Руска хуманитарна мисија у организацији доласка Благодатног огња у Србију

Благодатни огањ из јерусалимског Храма гроба Господњег и ове године биће достављен у православне храмове и манастире Србије, Црне Горе, Хрватске и Републике Српске. Овога пута, у техничкој организацији доласка Благодатног огња из Јерусалима, поред Медија центра Ногина и Куриноја „Руски експрес“ учествоваће и Руска хуманитарна мисија.

Благодатни огањ се на чудесан начин појављује у Храму гроба Господњег уочи Васкрса, на Велику суботу, приликом молитве јеурсалимског патријарха. Огањ ће у Србију донети делегација са епископом славонским Јованом на челу. Специјални авион из Тел Авива слеће на београдски аеродром „Никола Тесла” у суботу. Одатле ће огањ бити превезен у Храм Светог Саве и предат патријарху српском Иринеју. Церемонија дочека благодатног огња почиње у суботу у 22.30 испред Храма Светог Саве. Тачно у поноћ, следи Васкршња литургија коју ће предводити српски патријарх.

Свечаност ће бити уприличена и у Саборној цркви Васкрсења Христовог у Подгорици. Учешће српске делегације у васкршњим свечаностима у Јерусалиму организовао је руски Фонд Светог Василија Великог уз подршку Фонда Светог Андреја Првозваног.

Благодатни огањ је прошле године први пут званично донет на канонску територију Српске православне цркве, а дочеку у Београду осим хиљада грађана присуствовале су личности из јавног и политичког живота, међу којима је био и председник Србије Томислав Николић.