Руска хуманитарна мисија уручила санитетско возило Дому здравља у Медвеђи


Свечана предаја возила руководству и запосленима у Дому здравља Медвеђа била је одржана 27.07.207. године. У центру града, испред зграде Скупштине Општине Медвеђа уприличена је свечаност уручења возила Дому здравља у Медвеђи. Свечаности је присуствовао велики број званица из Србије и Русије, представници лолалне самоуправе као дипломтски представници Руске Федерације у Републици Србији, на челу са Амбасадором Александром Васиљевичем Чепурином.

«Руска хуманитарна мисија» је у Русији организовала сакупљање средстава за куповину и опремање санитетског возила намењеног Дому здравља у Медвеђи.

Потешкоће у организовању транспорта лекара на територији општине Медвеђа везание су за тешку конфигуравцију терена, велику разуђеност насеља, као и њихову удаљеност. Возни парк Дома здравља чини свега неколико возила, махом марке ЛАДА НИВА-2131 из 2008, 2009 и 2013 године, од којих две нису у возном стању, те се ни не користе. Осим тога, у возилима такве конфигурације није могуће превозити пацијенте у лежећем положају.

 

 

Дом здравља у Медвеђи није једина медицинска установа у овом региону, међутим како се медицински пунктеви у Равној Бањи, Бучумету, Туларама, Лецу, Редкоцеру не снабдевају регуларно медицинским препаратима и лековима, брига о пацијентима из овог краја, поготово тежим болесницима, поверена је лекарима у Медвеђи и амбуланти у Сијаријској Бањи.

Ново санитетско возило било је неопходно не само ради повећања квалитета и нивоа здравствене заштите у граду Медвеђи, већ је то било и животна потреба оних људи, који живе у тешко доступним, удаљеним деловима општине, са неразвијеном транспортном и путном инфраструктуром.

Средства за куповину возила хитне помоћи пристигла су од грађана Русије. Основни део средстава за опремање возила добијен је је од Фонда Алишера Усманова «Уметност, наука и спорт».

Возило које је донирано Дому здравља у Медвеђи најсавременије је ове врсте у Србији.