Пале: Отворена учионица и фоно-лабораторија руског језика

ПАЛЕ – Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов данас је на Филозофском факултету у Палама свечано отворио најсавременију учионицу и фоно-лабораторију руског језика чиме су студенти Катедре за русистику стекли најбоље услове за учење тог језика у цијелом региону.

Иванцов је нагласио да је ријеч о најмодерној опреми која дозвољава студентима, не само да изучавају руски језик, него и праксу са носиоцима језика.

“Руска хуманитарна мисија набавила је различите материјале из руског језика и књижевности на захтјев Универзитета Источно Сарајево. Ово је још један корак напријед у сарадњи Руске хуманитарне мисије и Факултета у Палама”, рекао је Иванцов новинарима након церемоније отварања.

Он је оцијенио да се Центар за руски језик и руске студије у Палама развија и да данашње отварање фоно-лабораторије није крај сарадње са Руском хуманитарном мисијом, него само почетак, с обзиром на то да на Филозофском факултету на Палама наставу држи руски лектор.

Декан Филозофског факултета Увиверзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић нагласио је да је вриједност опреме, која подразумијева опремање учионице, књиге и превођење, износи 28.000 евра, те да је то највећа појединачна донација уопште Универзитету у Источном Сарајеву и Филозофском факултету.

Он је додао да је отворена најсавременија мултумедијална учионица и фоно-лаборатрија за учење руског језика, те да очекују да ће отварањем новог студијског програма за руски језик и међународне односе привући знатан број студената.

Мастиловић је захвалио Русији и Руској хуманитарној мисији преко које је ова опрема донирана Филозофском факултету, те подсјетио да су прошле године отворили и Центар за руске студије и имају лектора руског језика.

Он је нагласио да је мисија Катедре за русистику Филозофског факултета у Палама враћање руског језика у школски систем у Републици Српској, као и изучавање руске културе и историје, будући да је тај језик запостављен у основним и средњим школама.

Комплетну опрему за нову учионицу донирала је Руска хуманитарна мисија, чији је генерални директор Алексеј Полковников рекао да су у најбржем могућем року омогућили студентима да раде са новом опремом.

Полковников је истакао да су спремни да у сарадњи са Филозофским факултетом у Палама доводе специјалисте из Русије који ће да предају, воде радионице и помажу усавршавању студената, како на Палама, тако и у Источном Сарајеву.

Руководилац Центра за руске студије на Филозофском факултету Пале Вишња Вишњевац рекла је да су студенти катедре за русистику добили најмодернију опрему, рачунаре, интерактивну таблу и пројектор који им омогућавају кориштење учионице као фоно-лабораторије.

“Оно што је некада постојало у изолованим кабинама, данас је модернизовано и све се може радити преко рачунара. Тако се стичу најбољи услови за сјајан почетак у изучавању руског језика. Ова фоно-лабораторија омогућиће максимално усавршавање фонетике, односно изговора руског језика”, истакла је она.

Она је указала да ће путем интерактивне табле бити могуће остварити директно часове са партнерима из Русије.

“Ријеч је о онлајн варијанти у којој студенти из Пала и из Русије уче заједно”, појаснила је Вишњевац.

Према њеним ријечима, на Факултету имају и библиотечки фонд са више од 600 књига – научне литературе, рјечника и приручника без којих студенти не би могли да изучавају руски језик.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић подсјетио је на садржајну сарадњу са универзитетима у Руској Федерацији, на потписани споразум са 11 руских универзитета, као и на то да је у посљедње три године у Вороњежу боравило 300 студената, наставника и сарадника из Републике Српске.

Кулић је најавио да ће делегација Универзитета Источно Сарајево 15. априла отпутовати у Санкт Петербург и потписати два нова уговора о сарадњи.

Отварању фоно-лабораторије руског језика присуствовали су Бошко Томић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, замјеник градоначелника Источно Сарајево Данко Вучетић, начелник општине Пале Бошко Југовић, представници Универзитета у Источном Сарајево, као и професори и студенти Филозофског факултета Пале.

Извор: Глас Српске