Category: Помоћ угроженима

„Руска хуманитарна мисија“ предала први контигент помоћи породицама на Косову и Метохији

22. септембра у манастиру Грачаница на Косову и Метохији „Руска Хуманитарна Мисија“ у сарадњи са Епархијом Рашко-Призренској и Хуманитарном организацијом Епархије рашко-призренске „Мајка девет Југовића – Народне кухиње на Косову и Метохији“ уприличили су доделу првог контигента пакета помоћи многочланим породицама. Ова хуманитарна акција, усмерена на помоћ и подршку многочланим породицама на Косову и Метохији, обухвата куповину и доделу 300 пакета са основним животним намирницама које ће бити расподељење на целокупној територији Косова и Метохије. Циљ ове акције је подршка породицама са четворо и више деце.

Додели пакета помоћи породицама у Грачаници присуствовали су и представници „Руске Хуманитарне Мисије“, Епархије Рашко-призренске и Хуманитарне организације „Мајка девет Југовића – Народне кухиње на Косову и Метохији“. Вредност ове донације „Руске Хуманитране Мисије“ је преко 1.000.000,00 динара.

Руска хуманитарна мисија упутила лекове грађанима на северу Косова и Метохије

Руска хуманитарна мисија (РХМ) одазвала се на молбе за помоћ становништву севера Косова и Метохије које се нашло на ивици хуманитарне катастрофе због ограниченог снабдевања неопходним лековима и робом, па је у Србију упутила контингент лекова који треба да буду подељени у тој кризној области.

„Током конференције за медије, која је у Београду одржана 29. марта, а била је посвећена тој акцији Руске хуманитарне мисије, то јест достављању тог контингента лекова из Русије у Косовску Митровицу, преузели смо на себе обавезу да обавештавамо јавност о току саме акције“, наводи се у саопштењу и додаје:

„Након те конференције за медије, на којој је Руска хуманитарна мисија саопштила да је контингент лекова стигао на београдски аеродром, у тесној сарадњи са представницима српских органа власти радили смо на решавању административних питања повезаних са испоруком тих лекова. Драго нам је што можемо да објавимо да је Руска хуманитарна мисија ове недеље добила од српских партнера уверавања да ће контингент лекова у најскорије време напустити царинско складиште и бити достављена онима којима је и намењен.“

Руска хуманитарна мисија разматра варијанте испоруке северу Косова и Метохије већ у јуну друге хуманитарне партије лекова који ће бити обезбеђени добровољним прилозима руских грађана и фондова.

Грађани Русије шокирани стањем на КиМ, купили лекове да помогну

“Ово није акција државе, ово је акција руских грађана. Они су својим новцем помогли да купимо око тону лекова за апотеке и Здравствени центар у Косовској Митровици. Лекови су из Москве 26. марта допремљени на београдски аеродром”, изјавио је председник Руске хуманитарне мисије Јевгениј Примаков, посланик руске Думе.

Та пошиљка сад чека да прође царинску процедуру. Процедура се, као и увек, мало одуговлачи, а северу Косова је, због ситуације тамо, потребно брзо реаговање, јер су скроз празни рафови у државним апотекама и складиштима лекова у болници у северној Косовској Митровици, рекао је на конференцији за новинаре Примаков, посланик у руској Думи.

Примаков је навео да је зато Руска хуманитарна мисија покренула разговоре са Министарством здравља, у циљу фирмирања радне групе која би омогућила да се процедуре убрзају.

Објаснио је да су у контигенту лекова, купљених захваљујући донацијама грађана Русије, медикаменти произведени у тој земљи, али и у Србији и другим државама, а да неки од њих немају неопходну регистрацију Министарства здравља.

Сада из те пошиљке лекова треба издвојити оне коју су регистровани и хитно их проследити на Косово, истакао је он.

