Превентивни медицински прегледи у пожешким селима

Руско-српски медицински тим у специјално опремљеном санитетском возилу, спроводи превентивне прегледе сеоског становништва у Општину Пожега. “Мобилна клиника” стигла је и до најудаљенијих крајева.

Први пут, од села до села и оних који живе и 60 км од матичног Дома здравља, медицински пункт и руско-српски тим, кога предводи лекар руског Министарства за ванредне ситуације, стижу до свих пацијената.

„Мислим о здрављу, али немам времена да идем код лекара и пре три године сам била задњи пут код лекара. Пијем редовно терапију што ми је дао лекар. Ово, ко је предложио је одлично”, каже Сава Јовићевић из Гугаља.

„Чим не осећаш неки проблем немаш навику ни да идеш, а кад осетиш онда је то већ, знам ја то и касно, али ето то је тако код нас. Ово значи пуно јел има ту и оних који не могу да оду”, каже Милан Новаковић из Гугаља.

Превентивним прегледима обухваћени су сви, пре свега стари, слабо покретни и непокретни житеља пожешких села, без обзира на то да ли имају или не здравствено осигурање.

„Много ми значи, много. Требало је да дођу јуче, али нису дошли. Нисам ишла код лекара одавно, долазе, дођу, па не могу да стигну, има доста, узимам лекове и шта ће они мени старој”, објашњава Савка Марковић из Пријановића.

Са свега четири сеоске амбуланте на територији општине, од којих ни једна не ради сваки дан, овако свеобухватна акција била би немогућа.

“Ниво помоћи коју пружамо одговара датој ситуацији на терену. Спроводим контролне прегледе који нам омогућавају да пратимо развој болести и да правилно консултујемо пацијенте који су нам се обратили за помоћ”, каже Др Виктор Белински, интерниста реуматолог.

„Поседовањем овог возила мислим да ћемо успети да стигнемо до најудаљеније тачке и да пацијете који раније нису имали прилику да дођу у Дом здравља, а ни могућност да дођу до удаљених сеоских амбуланти”, објашњава Тања Луковић, заменик координатора пројекта „Покретни медицински пункт”.

По завршетку двонедељног хуманитарног пројекта, током кога ће лекарски тим обићи више од 40 сеоских месних заједница, специјално санитетско возило, биће предато на коришћење а потом и у трајно власништво Дому здравља и пожешкој Општини.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/3218829/preventivni-medicinski-pregledi-u-pozeskim-selima.html