Категорија: Здравство

РХМ поставља соларне панеле снаге 60kWh за ДЗ Свети Лука у Билећи

Изјава Руководиоца представништва РХМ на Балкану, Др Бранимира Нешића у Билећи (Република Српска) поводом почетка реализације пројекта Руске Хуманитатне Мисије у области здравства. У наредних два месеца биће постављени соларни панели, снаге од 60kWh, који ће у потпуности задовољити потребе Дома здравља “Свети Лука” за електричном енергијом.

[ИЗВОР]

https://www.facebook.com/ruskiekspres/


Руска хуманитарна мисија донирала је средства у износу од 100.000 евра за уградњу двије соларне електране које ће ускоро бити постављене на зграду Дома здравља “Свети Лука” у Билећи.

Представници Руске хуманитарне мисије и билећког Дома здравља (Фото: Моја Херцеговина)

Почетак реализације тог пројекта озваничен је данас на састанку представника Руске хуманитарне мисије са представницима билећког Дома здравља и Општине Билећа.

Директор билећког Дома здравља Славко Бољановић рекао је да ће уградња соларних панела бити од великог значаја за ову установу јер ће се на овај начин уштедити велика средства за утрошак електричне енергије.

“Ради се о систему соларних панела. На великој згради Дома здравља са јужне стране биће уграђени соларни панели који ће производити 50 кW струје. А на малој згради ће бити око 10 кW и та мала зграда ће имати акумулаторску станицу. Наш рачун за струју је око 2.500 евра мјесечно и мислим да ћемо сада тај рачун добро смањити или анулирати“, рекао је Бољановић.

Славко Бољановић (Фото: Моја Херцеговина/архив)

Алексеј Полковников извршни директор Руске хуманитарне мисије рекао је да је овај пројекат за сада јединствен у Републици Српској. Према његовим ријечима Руска хуманитарна мисија има у плану да реализује и неколико других пројеката из области здравства али и образовања у Републици Српској.

„Дом здравља се сам обратио нашој организацији и замолио за помоћ. Сличне пројекте наша организација је радила у Палестини и Узбекистану и добили смо јако добре резултате. У Министарству здравља смо разматрали неке пројекте који ће се такође тицати медицине. Сада радимо једну покретну болницу на бази Хитне помоћи. Постоји начелни план да се направи заједнички медицински тим љекара који ће пружати помоћ у тешко доступним крајевима Републике Српске“ навео је Полковников.

Велике заслуге за реализацију овог пројекта у Билећи припадају адвокату Дејану Радмиловићу, Билећанину који је био посредник између Руске хуманитарне мисије и билећког Дома здравља.

Радмиловић је данас изразио задовољство због почетка реализације пројекта и захвалио је руским донаторима на помоћи.

„Стицајем околности повезан сам са Руском хуманитарном мисијом. Желим да им се захвалим што улажу у здравство и помажу социјално угрожене у Србији и Републици Српској. Ја сам био упознат са пројектима који ће ићи у РС и замолио сам директора регионалног представништва Руске хуманитарне мисије др Бранимира Нешића да та инвестиција дође у Билећу“, рекао је Радмиловић.

Извођач радова је београдска фирма „Телефон инжињеринг“ а завршетак радова очекује се за мјесец или два од дана почетка извођења.

[ИЗВОР]
http:// mojahercegovina.com/solarne-panele-za-bilecki-dom-zdravlja/

Богданић и Полковников потписали Меморандум о сарадњи

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и извршни директор независне непрофитне организације за подршку хуманитарним програмима „Руска хуманитарна мисија“ Алексеј Полковников, потписали су данас Меморандум о сарадњи у реализацији хуманитарних и добротворних програма у циљу подршке јачања мира, пријатељства и солидарности међу народима Републике Српске и Руске Федерације у области здравствене и социјалне заштите.

 

Потписивање меморандума о сарадњи омогућиће остваривање техничких, организационих, информационих, консултативних и других облика сарадње, радиће се на заједничком организовању манифестација и услуга у циљу реализовања хуманитарних и добротворних програма, пружиће се помоћ и подршка активностима у области здравствене и социјалне заштите, наводи се у саопштењу Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

Потписивању су уз Алексеја Полковникова, извршног директора „Руске хуманитарне мисије“ чији је предсједник Јевгениј Примаков, присуствовали и Сергеј Севчук, финансијски директор „Руске хуманитарне мисије“, др Бранимир Нешић, руководилац Регионалног представништва „Руске хуманитарне мисије на Балкану“, Горан Петронијевић, предсједник Управног одбора Фонда „Руска Хуманитарна Мисија“, Ана Ивљева, трећи секретар Амбасаде Руске Федерације у БиХ, као и представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

 

[ИЗВОР]

http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=292213

 

Руска хуманитарна мисија уручила санитетско возило Дому здравља у Медвеђи


Свечана предаја возила руководству и запосленима у Дому здравља Медвеђа била је одржана 27.07.207. године. У центру града, испред зграде Скупштине Општине Медвеђа уприличена је свечаност уручења возила Дому здравља у Медвеђи. Свечаности је присуствовао велики број званица из Србије и Русије, представници лолалне самоуправе као дипломтски представници Руске Федерације у Републици Србији, на челу са Амбасадором Александром Васиљевичем Чепурином.

