“Мобилној клиници” РХМ-а јавило се преко 150 људи у румској општини

Села у румској општини представљају полазне тачке хуманитарне маршруте “Мобилне клинике” кроз Србију. За два и по дана рада руско-српска лекарска екипа обишла је шест насељених места.

Од 1. до 3. августа посетили смо села: Хртковци, Платичево, Витојевци, Жарковац, Путинци и Доњи Петровци; при чему се ниједно од њих не може назвати малим, јер у сваком живи од 800 до три хиљаде људи. Мештани по потреби одлазе у локалне здравствене установе, међутим, њихове услуге су крајње лимитиране. Услед недостатка ресурса јављају се дуге листе чекања, немогућност одласка код уско профилисаних специјалиста, лакше тегобе које временом прерастају у хронична обољења. У случају озбиљнијих тегоба потребно је ићи у градске болнице, а многи пацијенти немају довољно средстава за то.

И управо зато, свако се може обратити екипи наших стручних лекара потпуно бесплатно, не напуштајући притом своје село. Питања и тегобе могу бити најразличитије природе – од проблема са срцем и болова у зглобовима до баналних повреда и кожних обољења. Неки долазе са већ урађеним налазима, док је неке потребно прегледати “од нуле”, постављати им дијагнозу и на лицу места вршити неопходне захвате.

Пројекат је користан и важан не само за пацијенте, већ и за саме докторе. Према речима лекара из одреда “Центроспас” Министарства за ванредне ситуације РФ – Виктора Белинског (који, узгред буди речено, проводи свој одмор на раду у Србији), ово је јединствено искуство, будући да руски и српски специјалисти током рада размењују процедуре лечења, праксе примене медицинских препарата, сазнају много нових ствари једни од других и знатно подижу своје професионалне квалификације.