Category: Руски културни кутак

Под слоганом “За нове мостове” отворен је руски кутак у Руменки

У Руменки, покрај Новог Сада, у среду, 17.априла, у присуству великог броја званица из културног и друштвеног живота града Новог Сада, отворен је “руски кутак”, пројекат реализован у сарадњи Руске Хуманитарне Мисије и Културног центра Руменка.
Преко стотину људи,како мештана тако и посетилаца из Новог Сада,Београда и Русије окупили су се данас да увеличају реализацију пројекта од општег значаја и користи који за циљ има учење руског језика,упознавање са руском културом као културом, која је сродна и блиска са српском културом, те самим тим и очувању писма,историје,језика и националног идентитета.

Под слоганом “За нове мостове” изведен је двојезични културни програм којим је оплемењен овај пројекат у коме је едукација само окосница и који,свакако има,много већу и далекосежнију мисију.

Настава рускиг језика у новоотвореном руском кутку почиње од 03.05., и то два пута недељно у групама, које ће бири формиране у зависности од узраста и нивоа знања. Настава ће за све полазнике бити бесплатна, а водиће је студенти завршних година Катедре за славистику, Филолошког факултета Универзитета у Београду.


17 апреля в культурном центре города Руменка Русской гуманитарной миссией в тесном взаимодействии с местной администрацией был открыт «Русский уголок». На торжественном мероприятии присутствовали официальные лица, известные общественные деятели, представители культуры и духовенства.

Благодаря «Русскому уголку» у жителей городов Руменка и Новый Сад появилась возможность ближе познакомиться с литературой, культурой и наукой нашей страны, а также изучать на бесплатных курсах, организованных в центре, русский язык.

Данный проект стал частью комплексной программы по развитию и укреплению культурных связей между двумя братскими народами России и Сербии. В ближайшее время планируется открыть еще ряд «русских уголков» в других регионах страны.

Руменка: Отварање “Руског кутка”

Отварање “Руског кутка” у Културном центру “Руменка” одржаће се у среду, 17. априла у 17 часова.

“Руски кутак” отвориће начелница Градске управе за културу Града Новог Сада Зорица Шијак заједно са извршним директором Руске хуманитарне мисије за Балкан Бранимиром Нешићем и саветником Руске хуманитарне мисије Гораном Петронијевићем.

Пројекат је реализован донацијом Руске хуманитарне мисије у смислу комплетне опреме намењене најсавременијем учењу руског језика као и ангажовања наставног кадра са најбољим референцама са Филолошког факултета у Београду.

Сви заинтересовани Руменчани у оквиру пројекта имаће прилику да у наредне три године бесплатно уче руски језик у просторијама Културног центра “Руменка”.

Поводом отварања “Руског кутка” биће уприличен пригодан културно-уметнички програм на српском и руском језику у којем ће учествовати Мешовити хор КЦ “Руменка” под руководством Миодрага Мише Близанца као и малишани из руменачког вртића “Весели патуљци” .

 

 

Цртежи Марије Поленове, савременице Стевана Сремца и Епископа Јеронима

У Руском кутку Народне библиотеке „Стеван Сремац”, на самом почетку јубиларне 140. године од оснивања Библиотеке, гостује изложба Руског дома ауторке Марије Алексејевне Поленове (1816-1895). Ова позната руска сликарка савременица је обојице наших легатара Стевана Сремца и Епископа Јеронима и њено дело осликава дух и просветитељску визију интелектуалаца своје епохе.

Марија Алексејевна Поленова није стекла професионално образовање, јер у то доба на Академију уметности нису примали жене. Узимала је приватне часове код академика Молдавског. Цртежи Марије Поленове, носе сва обележја руске академске школе цртања. Изражајни, из народа узети ликови, пуни су духовног савршенства, чистоте и грације, а да при том не губе на својој индивидуалности. Фактуру тканина, боју драперија и тела, уметница доноси само сенчењем. На изложби су представљени портрети стварних ликова у народној ношњи. Имала је велики утицај на избор животног пута своје деце, славних руских сликара Василија и Јелене Поленове.

Изложбу можете погледати у Руском кутку Народне библиотеке сваког радног дана од 07.30 до 15.00 сати. Радови ће бити изложени до 14. марта 2019. године.

Годишњица Руског кутка у Народној библиотеци “Стеван Сремац”

На данашњи дан 17. децембра прошле, 2017. године, у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ основан је Руски кутак. За годину дана деловања, донацијом је формиран фонд дивних књига и одржан низ тематских вечери. На свечаности поводом годишњице говорили су заменик градоначелника Милош Банђур, у име Руске хуманитарне мисије Бранимир Нешић, у име домаћина присутне је поздравила Соња Шуковић, директор Библиотеке. Звук руског мелоса донео је Вокални ансамбл Константин. Активностима Руског кутка, нишка библиотека афирмише идеју словенства и даје нови тон културној физиономији Града.

Књижевно вече посвећено књижевнику и преводиоцу Миодрагу М. Пешићу

У четвртак 29. новембра 2018. са почетком у 18.00 сати, у Руском кутку Народне библиотеке „Стеван Сремац“ Ниш, биће одржано књижевно вече посвећено књижевнику и преводиоцу Миодрагу М. Пешићу. Кроз публикацију Драгане Типсаревић „Миодраг М. Пешић“ биће осветљен стваралачки опус овог значајног српског интелектуалца између два рата. Упоредо са превођењем великана руске књижевности, Пешић се бавио есејистичко-критичарским радом, уређивањем едиција и хроника, ангажовањем у књижевним удружењима. Траг раскошног библиотекара оставио је у краљевачкој Библиотеци „Стефан Првовенчани“. Систематски, ватрено, у стиху и метру оригинала дао је преводе најбољих руских песника: Жуковског, Пушкина, Љермонтова, Блока, а културна јавност и колеге додељују му титулу „Генералног конзула Сергеја Јесењина“.
О Миодрагу М. Пешићу говориће библиотекар-саветник Драгана Типсаревић, дугогодишњи директор Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ у Краљеву и лауреат награде за библиотекарство „Јанко Шафарик“ за 2018. годину.

Добро дошли!