Изложба – Олег Сергејевич Гребеншчиков (1905-1980)

“Руска хуманитарна мисија” предаје на чување Историјском архиву Београда документе и вредне фотографије из личног архива Олега Гребеншчикова. 

 У оквиру манифестације „Дани Београда”, у среду 18. априла 2018. године у 13 часова, у Галерији Историјског архива Београда биће отворена изложба „Олег Сергејевич Гребеншчиков (1905–1980)”. Изложба је реализована у сарадњи Руске хуманитарне мисије и Историјског архива Београда, а приликом отварања Архиву ће на чување бити предата вредна архивска грађа из Гребеншчикове личне заоставштине.

Олег Сергејевич Гребеншчиков (1905–1980) био је руски емигрант, солиста балета Народног позоришта у Београду, кореограф, композитор и геоботаничар. Његов научни рад обухватао је еколошка истраживања Кавказа и Балкана. Био је директор ботаничког одељења Природњачког музеја Србије, магистар биолошких наука и доктор географских наука.

Посетиоци ће бити у прилици да на 14 изложбених паноа виде документа из историје Нaродног позоришта у Београду. Сачуване су и ретке фотографије балерина Тамаре Карсавине и Нине Кирсанове, као и фотографијe чувене Ане Павлове.

Архивска документа, драгоцене фотографије, многобројне плакате са представа изведених у Народном позоришту у периоду између два светска рата, предала je Руској хуманитарној мисији Дарија Гребеншчикова, кћерка Олега Сергејевича.