Kategorija: Помоћ угроженима

Изненада је преминуо Михаил Софроњенко

🇷🇸Данас, 24. октобра, изненада нас је напустио Михаил Софроњенко, светски познат у круговима ватрогасаца и спасилаца. Он је гасио пожаре у солитерима у Москва Ситију и шумске пожаре у тајгама, уређивао је ватрогасне часописе и организовао професионална удружења. Свој спасилачки пут Михаил је започео 1988. године у земљотресу у Јерменији. Морски пешадинац Северне флоте, дежурни оперативац “Ватрогасно-спасилачког центра Москве”, организатор ватрогасног обезбеђења бушотина у Ираку и курсева безбедности за новинаре и волонтере у горућим тачкама Руске хуманитарне мисије. Последње место где је радио био је Руско-српски хуманитарни центар у Нишу на функцији шефа оперативне групе центра. Организатор је обуке за ватрогасце у нишком центру Министарства за изванредне ситуације. Био је човек са изузетно широким спектром интересовања, аналитичког и креативног ума, и са огромним и свестраним искуством. Није се штедио и увек је журио, као да се плашио да неће све стићи. Сада знамо да је наш херој био у праву. Отровни пожарни дим му је узео јако здравље. Његови пројекти, мада на први поглед нереални, некако су увек били добро прорачунати и успешно реализовани. Нешто више од годину дана је боравио у Србији, и за то време је успео да учини невероватно много. Био је оваплоћење “меке силе” Русије, баш тај “Рус” о коме се овде машта. Чинио је и помагао ватрогасцима и спасиоцима, инжењерима и курсистима, смишљао је, учио, делио своје богато искуство са свима коме је то било потребно. Бескрајно дарежљив и веома скроман човек, који се трудио да учини овај мир мало бољим. Безбеднијим и разумнијим.
Хвала ти, Мишо, за све и Царство ти небеско.
🇷🇺Сегодня 24 октября внезапно умер Михаил Софроненко, всемирно известный в среде пожарных и спасателей человек. Он тушил небоскребы Москвы-Сити и лесные пожары в тайге, редактировал пожарные журналы и организовывал профессиональные сообщества. Свой путь спасателя Михаил начал на армянском землетрясении 1988 г. Морпех Северного флота, оперативный дежурный «Пожарно-спасательного центра г. Москвы», организатор пожарной охраны нефтеразработок в Ираке и курсов безопасности для журналистов и волонтеров в горячих точках Русской гуманитарной миссии. Последним земным участком его работы стал Российско-Сербский гуманитарный центр в Нише. Начальник оперативной группы, организатор пожарных тренажеров в Нишском центре МЧС.
​ Человек с поразительно широкими интересами и кругозором, аналитическим и творческим умом, огромным и разносторонним опытом Михаил Юрьевич не щадил себя и явно спешил, боялся не успеть. Сейчас понятно, что этот богатырь был прав. Ядовитый дым пожаров подточил его могучее здоровье. Его проекты, на первый взгляд, нереальные почему-то всегда были хорошо просчитаны и часто удавались.
​ Чуть больше года назад он оказался в Сербии и за это время успел сделать невероятно много. Он был настоящим воплощением «мягкой силы» России, тем «русом», о каких здесь мечтают. Делал, помогал пожарным и спасателям, инженерам и курсантам, придумывал, учил, делился богатейшим опытом – со всеми, кому было нужно.
​ Безгранично душевно щедрый и очень скромный человек, старавшийся сделать этот мир немного лучше. Безопаснее и разумнее.
​ Спасибо тебе Миша за все и Царствия Небесного.

“Мобилна клиника” Руске Хуманитарне Мисије наставља рад у Источној Херцеговини

Од 1. новембра почела је друга недеља рада “Мобилне клинике” Руске Хуманитарне Мисије у Источној Херцеговини. У понедељак руско-српски тим лекара посетио је општине Берковићи и Љубиње. На два прујемна пункта, као и у домовима, у којима живе непокретни пацијенти, лекари-специјалисти су обавили преко 40 прегледа. Укупно, до сада је током пројекта прегледано преко 200 пацијената, а “Мобилна клиника” ће наставити до краја ове недеље да пружа бесплатне медицинске услуге у оштинама Источне Херцеговине, Гацко, Билећа, Невесиње. Током прве недеље рада “Мобилна клиника” је обављала прегледе на територији града и општине Требиње.

