дечијег диспанзера Дома здравља “Др Бошко Вребалов”. Уговор су потписали, у име Града Зрењанина, заменик градоначелникаСаша Сантовац и у име донатора др Бранимир Нешић, извршни директор Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану. Потписивању је присуствовала и Јелена Травар Миљевић, заменик градоначелника Зрењанина.

 

 

Уговор је закључен у складу са захтевима Савезног закона Руске Федерације “О донаторству и волонтирању“, а у циљу заједничког рада на учвршћивању мира, пријатељства и слоге између народа Русије и Србије. Уговором је регулисано учешће Руске хуманитарне мисије и Града Зрењанина у реализацији тог пројекта, а како се могло чути након потписивања, очекује се да он буде реализован до краја јуна ове године.

Руска хуманитарна мисија ће о свом трошку у својству донације реализовати набавку, испоруку, инсталацију и пуштање у рад аутономног система за напајање енергијом, а након пуштања у рад, систем се бесплатно преноси у власништво Града Зрењанина.

 


Подписан Договор благотворительного пожертвования между городом Зренянином и Русской Гуманитарной Миссией – Солнечные батареи в детской поликлинике в Зренянине

После подписания Мэром города Зренянин и Генеральным директором Русской Гуманитарной Миссии Меморандума о сотрудничестве от 10 марта 2021 года, в Зренянине 9 апреля того же года состоялось подписание договора, на основании которого Русская Гуманитарная Миссия реализует проект по установке системы солнечных батарей в детской поликлинике Дома здравоохранения «Др Бошко Вребалов» в Зренянине. Договор подписали от имени администрации города Зренянина – Саша Сантовац, и от имени благотворителя – Бранимир Нешич, исполнительный директор Регионального представительства Русской Гуманитарной Миссии на Балканах. На церемонии подписания присутствовала заместитель Мэра города Зренянин Елена Травар.

Договор подписан в соответствии с нормами Федерального закона «О благотворительности и волонтерстве», в целях укрепления мира, дружбы и содружества между народами России и Сербии. Окончание реализации данного проекта запланировано на конец июня 2021 года.

Русская Гуманитарная Миссия организует закупку строительных материалов и запуск автономной системы энергоснабжения. Солнечные батареи будут безвозмездно переданы детской поликлинике города Зренянина.