Kategorija: Руски културни кутак

На Универзитету Апеирон у Бања Луци отворен “Кутак руске литературе”

Аташе за културу амбасаде Руске Федерације Анастасија Владимировна Гајдаленок 4. децембра свечано је отворила Кутак руске литературе на Паневропском универзитету. “Руска хуманитарна мисија” Факултету филолошких наука поклонила је 600 књига, образовну, методолошку и белетристичку литературу. Донацију је уручио шеф Руске хуманитарне мисије на Балкану Бранимир Нешић.

„Амбасада ће се и даље залагати за подршку Универзитету „Апеирон“. Ја се овдје осјећам као код своје куће, међу својим пријатељима. Нарочито захваљујем студентима Факултета филолошких наука који су се одлучили за изучавање руског језика. Моја инспирација за рад је ваш интерес за руски језик“ рекла је Анастасија Гајдаленок.

У оквиру свечаности одржано је и књижевно вече посвећено 125-годишњици рођења Сергеја Јесењина. Експозе о Јесењину припремили су професор Бранимир Човић и студенти Факултета филолошких наука. Путем Зум апликације поезијом Јесењина у програм су се укључили и ученици Економске школе из Добоја које је за ову манифестацију припремио њихов млади професор руског језика, а свршени студент „Апеирона“ Борислав Марић.

 

Рхм наставља рад на пројекту предавања руског језика

Драгим наставницима, ђацима и родитељима желимо сретну нову школску годину! Руска хуманитарна мисија наставља рад на пројекту предавања руског језика. Наши предавачи од данас поново почињу са радом.

У Србији: Кондрат Надежда Васиљевна (Библиотека града Београда, Прва Руска Међународна школа у Београду “Валентина Терјешкова”, Представништво РХМ и РЦНК у Београду), Јевтић Марко (Руски кутак “Руменка” у Новом Саду), Стевановић Татјана (Дјечји руски кутак “Лептирић”, ПУ “Младост” у Бачкој Паланци).

У Босни и Херцеговини: Тјапков Иља Сергејевич (универзитет на Палама и у Сарајеву)

У Либану: Шехади Татјана Петровна (Међународна школа Бека у Долини Бека, мјесто Шмустар)

У Палестини: Калуженска Наталија Јурјевна (школа руско-палестинског пријатељства за дјечаке у Витлејему), Хамдан Јелена Генадјевна (школа за дјевојчице у Витанији).

Желимо свима успјешну нову школску годину. Мир почиње тамо гдје се говори истим језиком!

#rhm #russianhumanitarianmission #рхм #септембар #данзнања #рускијезик


Дорогие учителя, ученики и родители учеников, мы хотим поздравить вас с началом учебного года! Русская гуманитарная миссия продолжает работу над проектом по преподаванию русского языка. Наши преподаватели сегодня возобновили свою деятельность. В Сербии: Кондрат Надежда Васильевна (Городская библиотека Белграда, Первая Русская Международная школа в Белграде имени В. Терешковой, Представительство РГМ и РЦНК в Белграде), Евтич Марко (Центр русского языка «Руменка» в г. Новый Сад), Стеванович Татьяна
(Детский центр русского языка «Бабочка», УДО Молодость в г. Бачка Паланка).
В Боснии и Герцеговине: Тяпков Илья Сергеевич (университеты в г. Пале и г. Сараево).
В Ливане: Шехади Татьяна Петровна (Международная школа Бекаа в Долине Бекаа, поселение Шмустар).
В Палестине: Калуженская Наталья Юрьевна (школа российско-палестинской дружбы для мальчиков в Вифлееме), Хамдан Елена Геннадьевна (школа для девочек в Вифании). Мы желаем всем успешного нового года. Мир начинается с умения говорить на одном языке!

#rhm #russianhumanitarianmission #ргм #сентябрь #деньзнаний #русскийязык

Сарадња Руске хуманитарне мисије и општине Станари

Данас је у просторијама Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану, у Београду, одржан састанак челника РХМ на Балкану Михаила Бондара и Бранимира Нешића са представницима општине Станари из Републике Српске. Тема састанка било је укључивање Руске хуманитарне мисије у културне и образовне пројекте у овом граду. Договорена је сарадња на попуњавању библиотечког фонда новоосноване градске библиотеке, у оквиру пројекта “руски кутак”, као и других пројеката, који ће бити реализовани у току 2020.

“Руски кутак” у Јошаничкој бањи

У основној школи “Јошаничка бања” у истоименом месту општине Рашка, Руска хуманитарна мисија је реализовала још један пројекат “руског кутка”. Школска библиотека богатија је књижним фондом дечије литературе на руском језику од преко три стотине јединица. Ова донације је, тако, учинила да ОС “Јошаничка бања” постане власник једног од највећих фондова дечије литературе на руском језику у Србији. Да место избора овог “руског кутка” није случајно изабрано, говори чињеница да је ово једина основна школа у општини Рашка, где се активно изучава руски језик. Обострана жеља је да овај пројекат буде само први у низу пројеката усмерених ка очувању и враћању руског језика у основне школе у овом делу Србије.

У Бања Луци отворена “Паметна учионица руског језика”

Трећег децембра у Бањалуци одржано је отварање реконструисане зграде предшколске установе “Колибри”. У оквиру реализације овог пројекта, Руска хуманитарна мисија је реновирала просторије вртића и снабдела објекат најновијом мултимедијалном опремом. У “Колибрију” је такође отворен дечији предшколски образовни центар за учење руског језика, поводом чега су установи уручене књиге и наставна литература, а у најскорије време биће ангажован и предавач који ће редовно држати часове језика деци на основном нивоу. Овај пројекат представља саставни део стратегије РХМ која је усмерена на оснивање ћирилићких разреда у циљу очувања традиције учења српског и руског језика. Стварањем квалитетних услова за стицање образовања још од малих ногу учвршћује се свест о језичком и културном јединству наша два братска народа. Ура, другови!


03 декабря в Баня-Лука прошло открытие реконструированного здания учреждения дошкольного образования «Колибри». В рамках реализации данного проекта Русской гуманитарной миссией были проведены ремонтные работы помещений детского сада и организовано оснащение объекта современным мультимедийным оборудованием. В «Колибри», также открыт детский дошкольный образовательный центр с изучением русского языка, для чего учреждению переданы художественные книги и методическая литература, а в ближайшее время будет привлечен преподаватель, который на постоянной основе станет вести базовые языковые занятия для детей. Данный проект является составной частью стратегии РГМ, направленной на организацию кириллических классов, которые должны помочь сохранить традиции изучения сербского и русского языков. Создать достойные условия получения образования, и, заложив основы в самом раннем возрасте, привить понимание лингвистического и культурного единства двух братских народов.
Ура, товарищи!

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=360630