Српско-руска мобилна клиника улази у другу недељу у Шумадији

Руска хуманитарна мисија и крагујевачки Дом здравља заједничком сарадњом током јула месеца врше превентивне бесплатне здравствене прегледе мештана у најудаљенијим шумадијским селима која немају своју здравствену амбуланту. Акција прегледа на подручју 14 месних заједница се спроводи у оквиру пројекта Српско-руска мобилна клиника. …

Четрнаест села за четрнаест дана здравствена акција под називом Руско-српска мобилна амбуланта дошла је и у село Маслошево које нема своју здравствену амбуланту а сами мештани показали су интересовање за превентивним прегледима.

Радмила Вуксановић, мештанка села Маслошево каже: “Веома је значајно јер ми овде немамо ни аутобус, никакво превозно средство да бисмо отишли до амбуланте, морамо аутом ко има а ко нема мора да се сналази.”

“Све је добро што се уради за село, било шта и ово је добро и треба да и друге струке долазе овде”, истиче Јованка Радичевић, мештанка села Маслошево.

Радослав Шаргић, такође Маслошева напомиње “Вид овакве мобилности је велики значај за наше село и одавно овде нико није ни долазио и добро је да су нас се људи сетили и да су дошли да нас посете. Ми немамо ни продавницу, ни трговину, ни кафану… Морамо да идемо и до 10 километара и да се вратимо пешице.”

Мобилну амбуланту чине руски лекари и Патронажна служба Дома здравља из Крагујевца.

Виктор Белински, доктор Руске хуманитарне мисије каже: “Руска хуманитарна мисија заједно са Домовима здравља широм Србије сарађује већ трећи пут. Наш задатак је да обављамо прегледе у тешко доступним местима која се налазе далеко од већих градова, а главни задатак је да остваримо сарадњу на нивоу српских и руских лекарских екипа и да заједно размењујемо савете и искуства.”

“Било је и случајева да деценијама нису били на лекарском прегледу или никада до сада сматрајући да то није потребно и да не осећају никакве тегобе. Ми смо овде утврдили прегледима да ипак та потреба постоји јер имају или повећан крвни притисак који није контролисан и лечен као и повећан шећер у крви”, каже Радмила Обрадовић, докторка Дома здравља у Крагујевцу.

Кардио васкуларне и плућне болести, повећан крвни притисак и шећер у крви су најчешће дијагнозе а овим путем врши се и едукација сеоског становништва о неопходности превентивних здравствених прегледа.

 

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/rusko-srpska-mobilna-ambulanta-za-udaljena-sumadijska-sela_1031751.html