Јевгениј Александрович Примаков је одржао предавање на тему „Приоритети руске спољне политике“

Гост Факултета политичких наука био је члан Комитета за међународне односе Државне думе Руске Федерације, председник Управног одбора Руске хуманитарне мисије и новинар господин Јевгениј Александрович Примаков, који је одржао предавање на тему „Приоритети руске спољне политике“.

Јевгениј Александрович нагласио је да постоји пуно заблуда у вези са руском спољном политиком и да живимо у веома неспокојном времену. „Русија и Србија имају традиционално добре односе. Ми схватамо да се Србија окренула Европи и да своју будућност везује за Европску унију, то нам не представља проблем, јер сматрамо да треба раздвојити оријентацију од конфликтности, самим тим оријентација Србије не мора да значи конфликт са Русијом“, рекао је Примаков и додао да Србија може да постане мост који повезује исток и запад.

Говорећи о мултиполарном свету Јевгениј Примаков истакао је да свет постаје све конфликтнији и да постоји све више сукоба који су последица трагичног заокрета у људској цивилизацији. „Старе елите губе позиције и налазе се у незгодном положају. Одлуке које се тичу тржишта, расподеле ресурса и финансијске одлуке се не доносе из само једног центра“, објаснио је Примаков. Он се осврнуо на период када се свет налазио на корак од глобалне катастрофе и објаснио да су нас из свеопштег рата извукли само политичари који су се још увек сећали трагедије Другог светског рата. „Свет су из Карибске кризе извукли они политичари који су још увек памтили шта је то Други светски рат. Поражавајуће је са којом лакоћом нова генерација политичара доноси одлуке данас и уводи санкције“, нагласио је Примаков и закључио да страх од рата који је чувао свет у миру, више не постоји.

[http://www.fpn.bg.ac.rs/29316]