РХМ УСПОСТАВЉА САРАДЊУ ИЗМЕЂУ РУСКОГ ГРАДА КЛИН И БАЧКЕ ПАЛАНКЕ

Делагације Општине Бачка Паланка, коју су чинили Дарко Божовић, Лазар Радош, као и Бранимир Нешић, руководилац Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану, боравиле су на позив Администрације Клинског региона од 25-27. августа у руском граду Клину, а поводом прославе 700 година овог града. Посета је уз посредовање Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану, представљала први званични корак у успостављању сарадње између градова Клин и Бачка Паланка, уз обострану жељу да доведе до братимљења ових градова.
Радни део посете, који се односио на међусобно упознавање представника Клинског региона и Општине Бачка Паланка, са историјом, културом и економијом ових градова и њихових територијалних целина, протекао је у срдачном и веома садржајном разговору. Као резултат договорено ја да сарадња отпочне у областима културе и спорта, те да се након тога прошири и на остале области. Са своје стране, Градоначелница града Клина, Аљона Дмитревна Соколска изразила је велику заинтересованост за Бачку Паланку, њене потенцијале и перспективе развоја, као и захвалност за указану посету баш у дану у коме њихов град обележава велики јубилеј. Изасланик Председника Општине Бачка Паланка, Дарко Божовић је у име Председника и свих грађана Општине Бачка Паланка захвалио на срдачној добродошлици, честитао Градоначелници велики празник и изразио уверење да ће наши градови захваљујућим многим сличностима које имају развити дубоку и плодотворну сарадњу. На крају је Градоначелници града Клина, уз пригодне поклоне, упућен позив да са својом делегацијом посети Бачку Паланку, како би се начинио још један корак ка продубљивању сарадње између два града.

Представницима Бачке Паланке, била је указана велика част да заједно са Градоначелницом града Клина, 26. августа честитају грађанима Клина њихов 700-ти рођендан, и то тако што су са врха звоника цркве из 16. века, чије су куполе и звона обновљени овим поводом, по први пут зазвонили новим звонима тежине 700 килограма. Звоњава звона са врха звоника саборне цркве Св. Торојице, означила је почетак одржавања светковине која је трајала читав дан. Један од централних догађаја прославе био је обраћање представника града Клина и уважених званица, представника Владе Московске Области, региона коме припада град Клин, као и представника државе Русије. Тим поводом окупљеним грађанима се обратио и представник Општине Бачка Паланка, као представник братске државе Србије и братског града Бачка Паланка, Дарко Божовић, који је свим грађанима Клина пренео честитке грађана Бачке Паланке поводом њиховог великог јубилеја.
Након боравка у Клину, делегација Општине Бачка Паланка је у недељу боравила и у Москви где је са представницима Руске хуманитарне мисије разговарано о реализацији донације коју ова организација у оквиру свог пројекта у Републици Србији – „Паметна учионица“, планира да проведе у Бачкој Паланци.