Одржан је образовни маратон „Стварна Русија“ у Србији са преко 300 учесника

У СРБИЈИ је 9. и 10. децембра 2020. године одржан образовни онлајн маратон „Стварна Русија“.

Учествовало је преко 300 преводилаца, наставника руског као страног језика, као и заинтересованих за образовање и запошљавање у Русији.

Пројекат је реализован уз помоћ и подршку Руске Хуманитарне мисије у оквиру гранта из буџета Министарства просвете Руске Федерације у облику субвенција мерама усмереним на реално функционисање и развој руског језика.

Учеснике маратона су на његовом отварању поздравили:

Јелена Годових

Јелена Годових, генерална директорка Центра за стратешке пројекте;

Радмила Тонковић, новинар специјалиста за авионе, професор и носилац почасне златне значке пилота Ваздухопловства и ПВО Војске Србије; и Владимир Четиј, председник Светске асоцијације „Дипломци“.

Четиј Владимир

Нагласили су значај одржавања Маратона за популаризацију руског језика у Србији у контексту глобализације и светских промена.

Десет водећих стручњака у РФ за руски језик, књижевност и преводилаштво два дана је учесницима маратона држало тематска предавања, мастер-курсеве и тренинге.

Дванаест стручњака представило је учесницима руске универзитете и предузећа која организују стажирања и запошљавање страних студената.

На крају Образовног маратона издвојено је 10 најактивнијих учесника. Ускоро ће свима на адресу стићи smart-watch као награда.

Проглашени су и победници на такмичењу за есеј на руском језику. Главну награду освојила је Милица Нинковић за есеј на тему „Говорни портрет зналца руског језика“.