Руска литература Универзитету у Приштини

Током дводневне радне посете, одржане уз подршку Канцеларије у Приштини амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, разговарано је о бројним питањима развоја и јачање сарадње са локалним образовним, културним и друштвеним институцијама.

У оквиру програма посете потписан је Споразум о сарадњи између Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду. Поред заједничког рада на одржавању научних и практичних конференција, семинара, културних догађаја у области међународне друштвене делатности, као једна од главних тачака овог документа је сарадња усмерена на укључивање српских студената у програме Руског дома, пре свега учешће на конкурсу за бесплатно студирање на руским универзитетима и програмима стручног усавршавања и професионалног развоја. Према речима потписника – ректора Универзитета у Приштини Здравка Витошевића и директора Руског дома Јевгенија Баранова, реализација програма, предвиђених Споразумом, несумњиво ће дати резултате у области јачања положаја руској језика у овом региону и промоције достигнућа Русије у сфери образовања, културе и науке. Представници Руског дома изразили су спремност да део квота издвоје за младе са Косова и Метохије који су заинтересовани за стицање високог образовања у Русији. Овом приликом Универзитету је уручена образовна и методолошка литература – донација АНО „Руска хуманитарна мисија“, чиме је симболично отпочета сарадња Руског дома са овом академском институцијом.

У манастиру Грачаница делегацију је срдачно дочекао Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије. Разговарано је о питањима хуманитарног карактера. Постигнут је договор да се неколико породица са Косова и Метохије укључе у овогодишњи списак добитника ордена Преподобних Петра и Февроније, чија се свечана додела већ дужи низ година одржава у Руском дому уз подршку СПЦ, РПЦ и уз лично учешће Патријарха српског.

Делегација је посетила и манастир Високи Дечани и том приликом пружила подршку игуману манастира Сави Јанићу због сталних притисака које приштинске власти самопроглашене републике Косово врше на манастир и његово братство. Канцеларија за Косово и Метохију Републике Србије најоштрије је осудила покушаје признавања српских светиња као „косовског наслеђа“.

Посета је завршена обиласком Дома културе „Грачаница“, где су запослени Руског дома упознати са активностима ове установе и могућностима заједничког одржавања културних и других пригодних програма.

Извор:
https://ruskidom.rs/sr/2021/05/20/delegaci-a-ruskog-doma-prvi-put-u-radno-poseti-kosovu-i-metohi-i/