«Руска хуманитарна мисија» је у Русији организовала сакупљање средстава за куповину и опремање санитетског возила намењеног Дому здравља у Медвеђи.

Потешкоће у организовању транспорта лекара на територији општине Медвеђа везание су за тешку конфигуравцију терена, велику разуђеност насеља, као и њихову удаљеност. Возни парк Дома здравља чини свега неколико возила, махом марке ЛАДА НИВА-2131 из 2008, 2009 и 2013 године, од којих две нису у возном стању, те се ни не користе. Осим тога, у возилима такве конфигурације није могуће превозити пацијенте у лежећем положају.

 

 

Дом здравља у Медвеђи није једина медицинска установа у овом региону, међутим како се медицински пунктеви у Равној Бањи, Бучумету, Туларама, Лецу, Редкоцеру не снабдевају регуларно медицинским препаратима и лековима, брига о пацијентима из овог краја, поготово тежим болесницима, поверена је лекарима у Медвеђи и амбуланти у Сијаријској Бањи.

Ново санитетско возило било је неопходно не само ради повећања квалитета и нивоа здравствене заштите у граду Медвеђи, већ је то било и животна потреба оних људи, који живе у тешко доступним, удаљеним деловима општине, са неразвијеном транспортном и путном инфраструктуром.

Средства за куповину возила хитне помоћи пристигла су од грађана Русије. Основни део средстава за опремање возила добијен је је од Фонда Алишера Усманова «Уметност, наука и спорт».

Возило које је донирано Дому здравља у Медвеђи најсавременије је ове врсте у Србији.

Успех акције за прикупљање средстава за куповину возила хитне помоћи за ДЗ Медвеђа

Возило хитне помоћи намењено Дому здравља у Медвеђу, купљено је захваљујући средстивма прикупљеним од стране грађана Русије, у акцији коју су подржали многе јавне личности Русије и Србије.

Један од најактивнијих међу њима био је српски глумац Милош Биковић.

Њему, али и свима који су својим учешћем допринели да ова акција успе, Руска хуманитарна мисија се захваљује.

РХМ сакупила средства за санитетско возило у Дому здравља Медвеђа

«Руска хуманитарна мисија» је у Русији организовала сакупљање средстава за куповину и опремање санитетског возила намењеног Дому здравља у Медвеђи.

Потешкоће у организовању транспорта лекара на територији општине Медвеђа везани су за тешку конфигуравцију терена, велику разуђеност насеља, као и њихову удаљеност. Возни парк Дома здравља чини свега неколико возила, махом марке ЛАДА НИВА-2131 из 2008, 2009 и 2013 године, од којих две нису у возном стању, те се ни не користе. Осим тога, у возилима такве конфигурације није могуће превозити пацијенте у лежећем положају.
Дом здравља у Медвеђи није једина медицинска установа у овом региону, међутим како се медицински пунктеви у Равној Бањи, Бучумету, Туларама, Лецу, Редкоцеру не снабдевају регуларно медицинским препаратима и лековима, брига о пацијентима из овог краја, поготово тежим болесницима, поверена је лекарима у Медвеђи и амбуланти у Сијаријској Бањи.

Ново санитетско возило неопходно је не само ради повећања квалитета и нивоа здравствене заштите у граду Медвеђи, већ је то животна потреба оних људи, који живе у тешко доступним, удаљеним деловима општине, са неразвијеном транспортном и путном инфраструктуром.

Средства за куповину возила хитне помоћи пристигла су од грађана Русије. Основни део средстава за опремање возила добијен је је од Фонда Алишера Усманова „Уметност, наука и спорт“.

Свечана предаја возила руководству и запосленима у Дому здравља Медвеђа одржаће се 27 јула 2017 г.

Додатна информација:

Након оружаних сукоба 90-их, Србија по многим параметрима квалитета живота заостаје за својим европским комшијама. Општина Медвеђа је једна од најнеразвијенијих општина у Србији. По површини, општина Медвеђа је једна од највећих у држави са 524 км2, са веома брдовитим и неприступачним тереном. Општина има 10 760 становника. Дом здравља у Медвеђи ( Ул. Николе Тесле бр.4) пружа медицинску помоћ становништву и суседних административних територија Централне Србије (Секирача, у општини Куршумлија) и северног дела Косова (Медреговац у општини Подујево и Порошица у општини Приштина). У болници је стално запослено 63 радника.