Пуштена у рад соларна електрана у Рашкој

У понедељак 23. септембра у Предшколској установи „Весело детињство“ у Рашкој, пуштен је у рад систем самосталног енергетског снабдевања на бази соларних панела. Овај пројекат, вредан преко 80.000,00 евра, реализован је у сарадњи Руске хуманитарне мисије и Општине Рашка. Циљ пројекта је омогућавање самосталног снабдевања електричном енергијом централног објекта ове предшколске установе, чиме би се обезбедила велика финансијска уштеда. Новац прикупљен на тај начин био би уложен у унапређење предшколског образовања у овој Општини.

Сам систем соларних панела, снаге 60 kwh покрива три објекта ове устнаове у Рашкој и у потпуности треба да задовољи потребе установе за електричном енергијом. Систем је пројектован тако да вишак произведене енергије дистрибуира у грејаче техничке воде, тако да је и у том погледу остварнена додатна уштеда. Радове на објекту ПУ „Весело детињство“ у Рашкој извела је београдска фирма „Телефон инжењеринг“

Церемонији свечаног пуштања у рад система присуствоали су руководиоци општине Рашка, делегација АНО „Руска Хуманитарна Мисија“ на челу са генералним директором Алексејем Полковниковим као и многе друге званице из јавног живота Општине Рашка и Рашког управног округа. У свом обраћању Председник општине Рашка г-дин Игњат Ракитић је изразио задовољство реализованим пројектом и најавио могућност реализације сличних пројекта и у другим установама овог града. Са своје стране, директор АНО „Руска Хуманитарна Мисија“ Алексеј Полковников је изразио захвалност својим домаћинима на изузетном пријему, професионализму и најавио и нове могуће пројекте Руске хуманитарне мисије у овој општини Рашка.