Накануне, 1 ноября, стартовала вторая неделя работы «Мобильной клиники» Русской Гуманитарной Миссии в Восточной Герцеговине. В понедельник русско-сербская бригада врачей посетила муниципалитеты Берковичи и Любине. В двух приемных пунктах, а также в домах, где проживают лежачие пациенты, специалисты провели более 40 осмотров. В общей сложности на сегодняшний день осмотрено более 200 человек, а «Мобильная клиника» до конца недели продолжает оказывать бесплатные медицинские услуги в муниципалитетах Восточной Герцеговины, в том числе Гацко, Билеча, Невесине. Напомним, в течение первой недели бригада «Мобильной клиники» обслуживала жителей города и муниципалитета Требине (Республика Сербская, Босния и Герцеговина).

Ако се суочи са природним катастрофама Српска може рачунати и на директну помоћ Русије

ТО ПРЕДВИЂА СПОРАЗУМ ПОТПИСАН У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ СА РУСКОМ ХУМАНИТАРНОМ МИСИЈОМ

* ВД директора Републичке управе цивилне заштите Милан НОВИТОВИЋ: Имамо пријатеље и на Истоку и на Западу, али  изузетно цијенимо пријатељство братске Русије и руског народа. Те односе желимо да његујемо и усавршавамо и да што више бенефита Републичка управа и систем заштите и спасавања у Републици Српској добију кроз сарадњу са Руском хуманитарном мисијом

* Руководилац Руске хуманитарне мисије на Балкану Михаил БОНДАР: „Мисија ради у многим деловима света, у Сирији, Авганистану и многим земљама Јужне Америке, али искрено и од срца приоритет нам је српска јавност и Република Српска“

ВРШИЛАЦ дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић и руководилац Руске хуманитарне мисије на Балкану Михаил Бондар потписали су данас у Источном Сарајеву споразум о сарадњи.

Новитовић је изразио задовољство што је потписивањем споразума сарадња учвршћена и проширена, па сада у случају природне катастрофе постоји могућност директне помоћи Русије и њених грађана преко Руске хуманитарне мисије.

“Част ми је и задовољство што сам са регионалним представником Руске хуманитарне мисије за Балкан потписао споразум који је само формално-правно ту да учврсти нашу даљу сарадњу и активности”, рекао је Новитовић новинарима.

Он је појаснио да се сарадња односи и на превентивно деловање, организацију, обуку и оспособљавање припадника.

Новитовић каже да Републичка управа цивилне заштите и грађани Републике Српске имају пријатеље и на Истоку и на Западу, али да изузетно цене пријатељство братске Русије и руског народа.

„Те односе желимо да његујемо и усавршавамо и да што више бенефита Републичка управа и систем заштите и спасавања у Републици Српској добију кроз сарадњу са Руском хуманитарном мисијом”, рекао је Новитовић.

Бондар је изразио наду да ће ова сарадња довести до конкретних пројеката.

„Руска хуманитарна мисија ради у многим деловима света, у Сирији, Авганистану и многим земљама Јужне Америке, али искрено и од срца приоритет нам је српска јавност и Република Српска”, рекао је Бондар.

Он је изразио захвалност представницима Републичке управе цивилне заштите што су били спремни на сарадњу на обострано задовољство.

Бондар је истакао да су односи са Републиком Српском и рад са људима са ових простора приоритет.

„Надамо се да ће наша знања, научна достигнућа у будућности у свим организационим и свим другим околностима бити резултат наше сарадње. Потрудићемо се да у будућем периоду заједно са нашим сарадницима са ових простора, из Републике Српске и из региона, урадимо праве пројекте који ће бити од користи целом народу”, рекао је Бондар.

ИЗВОР: ФАКТИ

http://fakti.org/srpska/ako-se-suoci-sa-prirodnim-katastrofama-srpska-moze-racunati-i-na-direktnu-pomoc-rusije

Сарадња Руске Хуманитарне Мисије и Републичке управе цивилне заштите Републике Српске

Извршни директор Регионалног представништва Руске Хуманитарне Мисије на Балкану Бранимир Нешић и представник РХМ-а у Босни и Херцеговини Илиjа Тјапков одржали су 19. јуна радни састанак са руководством Републичке управе цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС)  (БиХ ) у седишту ове организације у Источном Сарајеву. Ова установа врши на територији Републике Српске функције сличне задацима Министсрства за ванредне ситуације Руске Федерације.