Према речима Примакова, Руска хуманитарна мисија до сада је Србији испоручила помоћ вредну пола милиона евра.


 
http://mondo.rs/a1175907/Info/Srbija/Rusija-salje-tonu-lekova-na-Kosovo.html
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=470635
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:785872-POMOC-ZLATA-VREDNA-Gradjani-Rusije-salju-tonu-lekova-na-Kosmet
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3471021/rusi-poslali-tonu-lekova-za-srbe-na-kosovu.html
http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/rusi-dopremili-tonu-lekova-za-kosovske-srbe-carina-usporava-isporuku_1004847.html
https://vesti-online.com/Vesti/Srbija/731758/Gradjani-Rusije-salju-tonu-lekova-na-KiM
http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/rusi-dopremili-tonu-lekova-za-kosovske-srbe-carina-usporava-isporuku_1004846.html
https://theworldnews.net/rs-news/gradani-rusije-salju-tonu-lekova-na-kim

Сарадња ронилаца клуба “Жандармерија” са колегама из Руске Федерације

У просторијама Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану у Београду, у среду 13.03.2019, одржан је састанак са представницима ронилачког клуба “Жандармерија” из Београда. Тема састанка је била сарадња између ронилаца из Србије са њиховим колегама из Руске Федерације. У разговору са председником ронилачког клуба “Жандармерија”, господином Миодрагом Лакићем, размотрене су могућности и правци сарадње у овој области, са посебним акцентом на учешће ронилаца у акцијама спасавања и помоћи становништву, страдалом у поплавама. У том смеру се могу очекивати и конкретни кораци и пројекти Руске хуманитарне мисије на Балкану.

Нови пројект Руске Хуманитарне Мисије усмерен на спречавање хуманитарне катастрофе на Косову и Метохији

Конференција за новинаре Руске хуманитарне мисије

Говоре:

  • Павел Сергејевич Дорохин, посланик Думе
  • Валериј Викторович Иванов, председник парламентарне групе за сарадњу са Србијом
  • Јевгениј Примаков, познати руски новинар, директор „Руске хуманитарне мисије“
  • Михаил Бондар, руководилац Руске хуманитарне мисије за Балкан
  • Даница Грујичић, неуролог

Модератор:

  • Ђуро Билбија, новинар

СТАНОВНИЦИ Косовске Митровице нашли су се на самој ивици истинске хуманитарне катастрофе због онемогућеног снабдевања и најосновнијим лековима и животним потрепштинама.

Руској Хуманитарној Мисији, руским друштвеним и навладиним организацијама и добротворима стижу молбе да помогну становништву севера Косова и Метохије.

Ми смо сагласни са оценама које садрже забринутост поводом ситуације на северу те покрајине и стога не можемо пасивно стајати по страни.

Саопштавамо да смо спремни да организујемо достављање хуманитарне медицинске помоћи у угрожено подручје и да обезбедимо њену расподелу.

По информацијама из региона, због енормно повећаних царина на увоз робе у покрајину, као и због престанка испорука медикамената болницама у Косовској Митровици и другим градовима и насељима са већинским српским становништвом – угрожени су животи хиљада људи којима је неопходна медицинска помоћ: дијабетичара, оних којима је потребна дијализа, пацијената који чекају хируршке операције а болнице немају ни анестетике ни медицинске гасове.

Не упозоравају само медији да је ситуација крајње тешка него и медицинско особље, укључујући руководства болница, добротворне организације и удружења пацијената.

Стотине пацијената су принуђене да напуштају своје куће и станове и да прелазе на лечење у Београд и друге делове Србије.

Намеће се логично питање: постоје ли у свему овоме, с обзиром на позицију Приштине, елементи политике срачунате на присиљавање српског становништва да напусти покрајину Косову и Метохију?

Забрињавајућој ситуацији на Косову и Метохији, дакако, треба приступати непристрасно и са обезбеђивањем једнаког доступа медицинској помоћи независно од етничке, религиозне или политичке припадности.

Руска Хуманитарна Мисија је у сталној оперативној вези са медицинском заједницом и невладиним организацијама које јој шаљу ажуриране информације о стању у складиштима медицинских препарата и о стању у болницама севера Косова и Метохије.

Имамо у виду да Приштина не не престаје да медије и јавност доводи у заблуду тврдњама да не постоје никакви проблеми у снабдевању медикаментима.

Указујемо да је реалну ситуацију са снабдевањем медикаментима лако проверити у директним контактима са руководствима болница на северу покрајине.

Руска Хуманитарна Мисија, са својим истомишљеницима и колегама, започиње кампању прикупљања, куповине и отпремања медикамената у угрожене средине.

Позивамо све људе добре воље, организације и удружења да се прикључе кампањи.

Позивамо власти у Приштини да не прави сметње достави помоћи угроженима и њеној расподели.

Сматрамо да је ово несумњиво хуманитарно реаговање на кризну ситуацију и да ова акција пружања помоћи не сме бити искоришћена у политичке сврхе.

