Три афричке државе на ивици масовне глади

НАЈРОБИ – Највећа светска хуманитарна криза у последњих 70 година проглашена је у три афричке државе, које су на ивици масовне глади, у време када је амерички председник Доналд Трамп предложио смањење помоћи иностранству и прекид историјске улоге САД као првог донатора помоћи на свету, преноси АП.

Уколико Конгрес САД дозволи укидање помоћи и САД не одговоре на тренутну кризу у Африци, стручњаци упозоравају да би глад и суша на том континету могли да имају далекосежне последице, укључујући нови талас миграната ка Европи и могућу већу подршку групама исламских екстремиста.

Криза масовне глади у Нигерији, Сомалији и Јужном Судану, узрокована сукобима, кулминирала је наступајући у ове три државе скоро истовремено.

Скоро 16 милиона људи у ове три државе може умрети од глади у наредних неколико месеци.

Масовна глад је већ проглашена у два округа Јужног Судана где је милион људи на ивици смрти због недостатка хране, саопштили су званичници УН.

Сомалија је објавила ванредно стање због суше, а 2,9 милиона људи који ту живе суочавају се са недостатком хране која би могла да се претвори у масовну глад.

На североистоку Нигерије влада тешка неухрањеност у областима које су погођене насиљем екстремистичке групе Боко Харам.

„Суочавамо се са највећом хуманитарном кризом од оснивања УН”, изјавио је шеф хуманитарног одсека УН Стивен О’Брајен након посете Сомалији и Јужном Судану.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес крајем фебруара је изјавио да је најмање 4,4 милијарде долара потребно до краја марта да би се спречила катастрофална глад у Нигерији, Сомалији Јужном Судану и Јемену.

Међутим, према подацима УН, само 10 процената неопходних средстава је до сада пристигло.

Трампов предлог буџета подразумева „апсолутни” прекид програма помоћи за неке од наугроженијих народа на свету, рекао је прошле недеље Мик Мулвани, директор за буџет председника.

Буџет ће „трошити мање новца на људе у иностранству, а више новца на људе код куће”, рекао је он.

У међувремену, суседне државе у Африци непосредно ће осетити последице масовне глади, кажу експерти.

Шеф за избеглице УН у Уганди рекао је у четвртак да је та држава пред „тачком пуцања”, након што је у ту земљу од јула пристигло више од 570.000 избеглица из Јужног Судана.

Извор:
[ Политика ]