„Од знања руског језика и те како може да се живи“

Од 14. до 22. октобра 2017. године у Сочију биће одржан Светски фестивал омладине и студената, а Србија ће бити прва земља у региону која ће преузети иницијативу у промовисању фестивала. Један од иницијатора за развој промотивне кампање #WFYS2017 и одабир учесника за Фестивал у Србији је „Балканска креативна група“ (Balkan Creative Groupe – BCG). Једна од првих активности „креативаца“ је програм “Руски свет” – бесплатни курсеви руског jезика за студенте Београдског универзитета. О свом занимљивом животном путу младог стручњака за Русију и руски језик и о томе како приближити Русију српским студентима, за наш портал говори Антонела Бијелић, саветник „Балканске креативне групе“ за образовање и културу.

Љубав према руском језику и руској култури родила се још у основној школи, када сам и почела да учим руски, и то искључиво захваљујући предивној професорки руског језика, која је успела своју љубав према Русији да приближи и подели са ђацима. То је професорка у пензији Зорка Бокан, коју ,,кривим” што сам заволела руски језик и културу и која ми је на неки начин одредила судбину.

Филолошки факултет, катедра славистике, руски језик и књижевност је била моја прва и једина жеља. Ја сам своју жељу испунила без обзира што ми је доста људи из окружења говорило да је студирати кинески, арапски или неки други језик можда исплативије и боље. Међутим, ја сам без икаквих идеја о томе шта ћу радити када завршим студије, уписала Филолошки искључиво због љубави према руском.

Руски језик сам почела да учим уз помоћ песама још у основној школи, и тако су ми  поред језика и руска култура, а посебно народне руске песме  постале блиске.

Почетак рада са руским језиком

Већ у другој години факултета, имала сам среће да почнем да радим и као приватни професор руског и као преводилац. У лето после завршене друге године факултета први пут сам се опробала као преводилац и то ми се баш допало. Рад са руском децом и живи контакт са људима са руског говорног подручја су били права вежба и искуство које је даље само учврстило моју љубав према руском, и први пут дало наду да од знања језика и те како може да се живи.

Исте године, у јесен била сам преводилац на омладинском форуму, где су биле представљене могућности одласка у Русију на различите форуме, кампове и догађаје. До тада је мој сан био да одем у Москву.

Како сам доживела бајку

Већ после неколико месеци, добила сам понуду да будем учесник Руске школе политике (РШП) која се одржава у Москви. Мојој срећи није било краја. Наравно да сам отишла, и оног тренутка када сам слетела у Москву, доживела сам бајку. Заиста, тај град је оставио на мене прелепе утиске које мислим да никада нећу заборавити. У граду из бајке знала сам да желим да радим посао који има везе са Русијом, који ћу да обављам користећи руски језик.

Упоредо док сам завршавала студије, била сам на неколико форума у Руској Федерацији, упознала много нових људи, неки од њих су постали моји велики пријатељи, али најбитније остала сам одушевљена како, на који начин и колико се са омладином и студентима ради у Русији и колико њима држава поклања пажњу.

Са дипломом у рукама ја сам имала много искуства, посетила много форума, упознала сјајне, учене, дивне људе и имала толико пријатеља, али ми је било жао што такву могућност немају и остале колеге са којима сам четири године студирала.

Како се родила идеја о “Балканској креативној групи”

И тако, разговарајући са пријатељима дошли смо на идеју да и ми нешто урадимо, допринесемо развоју друштва и покренемо нашу омладину.

Први велики догађај који смо организовали у Србији је форум Власина и округли сто који је претходио форуму, а одржан је у Привредној комори 2016. године. Том догађају присуствовао је велики број како српских тако и руских гостију из разних области, од политичких наука до новинара, предузетника и за нас најважнији били су студенти због којих је све и рађено. Главна тема о којој се дискутовало је ,,Дуално образовање и међународна сарадња”.  Затим је центар дешавања прешао на Власинско језеро на југу Србије. Био је то догађај који је нама пружио могућност да се покажемо и да отпочнемо нешто још веће и значајније. За организацију Власине дали смо своју и душу  и физичку снагу и то је заиста дало добар резулат. Омладина из Србије као и гости из Русије били су задовољни и насмејани су се сликали, слали, делили и лајковали слике и видео записе из наше земље, захваљивали што смо их позвали и угостили. То је заиста била највећа похвала и част што смо успели да остваримо замисли.

Омладински „Дани Русије” у Србији у организацији Фонда „Горчаков”

Тако смо и ми добили могућност да будемо део делегације за организацију Највећег омладинског форума који ће се одржати у Сочију ове године.

Зашто бих препоручила да се пријавите за #WFYS2017

Када нас људи питају а шта ће тамо бити, ја увек одговарам: ,,Не знам тачно, али знам сигурно да Вас чека грандиозних 10 дана које ћете памтити цео живот». Шалу на страну, заиста сваком младом човеку који жели да ради на себи да напредује и усавршава се препоручила бих да се пријави за форум у Сочију јер тамо ће имати могућност да се упозна са истим младим људима као што је он, а који долазе из свих земаља света, да са њима размени искуства, научи нешто ново, направи професионалне контакте и на крају добро се забави у срцу олимпијског села на југу Русије.

Међутим пре него што оде у Русију и Сочи, препоручујемо да рад на себи почне још у Београду. Ове године НВО “Балканска креативна група” од фебруара месеца покреће низ бесплатних курсева руског језика, чији ћу предавач бити ја. Курсеви ће бити организовани у малим групама до 15 људи, како би довољно времена имала да посветим сваком ученику. Оно што ја издвајам као своју предност и врлину предавача је то што толико волим руски језик и свој посао да сам до сада све ученике успевала да “натерам” да науче, а неки су чак и толико заволели да су кренули мојим стопама, од Филолошке гимназије до Филолошког факултета.

Поред општих курсева, планирамо да пред одлазак у Сочи, за све људе који буду путовали на форум, организујемо 10 дана активног-интензивног курса руског језика као и културе – шта морамо да знамо о Русији, које речи и фразе да научимо, као и то  како да будемо најбољи амбасадори наше земље.

Извор: Руска реч