Категорија: Здравство

“Српско-руска мобилна клиника” обавила преко 600 прегледа у Средњебанатском округу

Прегледима у граду Сечњу, у петак 14.12.2018. окончан је двонедељни пројекат Руске хуманитарне мисије, Средњебанатског управног округа и општина Житиште, Нова Црња и Сечањ. Заједнички српско-руски лекарски тимови у току дванаест радних дана обишли су 28 места ове три Банатске општине и прегледали преко 600 пацијената. Више од половине су били људи без здравствене заштите, тако да се може рећи да је и овога пута помоћ дошла онима, којима је била најпотребнија. Током прегледа дијагностиковано је 11 случајева тешких обољења, који су одмах упућени у адекватне установе секундарног и терцијалног нивоа. Мобилни лекарски тимови Домова здравља у Житишту, Црњи и Сечњу, заједно са руским колегама, предвођеним Др. Виктором Белинским, уз изузетан одзив становништва показали су да су овакви пројекти више него добро дошли у Србији, а његови резултати су такви, да се слободно може констатовати да је пројект превазишао очекивања.

 

Српско-руска мобилна клиника улази у другу недељу рада у Средњебанатском округу

Пројекат Српско-руска мобилна клиника који се спроводи у сарадњи Руске хуманитарне мисије, Средњебанатског управног округа и општина Житиште, Нова Црња и Сечањ улази у другу недељу. За првих седам дана трајања пројекта у општинама Житиште и Нова Црња прегледано је преко 300 пацијената, у укупно шеснаест насеља Средњебанатског округа. Са великом пажњом српско-руске лекарске екипе, предвођене др. Виктором Белинским је прегледано сво заинтересовано становништво, а посебан одјек пројекат је нашао код становништва које нема здравствено осигурање, будући да су прегледи у “српско-руској мобилној клиници” бесплатни за све грађане.
У другој недељи, пројекат се наставља у општинама Нова Црња и Сечањ, а завршава се 14. децембра прегледима у Сечњу.

 

У општини Житиште отпочео пројект “српско-руске мобилне клинике” у Средњебанатском округу

У општини Житиште, као првој од три општине на рути “српско-руске мобилне клинике” у Средњебанатском округу, 02.12.2018 почео је са реализацијом пројекат у коме учествују Руска хуманитарна мисија, Средњебанатски управни округ, општине Житиште, Нова Црња и Сечањ, уз техничку подршку компаније Галеника фармација ДОО Београд. Пројекат је намењен првенствено најугроженијим категоријама становништва, старима и лицима без здравствене заштите у насељима ове три општине. У току две недеље планирано је да се обави преко 300 прегледа. Од 2.-6. децембра “српско-руска мобилна клиника” ће ординирати по општини Житиште, затим од 7.-10 децембра у општини Нова Црња, да би пројекат био завршен од 11.-14. децембра у општини Сечањ.

„Руска хуманитарна мисија“ реализује у Србији нови пројекат заједничких руско-српских лекарских тимова

У сарадњи Средњебанатског управног округа, општина Житиште, Нова Црња и Сечањ, њихових домова здравља и „Руске хуманитарне мисије“ 2. децембра почиње реализација пројекта „Српско-руска мобилна клиника“ у оквиру кога ће руски и српски лекари у току две недеље посетити 28 насеља у Средњебанатском округу. Овај пројекат је један од најважнијих пројеката Руске хуманитарне мисије у 2018 години, а посебно је значајан за најстарију популацију овог краја, која живи далеко од медицинских установа. Захваљујући овом пројекту све структуре социјално угрожених могу проћи лекарске прегледе и добити квалитетну медицинску помоћ.

Важним  аспектом овог пројекта јавља се и коришћење новог возила „мобилне клинике“ опремљеног специјално за овакве пројекте и припремљеног за пријем и пружање медицинске помоћи у тешко доступним крајевима. Захваљујући карактеристикама „мобилне клинике“ у току две недеље руско—српска лекарска екипа ће посетити 28 насеља у општинама Житиште, Нова Црња и Сечањ и урадити преко 300 прегледа. Састав овакве екипе ће чинити преводилац, два лекара и помоћно медицинско особље.

Извршни директор балканског представништва РХМ је подвукао, да ово није прва акција оваквог типа. У августу ове године, у Златиборском округу, у општини Пожега, са великим успехом је реализован пројекат „српско-руске мобилне клинике“ када је урађено преко 600 прегледа.

Свечани почетак пројекта планиран је у Дому здравља у Житишту, 02.децембра у 9:00. часова.

 


«Русская гуманитарная миссия» запускает новый проект совместных русско-сербских бригад врачей в Сербии

2 декабря в сотрудничестве Среджнебанатского административного округа, Муниципалитетов Житиште, Новая Црня и Сечань их Домов здравоохраненния и «Русской гуманитарной миссии» (РГМ), стартует гуманитарный проект «Сербско-русская мобильная клиника» в рамках которого российские и сербские врачи в течение двух недель посетят 28  населенных пунктов в Среднебанатском округе. Данный проект является одиним из крупнейших проектов РГМ в 2018 году и является особенно важным для пожилых людей, живущих вдали от крупных медицинских учреждений данного региона. Благодаря ему они смогут пройти обследование и получить качественную медицинскую помощь.

Важной особеностью проекта является использование нового автомобиля «мобильной клиники» сделанного специально для подпбных проектов, полностью оборудованного и подготовленного для приема и оказания медицинской помощи в удаленных и недоступнных краях.  Благодаря характеристикам «мобильной клинике» в течение двух недель российско-сербская бригада объедет 28 населеных пунктов в  муниципалитетах Житиште, Новая Црня и Сечань и сделает более 300 приемов.  В состав группы войдут переводчик, двух врачей и медперсонал.

Исполнительный директор балканского отделения РГМ подчеркнул, что это не первая акция подобного типа. В августе нынешнего года, в златиборском округе, муниципалитиет Пожега, уже с большим успехом реализован проект «сербско-русской мобильной клинике», в котором сделано больше 600 приемов.

Торжествено начало проекта планировано в Доме здравоохранения в г.Житиште – 2 декабря 2018 г.

Пуштен у рад систем самосталног енергетског снабдевања у Билећи

У четвртак, 04.10.2018. године у Дому здравља “Свети Лука” у Билећи, пуштен је у рад систем самосталног енергетског снабдевања. Систем соларних панела, капацитета 60 кВа, би требао да обезбеди аутономно снабдевање електричном енергијом Дома здравља. На овај начин рачуни за електричну енергију ове установе ће бити преполовљени, а у летњим месецима би производња могла и да премашује потребе Дома здравља, што значи да би пуштањем у мрежу, ова установа могла и да приходује додатна средства. Све ово је урађено са циљем побољшавања услуга медицинске заштите становништва Билеће и околине, а путем уштеде у издацима за електричну енергију. Извођач радова је била компанија Телефон-инжењеринг из Београда.

Свечаности, која је уприличена у Дому здравља “Свети Лука” у Билећи, присуствовали су и представници Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини, а окупљене званице су поздравили Начелник општине Миљан Алексић, Генерални директор Руске хуманитарне мисије Алексеј Полковников, Саветник Амбасадора Руске Федерације у БИХ Петар Фролов и директор Дома здравља “Свети Лука”, Др. Славко Бољановић, који је и пустио у рад систем самосталног енергетског снабдевања.

http://mojahercegovina.com/ruska-donacija-u-bileci-dom-zdravlja-sveti-luka-pustio-u-rad-dvije-solarne-elektran e/