Први састанак био је информативног и оквирног карактера. Ипак, након састанка, идентификовано је неколико области даље сарадње, која ће се спроводити у оквиру посебног споразума. Текст споразума се већ налази у процедури усаглашавања и одобравања код надлежних органа Републичке управе.

Руска Хуманитарна Мисија изразила је спремност да помогне РУСХ РС-у у образовању и обуци стручњака, као и помоћи у опремању центара за обуку на бази Управе цивилне одбране, и  техничког опремања ових центара и теренских канцеларије РУЗЗ РС.

У конструктивном духу разговарано је и о другим областима даље сарадње.


Сотрудничество Русской гуманитарной миссии  и Республиканского управления гражданской обороны Республики Сербской

19 июня исполнительный директор  Балканского представительства Русской Гуманитарной Миссии Бранимир Нешич и представитель РГМ в Боснии и Герцеговине Илья Тяпков провели рабочую встречу с руководством Республиканского управления гражданской обороны Республики Сербской (БиГ) — в здании РУСЗ РС в Восточном Сараево. Данная организация выполняет на территории республики функции, аналогичные задачам МЧС РФ.

Первая встреча носила ознакомительно-установочный характер. Тем не менее по итогам встречи были определены сразу несколько направлений дальнейшего сотрудничества, которое будет осуществляться в рамках специального договора. Текст договора уже находится на согласовании у профильных сотрудников Управления.

Российская Гуманитарная Миссия выразила готовность содействовать РУСЗ РС в обучении и подготовке профессиональных кадров различными способами, а также возможность технического оборудования данных центров и территориальных отделений РУСЗ РС.

В конструктивном ключе обсуждались и другие направления дальнейшего взаимодействия.

У Нишу организован практични тренинг управљања чамцима

У Нишу организован курс за волонтере, учеснике у спасилачким акцијама “Практични тренинг управљања чамцима у условима полава и других непогода“.
У оквиру развоја и продубљивања сарадње између хуманитарних организација Србије и Русије, а такође подршке програмима међународне мобилности волонтера, Регионално представништво Руске хуманитарне мисије на Балкану заједно са Руско-српским хуманитарним центрим из Ниша организовали су и реализовали практични курс за српске и руске волонтере: “Практични тренинг управљања чамцима у условима полава и других непогода“.
Током три дана од 27-30 маја волонтери српских хуманитарних организација, представници локалних спасилачких служби и цивилне заштите похађали су теоретску наставу и усавршавали праксу спашавања на води и ликвидацију последица вандредних ситуација. Наставу су изводили сарадници РСХЦ – висококвалификовани професионални спасиоци међународног ранга из руског „Ценроспаса“.
Ова манифестација послужила је развију и продубљивању контаката између руских и српских хуманитарних организација, волонтерских удружења, а такође у пракси показало ефективност сарадње између Руске хуманитарне мисије и Руско-српског хуманитарног центра у Србији.


В рамках развития и углубления сотрудничества между гуманитарными организациями Сербии и России, а также поддержки программы международной мобильности волонтеров представительство Русской гуманитарной миссии на Балканах совместно с Российско-сербском гуманитарным центром в Ниш организовали и провели практический курс для сербских и российских волонтеров: «Практическая отработка навыков судовождения в условиях паводков и наводнений».
В течение трех дней с 27 по 30 мая волонтеры сербских гуманитарных организаций, представители местных служб спасения и гражданской обороны проходили теоретическую подготовку и оттачивали практические навыки спасения на воде и ликвидации последствий чрезвычайных ситуаций. Их наставниками выступили сотрудники РСГЦ – высококвалифицированные профессионалы спасатели международного класса из «Центроспас».
Данное мероприятие послужило развитию и углублению контактов между российскими и сербскими гуманитарными организациями, и волонтёрскими объединениями, а также на практике показало эффективность взаимодействия между Русской гуманитарной миссией и Российско-сербским гуманитарным центром в Сербии.