Kategorija: Помоћ угроженима

“Мобилна клиника” Руске Хуманитарне Мисије наставља рад у Источној Херцеговини

Од 1. новембра почела је друга недеља рада “Мобилне клинике” Руске Хуманитарне Мисије у Источној Херцеговини. У понедељак руско-српски тим лекара посетио је општине Берковићи и Љубиње. На два прујемна пункта, као и у домовима, у којима живе непокретни пацијенти, лекари-специјалисти су обавили преко 40 прегледа. Укупно, до сада је током пројекта прегледано преко 200 пацијената, а “Мобилна клиника” ће наставити до краја ове недеље да пружа бесплатне медицинске услуге у оштинама Источне Херцеговине, Гацко, Билећа, Невесиње. Током прве недеље рада “Мобилна клиника” је обављала прегледе на територији града и општине Требиње.

Накануне, 1 ноября, стартовала вторая неделя работы «Мобильной клиники» Русской Гуманитарной Миссии в Восточной Герцеговине. В понедельник русско-сербская бригада врачей посетила муниципалитеты Берковичи и Любине. В двух приемных пунктах, а также в домах, где проживают лежачие пациенты, специалисты провели более 40 осмотров. В общей сложности на сегодняшний день осмотрено более 200 человек, а «Мобильная клиника» до конца недели продолжает оказывать бесплатные медицинские услуги в муниципалитетах Восточной Герцеговины, в том числе Гацко, Билеча, Невесине. Напомним, в течение первой недели бригада «Мобильной клиники» обслуживала жителей города и муниципалитета Требине (Республика Сербская, Босния и Герцеговина).

Ако се суочи са природним катастрофама Српска може рачунати и на директну помоћ Русије

ТО ПРЕДВИЂА СПОРАЗУМ ПОТПИСАН У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ СА РУСКОМ ХУМАНИТАРНОМ МИСИЈОМ

* ВД директора Републичке управе цивилне заштите Милан НОВИТОВИЋ: Имамо пријатеље и на Истоку и на Западу, али  изузетно цијенимо пријатељство братске Русије и руског народа. Те односе желимо да његујемо и усавршавамо и да што више бенефита Републичка управа и систем заштите и спасавања у Републици Српској добију кроз сарадњу са Руском хуманитарном мисијом

* Руководилац Руске хуманитарне мисије на Балкану Михаил БОНДАР: „Мисија ради у многим деловима света, у Сирији, Авганистану и многим земљама Јужне Америке, али искрено и од срца приоритет нам је српска јавност и Република Српска“

ВРШИЛАЦ дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић и руководилац Руске хуманитарне мисије на Балкану Михаил Бондар потписали су данас у Источном Сарајеву споразум о сарадњи.

Новитовић је изразио задовољство што је потписивањем споразума сарадња учвршћена и проширена, па сада у случају природне катастрофе постоји могућност директне помоћи Русије и њених грађана преко Руске хуманитарне мисије.

“Част ми је и задовољство што сам са регионалним представником Руске хуманитарне мисије за Балкан потписао споразум који је само формално-правно ту да учврсти нашу даљу сарадњу и активности”, рекао је Новитовић новинарима.

Он је појаснио да се сарадња односи и на превентивно деловање, организацију, обуку и оспособљавање припадника.

Новитовић каже да Републичка управа цивилне заштите и грађани Републике Српске имају пријатеље и на Истоку и на Западу, али да изузетно цене пријатељство братске Русије и руског народа.

„Те односе желимо да његујемо и усавршавамо и да што више бенефита Републичка управа и систем заштите и спасавања у Републици Српској добију кроз сарадњу са Руском хуманитарном мисијом”, рекао је Новитовић.

Бондар је изразио наду да ће ова сарадња довести до конкретних пројеката.

„Руска хуманитарна мисија ради у многим деловима света, у Сирији, Авганистану и многим земљама Јужне Америке, али искрено и од срца приоритет нам је српска јавност и Република Српска”, рекао је Бондар.

Он је изразио захвалност представницима Републичке управе цивилне заштите што су били спремни на сарадњу на обострано задовољство.

Бондар је истакао да су односи са Републиком Српском и рад са људима са ових простора приоритет.

„Надамо се да ће наша знања, научна достигнућа у будућности у свим организационим и свим другим околностима бити резултат наше сарадње. Потрудићемо се да у будућем периоду заједно са нашим сарадницима са ових простора, из Републике Српске и из региона, урадимо праве пројекте који ће бити од користи целом народу”, рекао је Бондар.

ИЗВОР: ФАКТИ

http://fakti.org/srpska/ako-se-suoci-sa-prirodnim-katastrofama-srpska-moze-racunati-i-na-direktnu-pomoc-rusije

Сарадња Руске Хуманитарне Мисије и Републичке управе цивилне заштите Републике Српске

Извршни директор Регионалног представништва Руске Хуманитарне Мисије на Балкану Бранимир Нешић и представник РХМ-а у Босни и Херцеговини Илиjа Тјапков одржали су 19. јуна радни састанак са руководством Републичке управе цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС)  (БиХ ) у седишту ове организације у Источном Сарајеву. Ова установа врши на територији Републике Српске функције сличне задацима Министсрства за ванредне ситуације Руске Федерације.

Први састанак био је информативног и оквирног карактера. Ипак, након састанка, идентификовано је неколико области даље сарадње, која ће се спроводити у оквиру посебног споразума. Текст споразума се већ налази у процедури усаглашавања и одобравања код надлежних органа Републичке управе.

Руска Хуманитарна Мисија изразила је спремност да помогне РУСХ РС-у у образовању и обуци стручњака, као и помоћи у опремању центара за обуку на бази Управе цивилне одбране, и  техничког опремања ових центара и теренских канцеларије РУЗЗ РС.