Уверена у хуманитарни значај једнаког доступа помоћи, а одбацујући религиозне, етничке и политичке разлоге и симпатије у хуманитарној сфери, Руска Хуманитарна Мисија делује у кризним регионима света и реализује конкретне пројекте на Балкану, у земљама Средње Азије и Блиског истока у областима образовања, медицине и инфраструктуре, сарађујући са међународним хуманитарним организацијама.

У складу са међународно признатим нормама пружања хуманитарне помоћи.

На конференцији за медије говорили су Јевгеније Примаков (депутат Државне Думе, члан Комитета за међународне послове), Павел Сергејевич Дорохин (депутат Думе), Алексеј Михаилович Полковников (генерални директор Руске хуманитарне мисије) и Михаил Александрович Бондар (директор Руске хуманитарне мисије за Балкан).
На конференцији је прочитано и писмо подршке које је др Даница Грујичић упутила организаторима скупа.

Обраћање Данице Грујичић:

Желим да поздравим све присутне медије и јавност, извињавам се што вам се обраћам на овај начин али због прелома ноге и заказаних операција на клиници спречена сам да будем физички присутна.

Да ли је могуће да у 21. веку у срцу Европе људи остају без лекова и без медицинске помоћи?! Да ли је могуће да због тога морају да се сазивају конференције за штампу и позивају људи добре воље да помогну?! Док се у свету праве апели да се помогне угроженим животињама, ми данас у 21. веку организујемо апел да се помогне људима јер остају без хране и лекова?! Да ли неко мисли да болест бира нацију и вероисповест?! Или да ће тиме што укине Србима могућност да се лече као људи решити своје политичке циљеве?!

Наравно да НЕ! Оне који су се некада бавили тероризмом а данас покушавају да буду политичари интересују једино лични интереси не добробит народа било да се тај народ зове српски или албански. Да ли је неко поставио питање међу Албанцима колико они болују, где се лече ти људи, на шта им личе болнице, ко им школује лекаре, колике су последице НАТО агресије међу њима? Или зарад личних интереса неколико криминалаца обичан народ мора да ћути и умире ћутке? Морам да истакнем да су здравствене последице осиромашеног уранијума и хемије још више угрозиле Албанце него нас. Те последице никада нису испитиване, нити су људи који су били изложени радијацији икада праћени. Деца која се данас разбољевају на Косову и Метохији нису дужна да буду таоци терориста. Нека се Албанци добро пресаберу и крену да утврђују колико их се разболело и умрло јер им нико није рекао какво се загађење догодило. Болесни Албанци са Косова и Метохије искључиво одлазе у болнице ван Косова и Метохије јер имају поверења у све лекаре осим својих и то је управо доказ где престаје политика а почињу реалне потребе људи за нормалним животом.

Напоменућу да је у последнњих пар месеци забрањено да на Косово и Метохију уђу спортисти, уметници и хуманитарци. Издвојићу пример Француза Арно Гујона, који је помоћ скупљену у Француској односио најугроженијима. Човек који се никада није бавио политиком нити давао политичке изјаве. Каквој будућности да се надају они који забрањују доброчинитеље а величају злочинце.

Овде се не ради о политици, ја нисам политичар и не бавим се дневном политиком, ја сам лекар и мој посао је да лечим људе, мојим колегама на Косову и Метохији је то ускраћено а нашем народу је ускраћено да буде излечен. Стање је јако тешко, болнице, домови здравља и апотеке остају без лекова. Србима, нарочито онима који живе у енклавама, је тешко да болесни долазе у централну Србију како би узели терапију. Искористићу прилику да позовем све људе добре воље да помогну угроженим људима у јужној српској покрајини јер је стање алармантно. Изузетно ми је драго да се Русија (као и обично без икакве велике помпе и рекламе) као прави и доказани пријатељ Србије одазвала позиву за помоћ. Лично, то сам и очекивала. Русија треба да буде пример како се помаже обесправљенима а све земље Европе треба да се угледају на њу, уместо што стварају лажне државе чији је једини циљ трговина дрогом и људима. Желим да помоћ оде у праве руке, онима којима је најпотребнија у угроженим местима. Позивам све искрене пријатеље Србије да помогну нашем народу о чијим правим, они који се највише декларативно залажу за људска права, уопште не мисле. Верујем да је ово само једна од првих акција које ће бити спроведене и да ће се у наредном периоду укључити још много људи и држава како би помогли најугроженијима.