“Мобилна клиника” Руске хуманитарне мисије почиње са радом у три општине у Србији

Првог августа отпочела је нова етапа хуманитарног пројекта РХМ “Мобилна клиника”. Екипи руских и српских лекара су се у Градској кући у Руми пригодним речима обратили представници општина и здравствени радници локалних домова здравља, као и директор Руског дома Евгениј Баранов.

Руска хуманитарна мисија по први пут ради у Сремском округу, конкретно у општинама Шид, Ириг и Рума. За дванаест дана предвиђен је обилазак преко 15 насељених места, на чијој територији борави око 130 хиљада људи, укључујући стара и тешко покретна лица, инвалиде, породице са троје и више деце и др. Начелно је планирано да се обави око 200 прегледа, међутим, њихов број може бити и далеко већи, јер помоћ мора бити пружена свакоме, као и обично.

“Мобилна клиника” представља 4х4 возило високе проходности, које је снабдевено неопходном дијагностичком апаратуром, укључујући ултразвук и ЕКГ. Захваљујући томе, лекари су у стању да стручно консултују и укажу хитну медицинску помоћ чак и у најнеприступачнијим крајевима овог округа. Медицинско особље са собом има у пратњи и преводиоца, што омогућава Русима да брзо успоставе контакт с пацијентима и да убрзају прецизно поставање дијагнозе.

Поред тога, узимајући у обзир отежано снабдевање електричном енергијом услед недавне олује, Руска хуманитарна мисија је у оквиру пројекта “Мобилна клиника” уручила на поклон три бензинска агрегата домовима здравља у Руми, Шиду и Иригу. Агрегати ће обезбедити неометан рад удаљених амбуланти, где неретко због кварова на мрежи или лоших временских услова долази до потешкоћа са испорукама електричне енергије.

Пројекат Руске хуманитарне мисије “Мобилна клиника” се успешно реализује у разним крајевима Републике Србије и Босне и Херцеговине од 2018. године. За све то време укупно је примљено преко 5000 људи с разним тегобама и упитима.

Пројекат “Мобилна клиника” реализује АНО “Руска хуманитарна мисија” у сарадњи са представницима општина и домова здравља у Руми, Шиду и Иригу, а такође и у сарадњи са Удружењем “Народна дипломатија”.