У конструктивном духу разговарано је и о другим областима даље сарадње.


Сотрудничество Русской гуманитарной миссии  и Республиканского управления гражданской обороны Республики Сербской

19 июня исполнительный директор  Балканского представительства Русской Гуманитарной Миссии Бранимир Нешич и представитель РГМ в Боснии и Герцеговине Илья Тяпков провели рабочую встречу с руководством Республиканского управления гражданской обороны Республики Сербской (БиГ) — в здании РУСЗ РС в Восточном Сараево. Данная организация выполняет на территории республики функции, аналогичные задачам МЧС РФ.

Первая встреча носила ознакомительно-установочный характер. Тем не менее по итогам встречи были определены сразу несколько направлений дальнейшего сотрудничества, которое будет осуществляться в рамках специального договора. Текст договора уже находится на согласовании у профильных сотрудников Управления.

Российская Гуманитарная Миссия выразила готовность содействовать РУСЗ РС в обучении и подготовке профессиональных кадров различными способами, а также возможность технического оборудования данных центров и территориальных отделений РУСЗ РС.

В конструктивном ключе обсуждались и другие направления дальнейшего взаимодействия.

У Нишу организован практични тренинг управљања чамцима

У Нишу организован курс за волонтере, учеснике у спасилачким акцијама “Практични тренинг управљања чамцима у условима полава и других непогода“.
У оквиру развоја и продубљивања сарадње између хуманитарних организација Србије и Русије, а такође подршке програмима међународне мобилности волонтера, Регионално представништво Руске хуманитарне мисије на Балкану заједно са Руско-српским хуманитарним центрим из Ниша организовали су и реализовали практични курс за српске и руске волонтере: “Практични тренинг управљања чамцима у условима полава и других непогода“.
Током три дана од 27-30 маја волонтери српских хуманитарних организација, представници локалних спасилачких служби и цивилне заштите похађали су теоретску наставу и усавршавали праксу спашавања на води и ликвидацију последица вандредних ситуација. Наставу су изводили сарадници РСХЦ – висококвалификовани професионални спасиоци међународног ранга из руског „Ценроспаса“.
Ова манифестација послужила је развију и продубљивању контаката између руских и српских хуманитарних организација, волонтерских удружења, а такође у пракси показало ефективност сарадње између Руске хуманитарне мисије и Руско-српског хуманитарног центра у Србији.


В рамках развития и углубления сотрудничества между гуманитарными организациями Сербии и России, а также поддержки программы международной мобильности волонтеров представительство Русской гуманитарной миссии на Балканах совместно с Российско-сербском гуманитарным центром в Ниш организовали и провели практический курс для сербских и российских волонтеров: «Практическая отработка навыков судовождения в условиях паводков и наводнений».
В течение трех дней с 27 по 30 мая волонтеры сербских гуманитарных организаций, представители местных служб спасения и гражданской обороны проходили теоретическую подготовку и оттачивали практические навыки спасения на воде и ликвидации последствий чрезвычайных ситуаций. Их наставниками выступили сотрудники РСГЦ – высококвалифицированные профессионалы спасатели международного класса из «Центроспас».
Данное мероприятие послужило развитию и углублению контактов между российскими и сербскими гуманитарными организациями, и волонтёрскими объединениями, а также на практике показало эффективность взаимодействия между Русской гуманитарной миссией и Российско-сербским гуманитарным центром в Сербии.

Потписан Меморандум о сарадњи између Града Зрењанина и Руске хуманитарне мисије

У Зрењанину је у петак, 05.03.2021. године потписан Меморандум о сарадњи између Града Зрењанина и Руске хуманитарне мисије. Оквирни акт, који треба да постави основе за реалзацију крупних хуманитарних пројеката Руске хуманитарне мисије у овом граду, потписали су градоначелник Зрењанина Др Симо Салапура и Генерални директор Руске хумантарне мисије Сергеј Шевчук, у присуству сарадника. Поред свечаности потписивања, на састанку, који је уприличен у градској кући у Зрењанину, разговарано је и о конкретним пројектима које би Руска хуманитарна мисија у скоријем временском периоду требала да реализује у овом граду. На крају посете, делегација Руске хуманитарне мисије у којој су поред Генералног директора Сергеја Шевчука били и Елизабета Макарова, заменик генералног директора РХМ за правна и адмиистративна питања и Др Бранимир Нешић, Извршни директор Регионаног представништва РХМ на Балкану, обишла је објекте Дома здравља «Др Бошко Вребалов», као једног од потенцијалних прималаца донације Руске хуманитарне мисије.


Подписн Меморандум о сотрудничестве между Городом Зренянином и Русской Гуманитарной Миссией

В Зренянине, в пятницу 05 марта 2021 г. подписан Меморандум о сотрудничестве между Городом Зренянином и Русской Гуманитарной Миссией. Рамочный акт, который должен положит основу для реализации крупных гуманитарных проектов Русской гуманитарной миссии в этом городе, подписали Мэр города Зренянина Др Симо Салапура и Генеральный директор Русской Гуманитарной Миссии Сергей Шевчук, в присутсвии сотрудников. Помимо торжественного подписании, на встрече, организованой в здании мэрии Зренянина, расмотранные и конретные проекты которых Русская Гуманитарная Миссия планирует реализовать в этом городе. В конце визита, делегация Русской Гуманитарной Миссии, в которй кроме Генерального директора Шевчука Сергея Григорьевича находились и Елизавета Макарова, Заместитель генерального директора по правовым и административным вопросам, а также, Др Бранимир Нешич, Исполнительный директор Региональгого представительства РГМ на Балканах, посетила Дом здравоохранения «Др Бошко Вребалов» в Зренянине, в качестве одного их потенцальных благополучателей в будущих проектах.